foto

Gillian Anderson

  • nar. 9.8.1968 (48 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gillian vyrastala od svojich dvoch rokov v Londýne. V časoch jej dospievania sa rodina rozhodla presťahovať naspäť do Štátov a usadila sa v Michigane. Na strednej škole dostala prezývku triedny šašo, pretože rada provokovala okolie svojim nekonvenčným a excentrickým zjavom. Boli 80. roky a všetky jej spolužiačky vyzerali ako Madonna a Cyndy Lauper. Vlasy ako hroty, v líci zapichnutý špendlík... A aj jej anglický prízvuk vyvolával smiech. V štrnástich rokoch sa dala dohromady s 21 ročným punkovým spevákom a ukazovala sa v jeho kapele. Pre svoju frustráciu si však čoskoro našla iný ventil - divadelný súbor, v ktorom pokračovala aj na Goodman Theatre School of Drama v Chicagu.

Presťahovala sa do New Yorku, kde pracovala ako čašníčka a zároveň hrávala v divadle. Jej prvý väčší úspech prišiel v hre "Absent Friends", kde nahradila Mary-Louise Parkerovú. Andersonová sa rozhodla skúsiť svoje šťastie v Los Angeles, no spočiatku tam mala jeden problém - odmietala sa zúčastňovať konkurzov do televíznych seriálov. Až náhoda ju zaviedla na konkurz do pilotného filmu k seriálu "The X-Files". Tvorca seriálu Chris Carter bol Gillian nadšený, no producenti boli za to, obsadiť do hlavnej úlohy známejšiu herečku a navrhovali Pamelu Leeovú. Carter ale nakoniec presadil svoje a Gillian uspela! V nasledujúcich dvoch sezónach priniesol seriál explóziu popularity nielen pre ňu, ale aj pre jej filmového partnera Davida Duchovneho a tá viedla až k nakrúteniu celovečerného filmu AKTY X (1998).

Od jej teenagerských čias sa Gillian veľmi zmenila. V súčasnosti jej život pozostáva zo starostlivosti o jej malú dcérku Piper a z namáhavej práce v televízii. Držiteľka ceny Emmy sa objavila aj v hŕstke filmových rolí. Po boku Sharon Stoneovej, Gena Rowlandsovej a Harry Dean Statonovej v rodinnej dráme MAX & KEVIN (1998) alebo tiež vo filme CHICAGO CAB (1998), v ktorom hral aj John Cusack a Julianne Mooreová.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2017 Crooked House
Official Secrets
The Curse of The Buxom Strumpet
Viceroy's House
2016 Sold
2014 A Streetcar Named Desire (divadelní záznam)
Robot Overlords
2013 Die Letzte Liebe des Mr. Morgan
I'll Follow You Down
2012 Pokoj na koštěti (TV film)
Sestra
Shadow Dancer
2011 Johnny English se vrací
2010 Moby Dick (TV film)
No Pressure
2009 Boogie Woogie
2008 Akta X: Chci uvěřit
Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám
2007 Pravidla násilí
Robbie the Reindeer in Close Encounters of the Herd Kind (TV film)
2006 Poslední skotský král
2005 Mocný Kelt
Tristram Shandy
2003 The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2000 House of Mirth, The
1999 Krutá říše (TV film)
1998 Akta X - Film
Max a Kevin
Podoby lásky
1997 Akta X – Akta 10: Emily (video kompilace)
Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (video kompilace)
Akta X – Akta 9: Redux (video kompilace)
Chicago Cab
Turning, The
Why Planes Go Down (TV film)
1996 Akta X – Akta 6: Plán (video kompilace)
Akta X – Akta 7: Tunguzská záhada (video kompilace)
Akta X: Piper Maru (video kompilace)
1995 Akta X – Akta 1: Neotevřená akta (video kompilace)
Akta X – Akta 2: Hnízdo (video kompilace)
Akta X – Akta 3: Únos (video kompilace)
Akta X – Akta 4: Kolonie (video kompilace)
Akta X – Akta 5: 82517 (video kompilace)
1988 Matter of Choice, A
1986 Three at Once

TV seriály

2017 American Gods (TV seriál)
Come to Jesus (E08)
A Prayer for Mad Sweeney (E07)
A Murder of Gods (E06)
další epizody (7)
2016 Akta X (TV seriál)
Můj boj 2 (S10E06)
Babylon (S10E05)
Návrat domů (S10E04)
další epizody (6)
The Fall (TV seriál)
Their Solitary Way (S03E06)
Wounds of Deadly Hate (S03E05)
The Hell Within Him (S03E04)
další epizody (6)
Vojna a mír (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (4)
2015 Hannibal (TV seriál)
The Wrath of the Lamb (S03E13)
The Number of the Beast Is 666 (S03E12)
...And the Beast from the Sea (S03E11)
další epizody (13)
2014 Hannibal (TV seriál)
Mizumono (S02E13)
Tome-wan (S02E12)
Sakizuke (S02E02)
další epizody (4)
Stav ohrožení (TV seriál)
The Fall (TV seriál)
What is in me Dark Illumine (S02E06)
The Perilous Edge of Battle (S02E05)
The Mind Is Its Own Place (S02E04)
další epizody (6)
2013 Hannibal (TV seriál)
Savoureux (S01E13)
Relevés (S01E12)
Rôti (S01E11)
další epizody (5)
The Fall (TV seriál)
The Vast Abyss (S01E05)
My Adventurous Song (S01E04)
Insolence & Wine (S01E03)
další epizody (5)
2011 Kvítek karmínový a bílý (TV seriál)
Nadějné vyhlídky (TV seriál)
2010 Any Human Heart (TV seriál)
2009 National Theatre Live (TV seriál)
2005 Ponurý dům (TV seriál)
2002 Akta X (TV seriál)
The Truth: Parts 1 & 2 (S09E19)
Sunshine Days (S09E18)
Release (S09E17)
další epizody (14)
2001 Akta X (TV seriál)
Lord of the Flies (S09E05)
4-D (S09E04)
Dæmonicus (S09E03)
další epizody (19)
2000 Akta X (TV seriál)
Via Negativa (S08E07)
Redrum (S08E06)
Invocation (S08E05)
další epizody (23)
1999 Akta X (TV seriál)
The Goldberg Variation (S07E06)
Rush (S07E05)
Millennium (S07E04)
další epizody (22)
Krutá říše (TV seriál)
1998 Akta X (TV seriál)
How the Ghosts Stole Christmas (S06E06)
Dreamland II (S06E05)
Dreamland (S06E04)
další epizody (19)
1997 Akta X (TV seriál)
Emily (S05E07)
Christmas Carol (S05E06)
The Post-Modern Prometheus (S05E05)
další epizody (20)
Simpsonovi (TV seriál)
Akta S (S08E10)
1996 Akta X (TV seriál)
Papírová srdíčka (S04E10)
Terma (S04E09)
Tunguska (S04E08)
další epizody (23)
1995 Akta X (TV seriál)
Zjevení (S03E11)
731 (S03E10)
Nisei (S03E09)
další epizody (25)
1994 Akta X (TV seriál)
Excelsius Dei (S02E11)
Červené muzeum (S02E10)
Ohnivák (S02E09)
další epizody (22)
1993 Akta X (TV seriál)
Oheň (S01E12)
Eva (S01E11)
Padlý anděl (S01E10)
další epizody (12)
Frasier (TV seriál)
1971 Masterpiece Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2015 The Widowmaker
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2008 Trust No One: Can the X-Files Remain a Secret?
2007 Concert for Diana (koncert)
Marc Jacobs & Louis Vuitton (TV film)
2004 X Files: The Making of 'The Truth', The
1999 Cigarette Smoking Man Revealed, The
1998 Inside the X Files (TV film)
Making of 'The X Files: Fight the Future', The
1996 Secrets of the X Files, Part 2 (TV film)
Spies Above (TV film)
1995 Secrets of the X Files, Part 1 (TV film)

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2012 FOX 25th Anniversary Special (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Lorraine (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
X-Files Movie Special, The (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2000 Akta X (TV seriál)
All Things (S07E17)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2000 Akta X (TV seriál)
All Things (S07E17)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(648)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace