foto

Charles Gérard

  • nar. 1.12.1926 (89 let)
    Marseille, Bouches-du-Rhône, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Obědváme spolu dvakrát nebo třikrát týdně a nemáte ponětí, jak ženy stále přitahuje“ (Charles Gérard o svém příteli Jean-Paul Belmondovi)

Dlouholetý blízký přítel Jean-Paul Belmonda na filmovém plátně i v civilním životě, stejně jako přítel a oblíbený herec vedlejších rolí francouzského režiséra Clauda Leloucha, za tím vším se skrývá nezaměnitelná postava francouzské kinematografie – herec Charles Gérard.

Francouzský herec a režisér arménského původu Charles Gérard, se narodil jako Naubar Agjenor v Marseille prvního prosincového dne roku 1926. Do světa filmu poprvé nakoukl jako člen filmového komparzu už v druhé polovině čtyřicátých let, později v padesátých a šedesátých letech se přesunul na režisérskou židličku a podílel se na realizaci asi 10 filmů a krátkých dokumentů ze kterých je nejznámější krátký film BEBELOVA PARTA (1966) o Jean-Paul Belmondovi.

Zásadním milníkem jeho filmové kariéry ale stala jeho blízká spolupráce s francouzským režisérem Claudem Lelouchem, který si jej vybral do jedné z vedlejších rolí ve filmu ROŠŤAK (1970). V následujících čtyřech desetiletích se Charles Gérard objevil ve dvaceti celovečerních filmech slavného režiséra mezi které patří třeba dobrodružná komedie DOBRODRUŽSTVÍ JE DOBRODRUŽSTVÍ (1972), kde se vydal na dlouhou pouť od drobného šizení zákazníků při tankování aut až ke koordinovaným mezinárodním únosům významných osob, ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK (1973), kde hrál komplice Lina Ventury při plánování a následném přepadení klenotnictví, drama EDITH A MARCEL (1983) nebo KRÁSNÝ PŘÍBĚH (1992). Není bez zajímavosti, že jejich dlouholetá spolupráce bude pokračovat i v novém režisérově filmu LES CHEMINS DE L´ORGUEIL, který by se měl příští rok objevit ve francouzských kinech.

„Jsou dvě kategorie lidí – vyživující a vyživovaní. Ti, co dávají a ti, co berou.“

"Možná budu mít něco za čtrnáct dní. Na fazolovém tržišti budou potřebovat automobilového kaskadéra."
Hyacinthe – ZVÍŘE (1977)

Herecké obsazení ve filmech Clauda Leloucha sice tvoří podstatnou část filmografie Charlese Gérarda, přesto je ale herec našemu televiznímu divákovi znám především jako věrný společník Jean-Paul Belmonda v jeho filmech z druhé poloviny 70. let. Přátelství obou herců se datuje už od počátku 50. let a tato jejich vzájemné symbióza se úspěšně promítla i na filmovém plátně. Poprvé si spolu zahráli v komedii NENAPRAVITELNÝ (1975), kde se snažili ukrást slavný triptych malíře El Greca z muzea Senlus, o rok později se objevil jako taxikář ve filmu TĚLO MÉHO NEPŘÍTELE (1976). Nejznámější a nejvýraznější roli herec ztvárnil ve slavné komedii Clauda Zidiho ZVÍŘE (1977), kde si jako agent (impresário) Jean-Paul Belmonda dokáže poradit kombinací šikovnosti a prolhanosti s každou krizovou situací. Později se ještě potkali v úspěšné krimikomedii POLICAJT NEBO ROŠŤÁK (1979), kde hrál vysloužilého policistu, který pomáhá Belmondovi v přístavním městě Nice v boji proti zkorumpovaným policistům a místní mafii, a v komedii KAŠPÁREK (1980), kde poprvé (a naposledy) stanuli jako protivníci každý na opačné straně barikády. Na počátku 80. let jejich přátelství utrpělo vážnou ránu, když herec prozradil určité detaily z Belmondova života bulvárnímu tisku. Později se sice herci opět usmířili, na své společné setkání před kamerou si ale museli počkat do filmu MUŽ A JEHO PES (2008), kde si Charles Gérard zahrál drobnou roli tuláka.

Herecká kariéra Charlese Gérarda samozřejmě nebyla ohraničena jen rolemi ve filmech Clauda Leloucha a Jean-Paul Belmonda, naopak jeho nezaměnitelná tvář s výrazným nosem se objevila v mnoha dalších filmech, jejichž všeobecná známost ale většinou nepřekročila hranice země galského kohouta. Z úspěšnějších filmů stojí za zmínku drama TOHLE SE STÁVÁ JEN DRUHÝM (1971) nebo komedie HRAČKA (1977), kde si jako fotograf zahrál po boku začínajícího novináře Pierra Richarda.

Charles Gérard je velkým fanouškem tenisu a patří téměř každoročně mezi pravidelné návštěvníky French Open na kurtech Rollanda Garrose. Není proto velkým překvapením, že se v roce 1979 podílel jako režisér na vzniku dokumentu mapujícího historii tohoto slavného turnaje.

Martin "Enterprise" Stach

Herecká filmografie

2015 Poslední lekce
2008 Muž a jeho pes
2004 Genre humain - 1ère partie: Les parisiens, Le
2003 Clefs de bagnole, Les
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
1999 Une pour toutes
1998 Deux mamans pour Noël (TV film)
Hasards ou coïncidences
1995 Lumière & spol.
1994 Voleur et la menteuse, Le
1993 Tout ça... pour ça!
1992 Krásný příběh
1990 Jsou dny... a úplňky
Komisař Moulin: Ruka zákona se ctí (TV film)
1989 France images d'une révolution
1988 Loufiat, Le (TV seriál)
Vivement lundi (TV seriál)
1987 Club de rencontres
1986 Kamikaze
Muž a žena po 20 letech
Pozor, bandité!
1985 Nečekaná zrada
1984 Ať žije život
Ferrailleurs des lilas, Les (TV film)
Ni avec toi ni sans toi
Smala, La
1983 Edith a Marcel
1982 Diplômés du dernier rang, Les
Qu'est-ce qui fait courir David?
1981 Jedni a druzí
Pétrole! Pétrole!
Uns et les autres, Les (TV seriál)
1980 C'est encore loin l'Amérique?
Kašpárek
1979 C'est dingue... mais on y va
Givrés, Les
Charlots en délire, Les
Mors aux dents, Le
Policajt nebo rošťák
1978 Bidasses au pensionnat, Les
Ne pleure pas
Ringards, Les
1977 Zvíře
1976 Hračka
Tělo mého nepřítele
1975 Nenapravitelný
Un jour, la fête
1974 Celý jeden život
Facka
Mariage
1973 Far-West, Le
Šťastný nový rok
Un homme libre
1972 Dobrodružství je dobrodružství
1971 Smic Smac Smoc
Tohle se stává jen druhým
1970 Rošťák
1947 Monsieur Vincent
Voyage surprise
1946 Destins
Macadam

Dokumentární

2016 Belmondo (TV film)
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
1997 Lino Ventura

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace