foto

Michal Pavlata

  • nar. 15.7.1945 (70 let)
    Kvasice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Samozřejmě, že jako každý herec i já chtěl tohle povolání dělat proto, abych byl slavný. No, a teď jezdíme na zájezdy třeba v sestavě Chýlková, Žilková, Polívka, Vetchý, Nárožný... a já. A protože nepiju, tak mě tam všichni mají za jejich šoféra. Přistupuje k tomu pak někdy i moc tisku, protože když si diváci přečtou moje jméno v programu, občas se zeptají: Nejste náhodou příbuzný toho novináře? Nebo nejste to snad přímo vy, Mistře?“ (z rozhovoru z webu Činoherního klubu)

Rodák z malé moravské vesničky Kvasice (okres Kroměříž) je nejen vynikající herec, ale také fejetonista (stálý spolupracovník Lidových novin), dlouholetý spolupracovní s rozhlasem, autor řady scénářů pro pořady o pop music a také autor textů písní např. skupiny Rangers. Vydal také 2 knihy, vyučuje na DAMU, je svobodný (podle jeho slov je už 35 let „svobodný“ s Evou Svobodovou) a bezdětný. K herectví byl veden svým otcem – ten chtěl mít v rodině profíka. Nakonec ale ve věku 50 let emigroval do Švýcarska, což se podepsalo nejen na jeho rodině, ale i na herecké kariéře Michala Pavlaty.

Studium herectví zakončil absolutoriem na DAMU v roce 1967. Od té doby prošel angažmá v divadlech v Kladně a v Mladé Boleslavi, pak na pražských scénách Divadla E. F. Buriana, ABC a Činoherního klubu, kde hraje doposud. Velký úspěch v Činoherním klubu sklidil např. rolí ve hře Osiřelý západ, která získala Cenu Alfréda Radoka (2002) a byla vyhlášena hrou roku a činoherní inscenací roku.

Před kamerou si svůj debut odehrál v roli Jana Zikmunda ve filmu BYLO ČTVRT A BUDE PŮL (1968). Ještě v tom samém roce následovala role technika Jindry v jednom z nejproslulejších filmů konce 60. let – ve filmu ŽERT. Následně se objevil i v TV filmu LIDÉ NA KŘIŽOVATCE (1971), jenže poté přišla doba normalizace a v 70. letech se před kamerou vyskytoval opravdu sporadicky, většinou v menších rolích – SVATBA BEZ PRSTÝNKU (1972), ZLÁ NOC (1973), BOTY PLNÉ VODY (1976) a 30 PANEN A PYTHAGORAS (1977).

V 80. letech se ve filmu také moc neobjevoval – zahrál si opět spíše malé role v méně známých filmech. Výjimkou byl UPÍR Z FERATU (1981) – zde si zahrál dr. Radka. Od roku 2004 se ve filmu objevoval už častěji. Zahrál si např. tchána ve filmu DUŠE JAKO KAVIÁR (2004), v TV filmu MASKA A TVÁŘ (2005), v roce 2006 ve filmech SWINGTIME a POSLEDNÍ VLAK a také v TV filmech OPERACE SILVER A a MUŽ A STÍN (oba z roku 2007).

„Máte krásný hlas, víte o tom? Pečujete o něj?“
„Hlas mám krásnej, ano. Tak krásnej, že je to někdy až na blití. Ten hlas je totiž pro některé tak profláknutý, že bariéra, která tím na jevišti vzniká, se dost těžko překonává. Jako bych slyšel: 'Ty nám tady nehraj starýho Mahona z Irska, ty jsi přece ten černoch ze seriálu Magnum, co tam lítá vrtulníkem.' A nepečuju o něj, abych odpověděl na celou vaši otázku.“
(z rozhovoru z webu Činoherního klubu)

Má velmi charakteristický hlas, díky kterému nadaboval více než 4 a půl tisíce rolí. Z původních českých kreslených pohádek jsme ho mohli např. slyšet mluvit Kubu v pohádce JAK ŠEVCI ZVEDLI VOJNU PRO ČERVENOU SUKNI. Ze zahraničních filmů jsme jeho hlas mohli slyšet např. v POLICEJNÍ AKADEMII, KDOPAK TO MLUVÍ 2, NĚCO NA TÉ MARY JE a spoustě dalších filmů.

Gába "Rousse" al Hána

Herecká filmografie

2015 Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho (divadelní záznam)
2014 Babovřesky 2
Dědictví aneb Kurva se neříká
Krásno
Osmy (TV film)
2013 Obchodníci
2012 Šťastný smolař (TV film)
2011 Hranaři
Santiniho jazyk (TV film)
2010 Cukrárna (TV seriál)
Habermannův mlýn
Okresní přebor (TV seriál)
2009 Svědomí Denisy Klánové (TV film)
Zakázaný člověk (TV film)
2008 Deskový statek (divadelní záznam)
Devatenáct klavírů (TV film)
Expozitura (TV seriál)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Na vlky železa (TV film)
2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Skokan (S03E09)
Muž a stín (TV film)
Operace Silver A (TV film)
2006 Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
Poslední vlak
Swingtime (TV film)
Šťastní sebevrazi (TV film)
2005 Maska a tvář (divadelní záznam)
2004 Duše jako kaviár
In nomine patris (TV film)
Pískovna (TV film)
Pražské padělky (TV film)
2001 Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (TV film)
2000 Gambit (TV film)
Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1998 Tonda (TV film)
1994 Prima sezona (TV seriál)
1993 Česká soda (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Vracenky
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
Skřivánčí ticho
Trezor (TV film)
1988 O Kubovi a Stázině (TV seriál)
1987 Sněhová královna
1986 Operace mé dcery
Panoptikum města pražského (TV seriál)
1985 Pohádka o Malíčkovi
1983 Domeček plný koleček (TV film)
Pod nohama nebe
1982 Zelená vlna
1981 Upír z Feratu
1977 Básník, služka a král (TV film)
Honza málem králem
O Honzovi a Barušce (TV film)
1976 Boty plné vody
1975 Bakaláři: Vánoce, na které nikdy nezapomenu (TV film)
Cirkus v cirkuse
Hrachová polívka (TV film)
1974 Honza a Růžová panenka (TV film)
Krádež (TV film)
Kvočny a Král
Na startu je delfín
Pavlínka
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Maturita za školou
Třicet panen a Pythagoras
Zlá noc
1972 Puding a la Chipolatta (TV film)
Půlnoční kolona
Svatba bez prstýnku
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
1969 Hvězda
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Žert
1966 Autorevue (TV film)
Lidé z maringotek

Dokumentární

2010 Komici na jedničku (TV seriál)
Příběhy slavných: Poslední leč Josefa Langmilera (TV film)
2009 Historie československého vojenského letectví: Druhá světová válka - Nedáme se
Neobyčejné životy (TV seriál)
Zlatá šedesátá (TV seriál)
2008 Historie československého vojenského letectví: Počátky vojenského letectví u nás
Kardinál Josef Beran (TV film)
2007 13. komnata Ivany Pavlové - Hoblové (TV film)
13. komnata Jaroslavy Obermaierové (TV film)
2006 Divadlo bláznivých dramat Borise Rösnera (TV film)
2005 Malostranská hraběnka (TV film)
Zpátky pod došky (TV film) - vyp.
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1995 Čtyři okamžiky ticha (TV film)

TV pořady

2013 Polívka na víně (TV pořad)
T-Mobile Fotbalista roku 2012 (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)
2008 Dabing, Přelouč, Polabí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2001 Přesčas (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1984 Nedělní ráno (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace