foto

Jack Nicholson

  • nar. 22.4.1937 (76 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

O Jackovi, jednej z najväčších a najlegendárnejších filmových hviezd súčasnosti sa toho príliš veľa nevie. Rozhovory pre novinárov poskytuje iba veľmi zriedka a zásadne v nich nerozoberá svoje súkromie alebo detstvo. Je to starý mládenec, ktorý si vie užívať života a ktorý vie zo svojho silného postavenia (a tučného bankového účtu) vyťažiť maximum. Hoci bol šesť rokov ženatý s herečkou Sandrou Knightovou a sedem rokov mu bola partnerkou Anjelica Huston, jeho skutočným vesmírom vždy boli a dodnes sú malé romance a škandáliky s modelkami a herečkami.

Po množstve druhoradých úloh v nezávislých hororoch a motorkárskych filmoch sa na neho usmialo šťastie, keď veterán Rip Torn vypadol z obsadenia filmu BEZSTAROSTNÁ JAZDA (1969). V malej, ale výraznej úlohe voľnomyšlienkárskeho dobrodruha zažiaril natoľko, že bol nominovaný na Oscara. Po tomto úspechu nasledovalo niekoľko skvelých rolí vo filmoch Mika Nicholsa (TELESNÉ VZŤAHY, THE FORTUNE) alebo Romana Polanskeho (ČÍNSKA ŠTVRŤ), z ktorých za mnohé si oscarovú nomináciu úspešne zopakoval. Skutočného zlomu a oscarovej výhry sa dočkal až príchodom Formanovho PRELETU NAD KUKUČÍM HNIEZDOM (1975), ktoré - ako film roka - z neho spravilo hereckú superstar. Druhú zlatú sošku obdržal o osem rokov neskôr za vedľajšiu úlohu vo filme Jamesa L. Broksa CENA ZA NEŽNOSŤ (1983) a more ďalších nominácii nasledovalo za filmy ČESŤ RODINY PRIZZIOVCOV (1985), AKO NEPODDAJNÝ PLEVEL (1987) a ďalšie. Jeho komerčne najúspešnejším filmom sa stal Burtonov BATMAN (1989), ktorý mu vďaka dohodnutým percentám zo ziskov vyniesol (a dodnes vynáša) viac než 50 mil. USD. Jack sa tiež chopil režisérskej stoličky a s menším úspechom nakrútil filmy ŠOFÉRUJ, POVEDAL (1971), UTEČIEME NA JUH (1978) a DVAJA JAKEOVIA (1990), z ktorých sa stali nečakané prepadáky.

Publikum však jeho občasné neúspechy vždy prehliadalo, pretože si ich dokázal vyžehliť ďalšími nezabudnuteľnými hereckými kreáciami. Za mnohé spomeňme neústupného vojenského generála zo ZOPÁR SPRÁVNYCH CHLAPOV (1992), dvojrolu Amerického prezidenta a majiteľa kasína z MARS ÚTOČÍ! (1996), alebo zlomyseľného spisovateľa Melvina z TAK DOBRE, AKO SA LEN DÁ (1997). Jack si svoje úlohy vyberá veľmi opatrne a najradšej pracuje s osvedčenými režisérmi (James L. Brooks, Bob Rafelson, Mike Nichols). Je to totižto profesionál, ktorý vie, ako dôležité je pre neho udržať sa vo výšinách hereckého Olympu.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2010 I'm Still Here
Poznáš, až to přijde?
2007 Než si pro nás přijde
2006 Skrytá identita
2003 Kurs sebeovládání
Lepší pozdě nežli později
2002 O Schmidtovi
2001 Přísaha
1997 Lepší už to nebude
1996 Krev a víno
Mars útočí!
Večernice
1995 Křižovatka smrti
1994 Vlk
1992 Hoffa
Když má muž problémy
Pár správných chlapů
1990 Dva Jakeové
1989 Batman
1987 Čarodějky z Eastwicku
Jako nepoddajný plevel
Vysíláme zprávy
1986 Elephant's Child (TV film)
Hořkost
1985 Čest rodiny Prizziů
1983 Cena za něžnost
1982 Hranice
1981 Pošťák vždy zvoní dvakrát
Ragtime
Rudí
1980 Osvícení
1978 Utečeme na jih
1976 Poslední magnát
Zastavení na Missouri
1975 Bohatství
Povolání: Reportér
Přelet nad kukaččím hnízdem
Tommy
1974 Čínská čtvrť
1973 Poslední eskorta
1972 Král z Marvin Gardens
1971 Safe Place, A
Tělesné vztahy
1970 Malé životní etudy
Výtržníci
Za jasného dne uvidíš navždy
1969 Bezstarostná jízda
1968 Hlava
Podlomená vůle
1967 Guns of Will Sonnett, The (TV seriál)
Hells Angels on Wheels
Masakr na svatého Valentýna
1966 Střelba
1965 Jízda v bouři
1964 Brána do pekla
Ensign Pulver
Flight to Fury
1963 Havran
Strašení
1962 Broken Land, The
1961 Dr. Kildare (TV seriál)
1960 Andy Griffith Show, The (TV seriál)
Barbara Stanwyck Show, The (TV seriál)
Divoká Jízda
Malý obchod hrůz
Studs Lonigan
Too Soon to Love
1959 Hawaiian Eye (TV seriál)
Mr. Lucky (TV seriál)
1958 Bronco (TV seriál)
Cry Baby Killer, The
Sea Hunt (TV seriál)
1957 Tales of Wells Fargo (TV seriál)

Dokumentární

2012 Pokoj 237
2011 Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (TV film)
Cormanův svět
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2008 Roman Polanski: Pravdivý příběh
You Must Remember This: The Warner Bros. Story (video film)
2007 Chinatown: Filming (video film)
Chinatown: The Beginning and the End (video film)
Chinatown: The Legacy (video film)
Visions of Stanley Kubrick, The (video film)
2005 Batman: The Villains (video film)
Jack Nicholson: The E! True Hollywood Story (TV film)
V Hlubokém hrdle
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2003 Decade Under the Influence, A
My Buddy Jack (video film)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
Ten kluk bude točit
2001 Schlock! The Secret History of American Movies
Stanley Kubrick: Život v obrazech
2000 Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album (video film)
Hollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970) (TV film)
1999 Playmate Pajama Party (video film)
1998 Junket Whore
1995 Rolling Stones: Stripped (koncert)
1986 One Voice (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
1981 Notre Dame de la Croisette
1980 Film o filmu Osvícení (TV film)

TV pořady

2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2007 MTV Movie Awards (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
1999 American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1994 American Film Institute Salute to Jack Nicholson, The (TV pořad)
1983 American Film Institute Salute to John Huston, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Academy of TV Arts and Sciences Salute to Robert Evans (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie