foto

Dorota Nvotová

  • nar. 27.10.1982 (33 let)
    Považská Bystrica, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V současné době jedna z nejkrásnějších a nejperspektivnějších mladých slovenských hereček a zpěvaček Dorota Nvotová, měla svoji profesní dráhu předurčenou snad od narození. Její matkou je herečka Anna Šišková (známá například z českého filmu MUSÍME SI POMÁHAT) a otec - dnes již zesnulý slovenský muzikant, dramaturg a příležitostný herec Jaroslav Filip. Jejím adoptivním otcem je navíc režisér Juraj Nvota (po němž převzala své příjmení) a nevlastní mladší sestra Tereza se také věnuje herectví.

Dorotka začala s hraním už jako malé dítě. Už v šesti letech se v režii svého nevlastního otce objevila v televizním filmu, v devíti účinkovala v dětském muzikále Bambi a v deseti si zahrála v divadle Astorka ve hře Incident.

Ve svých 14-ti letech poprvé prorazila také na stříbrném plátně, díky roli Terezky v poetickém snímku ORBIS PICTUS. Od té doby se víceméně pravidelně objevuje ve slovenských i českých filmech. V epizodní roli zavražděné dívky Věry se například mihla ve smutné komedii Milana Šteindlera PERNÍKOVÁ VĚŽ. Asi největší příležitost zatím dostala v roli dospívající dívky Emy ve filmu DĚVČÁTKO. Za tuto postavu si odnesla v r.2002 cenu pro nejlepší herečku na Filmovém festivalu v Řecku.

Kromě herectví se věnuje také hudbě. Jako zpěvačka působila v hudební skupině Overground. Zde také poznala svého pozdějšího manžela - zpěváka, textaře a kytaristu známého pod přezdívkou Whisky. S ním se však po pěti letech rozešla. Od r. 2004 se věnuje též sólové pěvecké dráze.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

2012 Konfident
2011 Mŕtvola musí zomrieť
2009 Případ nevěrné Kláry
2007 Muzika
Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
O život
ROMing
2005 Eden (TV seriál)
2002 Děvčátko
Perníková věž
2000 Krajinka
1997 Orbis Pictus
1996 Prášky na spanie (TV film)

Dokumentární

2014 Fetiše socializmu (TV seriál)
2013 Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama
2010 13. komnata Anny Šiškové (TV film)
2002 Film o filmu Děvčátko (TV film)

TV pořady

2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(42)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace