foto

Ian McDiarmid

  • nar. 11.8.1944 (71 let)
    Carnoustie, Tayside, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 11. 8. 1944 ve Skotsku. Nejdříve se věnoval magisterskému studiu na University of St. Andrews, kde studoval klinickou psychologii. Postupem času ho studia netáhla tolik jako divadlo. V Královské akademii v Glasgow dostal za svou práci pro akademii zlatou medaili.

Byl divadelním režisérem London's Almeida Theatre v Islingtonu (1990 - 2001). Do svého malého divadla nalákal např. Annu Friel nebo Ralpha Fiennese. V roce 1998 získal cenu London Evening Standard Award. Ian McDiarmid je známy také ve světě filmu a televize, hrál v mnoha filmech, které mu zajistily slávu po celém světě. Mohli jsme ho spatřit třeba ve filmu OSPALÁ DÍRA, ve známém seriálu o mužích z CI5 PROFESIONÁLOVÉ. V tomto díle hrál maniaka, který chce spáchat atentát na kongresu lékařů.

Nejvíce se proslavil rolí kancléře Palpatina v kultovních STAR WARS. Nejdříve ztvárnil císaře v Epizodě VI a později se nám představil jako senátor Palpatin. George Lucas viděl McDiarmida ve hře SEDUCED, ten díky svým schopnostem, které při této hře ukázal, dostal šanci si zahrát císaře v NÁVRATU JEDIHO.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2014 37 dní od atentátu k válce (TV seriál)
2013 Utopia (TV seriál)
2009 Margaret (TV film)
2008 Město neřesti (TV seriál)
2007 Mladý Indiana Jones: Démoni mámení
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2005 Královna Alžběta (TV seriál)
Our Hidden Lives (TV film)
'Star Wars': A Musical Journey (TV film)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2003 Karel II. - Moc a vášeň (TV seriál)
2002 Crime and Punishment (TV film)
Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
1999 Great Expectations (TV film)
Ospalá díra
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
Všichni královi vojáci (TV film)
1997 Doteky zla (TV seriál)
Mrtvá a živá (TV film)
1996 Cold Lazarus (TV seriál)
Hillsborough (TV film)
Karaoke (TV seriál)
1995 Annie: A Royal Adventure! (TV film)
Čas smyslnosti
1993 Selected Exits (TV film)
Srdce temnoty (TV film)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Černobyl (TV film)
1988 Špinaví, prohnilí lumpové
1985 Pity in History (TV film)
1983 Nation's Health, The (TV seriál)
Park Gorkého
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1981 Drakobijce
1980 Probuzení
Richard's Things
Sir Henry na panství Rawlinson
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 Performance of Macbeth, A (TV film)
1977 Profesionálové (TV seriál)
1976 Fešáci

Dokumentární

2005 It's All for Real: The Stunts of Episode III
2003 Making of 'Charles II', The (TV film)
2000 Sleepy Hollow: Behind the Legend
1988 The Modern World: Ten Great Writers (TV seriál)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace