foto

Mark Harmon

  • nar. 2.9.1951 (65 let)
    Burbank, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Mark Harmon se narodil 2. září 1951 v kalifornském Burbanku. Celým jménem se jmenuje Thomas Mark Harmon. Jeho otec byl slavný fotbalista a nyní je známý sportovní komentátor Tom Harmon a jeho matka je herečka Elyse Knox. Má rovněž dvě sestry Kelly a Kristin, z nichž Kelly je herečka a bývalá úspěšná modelka a Kristin je malířkou.

Mark Harmon se vydal nejprve v otcových stopách, když vystudoval Kalifornskou univerzitu, kde sbíral úspěch jako fotbalista, avšak nakonec dal přednost herecké kariéře. Svůj filmový debut si odbyl v roce 1978 a po řadě televizních filmů a seriálů na sebe výrazně upozornil filmem OBEZŘETNÝ CIZINEC (1986), kde ztvárnil skutečnou postavu, sériového vraha Teda Bundyho (který byl za své zločiny popraven až v roce 1989, takže možná film i viděl). A protože Bundy byl ve své době v jistém smyslu skutečnou celebritou, stal se jí i Mark Harmon a ještě v témže roce jej magazín People vyhlásil nejvíce sexy mužem planety.

Rok 1987 byl pro Marka úspěšný jak po stránce osobní, tak i profesní. Jednak se 21. března 1987 oženil s herečkou Pam Dawber (se kterou žije dodnes a má s ní dva syny Seana Thomase Harmona a Tye Christiana Harmona) a také získal hlavní role v komedii SUMMER SCHOOL a dramatu JAK JSEM TI SLÍBIL. I následující rok Markovi přál, když se objevil v thrilleru Petera Hyamse CALDWELLŮV PŘÍPAD spolu se Seanem Connerym.

Poté následoval dočasný ústup z pozic, aby se pak v roce 1996 vrátil v roli doktora Jacka McNeila v oblíbeném seriálu z lékařského prostředí NEMOCNICE CHICAGO HOPE. Následovala řada více či méně úspěšných, převážně televizních, filmů, aby se v roce 2003 dostal zpět na vrchol kriminálním seriálem z prostředí válečného námořnictva NAMOŘNÍ VYŠETŘOVACÍ SLUŽBA, který těžil z oblíbenosti moderních kriminálních seriálů, plus přidal i konverzační humor a atraktivní prostředí armády jako bonus.

Mark Harmon v televizních seriálech často zosobňuje charismatické, statečné a rozhodné hrdiny a jak dokládá následující historka, tak odvaha a rozhodnost mu nechybí ani v soukromém životě. V roce 1996 zachránil dva mladíky, kteří měli autonehodu před jeho domem. Kladivem ze své garáže rozbil okno na jejich hořícím autě a vytáhl je z něho ven. Zatímco jeho manželka zavolala záchranku a hasiče.

Zbyněk "PetrPan2" Lubovský

Herecká filmografie

2014 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
2011 Jistá oběť (TV film)
2010 Liga spravedlivých: Krize na dvou Zemích
2009 Rosnička
2004 Hon za svobodou
2003 Mezi námi děvčaty
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
2002 Válka surfařů
2001 Nenechám tě odejít (TV film)
Podtrh (TV film)
2000 I'll Remember April
Na věčné časy (TV film)
The Amati Girls
1998 Strach a hnus v Las Vegas
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1997 First to Go, The
Oběti
1995 Charlie Grace (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Pokání (TV film)
Poslední večeře
Tajemství pod vodou
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Takoví normální zabijáci
Wyatt Earp
1991 Čtvrtý příběh (TV film)
Dillinger (TV film)
Long Road Home (TV film)
Reasonable Doubts (TV seriál)
Rebecca Schaeffer: The E! True Hollwood Story (TV film)
Studené štěstí
Vražedné pochybnosti (TV film)
1990 Dokud jsi tu byl
1989 Sladké ptáče mládí (TV film)
Super sázka
1988 Návrat do rodného města
Pevnost
1987 Jak jsem ti slíbil (TV film)
Summer School
1986 Obezřetný cizinec (TV film)
Princ z Bel Air (TV film)
Zachraňme Harryho
1985 Měsíční svit (TV seriál)
1984 Tuareg
1983 Intimate Agony (TV film)
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Goliath Awaits (TV film)
1980 Dream Merchants, The (TV film)
Flamingo Road (TV film)
Flamingo Road (TV seriál)
1979 Po dobrodružství Poseidonu
240-Robert (TV seriál)
1978 Centennial (TV seriál)
Getting Married (TV film)
Little Mo (TV film)
Přijíždí jezdec
Sam (TV seriál)
1977 Eleanor and Franklin: The White House Years (TV film)
1973 Ozzie's Girls (TV seriál)

Dokumentární

2009 Secret Life of Scientists and Engineers, The (TV seriál)
2002 Intimate Portrait: Pam Dawber (TV film)
1987 Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)

TV pořady

2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2013 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 First Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVI (TV pořad)
Battle of the Network Stars XVII (TV pořad)
1982 Battle of the Network Stars XII (TV pořad)
1981 Battle of the Network Stars XI (TV pořad)
Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

2000 Bostonská střední (TV seriál)
1994 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(154)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace