foto

Plácido Domingo

  • nar. 21.1.1941 (75 let)
    Madrid, Madrid, Španělsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Světoznámý operní pěvec a dirigent Plácido Domingo Embil se narodil 21. ledna 1941 ve španělském Madridu.

V roce 1949 se s rodinou přestěhoval do Mexika, kde vystudoval dirigování a hru na klavír, ale záhy začal také sbírat jevištní zkušenosti. V roce 1959 účinkovat v mexickém Národním divadle v Ciudad de México, kde se sice ucházel o místo barytonisty, ale vedení souboru ho přesvědčilo, aby začal zpívat role tenorové. Dlouhodobé angažmá získal v Izraelské opeře v Tel Avivu. Hned po jeho skončení ale debutoval v Newyorské městské opeře. V roce 1968 poprvé zpíval v Metropolitní opeře. Od té doby až do dneška je jedním z nejžádanějších a nejslavnějších sólistů na všech důležitých operních scénách světa.

Od roku 1986 spolupracoval s operou ve Washingtonu, kde se stal v sezóně 1996/1997 uměleckým ředitelem. Od roku 2000 byl zároveň uměleckým ředitelem a později generálním ředitelem opery v Los Angeles. V srpnu 2011 vystoupil s velkým úspěchem na koncertě v Českém Krumlově. Největší popularitu mu přinesla účast ve hvězdné sestavě Tří tenorů. Společně s José Carrerasem a Lucianem Pavarottim účinkoval na koncertu při fotbalovém mistrovství světa v roce 1990, který se přenášel do celého světa. Je držitelem devíti cen Grammy a tří cen Latin Grammy.

Je podruhé ženat, z prvního manželství má syna José Plácida Dominga, který působí jako fotograf, z druhého, s bývalou pěvkyní Martou Ornelasovou, má další dva syny.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herecká filmografie

2014 G. Verdi: Trubadúr (divadelní záznam)
Kniha života
2013 Plácido Domingo auf der Freilichtbühne Loreley (koncert)
2012 Dora's Royal Rescue (TV film)
2010 G. Verdi: Rigoletto (TV film)
2008 Čivava z Beverly Hills
Thaϊs (divadelní záznam)
2007 Tan Dun's The First Emperor
2006 Metropolitan Opera: Live in HD (TV seriál)
2002 Samson et Dalila (TV film)
2001 Cid, Le (TV film)
Moulin Rouge
Otello (TV film)
2000 Margarita la tornera (divadelní záznam)
1999 Queen of Spades, The (TV film)
1998 Pagliacci (divadelní záznam)
1997 Carmen (divadelní záznam)
Fedora (TV film)
Gala Christmas in Vienna, A (TV film)
1996 Forza del destino, La (TV film)
Merry Christmas from Vienna (TV film)
Otello (TV film)
Walküre, Die (TV film)
1995 Gato Montés, El (TV film)
Christmas in Vienna '94 (TV film)
Plácido Domingo: A Musical Life (TV film)
Simon Boccanegra (TV film)
1994 Tabarro, Il (TV film)
1993 Gala Tribute to Tchaikovsky (TV film)
Placido Domingo in der Staatsoper Berlin (TV film)
Stiffelio (divadelní záznam)
1992 Fanciulla del West, La (TV film)
Otello (TV film)
Tosca (TV film)
Weltstars singen Weihnachtslieder (TV film)
1991 Fanciulla del West, La (TV film)
1990 Lohengrin (TV film)
1989 Aida (TV film)
Ballo in maschera, Un (TV film)
Sanson y Dalila (TV film)
1988 Africaine, L' (TV film)
Turandot (TV film)
1987 Aida (TV film)
Evening with Plácido Domingo, An (TV film)
Julie Andrews: The Sound of Christmas (TV film)
1986 Gioconda, La (TV film)
Goya (TV film)
Otello
1985 Andrea Chénier (TV film)
Francesca da Rimini (TV film)
Tosca (TV film)
1984 Don Carlo (TV film)
Georges Bizet: Carmen
Placido (TV film)
1983 Manon Lescaut (TV film)
Troyens, Les (TV film)
1982 Ernani (TV film)
Fanciulla del West, La (TV film)
Komedianti (divadelní záznam)
Live from Studio 8H: Caruso Remembered (TV film)
Sedlák kavalír
Traviata, La
1981 Andrea Chénier (TV film)
Contes d'Hoffmann (The Tales of Hoffmann), Les (divadelní záznam)
Pocta Seville (TV film)
Samson et Dalila (TV film)
Traviata, La (divadelní záznam)
1980 Bohème, La (TV film)
Manon Lescaut (TV film)
1979 Otello (TV film)
1978 Carmen (TV film)
Cavalleria Rusticana (TV film)
Trovatore, Il (TV film)
1977 Rigoletto (TV film)
1976 Otello (TV film)
Tosca, La (TV film)
1975 Ballo in maschera, Un (TV film)
1974 G. Puccini: Madama Butterfly (TV film)
1970 Beethoven: Symphony No. 9 (TV film)

Dokumentární

2013 Mariinské divadlo II: Galakoncert (divadelní záznam)
Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
2012 Hudba na obrazovce
2011 Jan Pavel II. - hledal jsem vás
Plácido Domingo v Českém Krumlově (koncert)
2010 Dudamel: Let the Children Play
Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
2009 Plácido Domingo: Moje největší role
2007 Placido Domingo & Ana Maria Martinez: Wiesbaden (koncert)
2006 Berlin Concert: Live from the Waldbühne, The (koncert)
2004 Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
2003 Montserrat Caballé
2001 Prayer for America: Yankee Stadium Memorial, A (TV film)
2000 Tři Tenoři – Vánoční koncert (koncert)
1998 Enrico Caruso: Voice of the Century (TV film)
3 Tenors, Paris 1998, The (koncert)
1996 Gold and Silver Gala with Placido Domingo (TV film)
Verwandlung der Welt in Musik: Bayreuth vor der Premiere, Die (TV film)
1994 Vision: The Making of the 'Three Tenors in Concert', The (TV film)
3 Tenors in Concert 1994, The (koncert)
1993 Best of Disney Music: A Legacy in Song - Part II, The (TV film)
1992 Symphony for the Spire (koncert)
1991 Dame Kiri Te Kanawa: My World of Opera (TV film)
Proč Havel?
1990 Carreras Domingo Pavarotti in Concert (koncert)
1986 Liberty Weekend (TV film)
1985 Requiem Mass (koncert)
1984 Olympic Gala (koncert)
1983 Mario Lanza: The American Caruso (TV film) - vyp.
1981 Metropolitan Opera Silver Anniversary Gala, The (koncert)
1970 Bernstein on Beethoven: A Celebration in Vienna (TV film)

TV pořady

2012 Royal Variety Performance 2012, The (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2006 Amerika má talent (TV pořad)
2004 Boda real (TV pořad)
2003 Les grands du rire (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1996 James Levine 25th Anniversary Gala, The (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1979 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace