foto

Blythe Danner

  • nar. 3.2.1943 (73 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Blythe Dannerová se narodila 3. února 1943 ve Philadelphii v Pensylvánii jako dcera vlivného bankéře. Od mládí se zajímala o herectví, proto studovala dramatické umění na Bard College. V polovině šedesátých let dostala svá první, divadelní angažmá, nejdříve u Theater Company v Bostonu, poté v Trinity Square Playhouse. V letech 1969 a 1970 získala dvě ocenění za své divadelní role.

V té době se často objevovala v reklamách a jako jedna z nejhezčích hereček své generace rovněž na obálkách ženských časopisů. Na počátku sedmdesátých let debutovala v televizi ve filmu DR. COOKS´ GARDEN (1971). Zanedlouho poté si zahrála v epizodě ETUDA V ČERNÉM v seriálu COLUMBO i v dalších známých televizních seriálech ADAM´S A RIB a M.A.S.H. či v populárním sitcomu WILL A GRACE. Tehdy navázala spolupráci s Williamstown Summer Theater Festival, která pokračovala dalších 25 let. Dlouhou dobu však nepronikla na plátna kin, první filmové role získala až na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Hrála s Robertem Duvallem v dramatu Lewise Johna Carlina VELKÝ SANTINI (1979) a s Martinem Sheenem v dalším dramatu SYN (1983).

Později se stala jednou z oblíbených hereček Woodyho Allena, který ji obsadil do svých snímků JINÁ ŽENA (1988), ALICE (1990), a MANŽELÉ A MANŽELKY (1992). Účinkovala rovněž ve filmech PÁN PŘÍLIVU (1991) s Barbarou Streisandovou a Nickem Noltem, OTISKY PRSTŮ (1997) s Julian Mooreovou a Royem Scheiderem, MĚSTO ŠÍLENCŮ (1997) s Dustinem Hoffmanem a Johnem Travoltou, ve filmové adaptaci seriálu AKTA X (1998) a ve dvou populárních komediích FOTR JE LOTR (2000) a JEHO FOTR TO JE LOTR (2004), kde si zahrála manželku Roberte De Nira. Blythe Dannerová je matkou herečky Gwyneth Paltrow.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

2016 Madoff (TV film)
2015 I'll See You in My Dreams
The Slap (TV seriál)
Tumbledown
2014 Murder of a Cat
2013 Gilded Lilys (TV film)
2012 Ahoj, musím už jít
Talisman
2011 Co ty jsi za číslo?
Oddělen
Paul
Up All Night (TV seriál)
2010 Fotři jsou lotři
Waiting for Forever
2009 Beyond All Boundaries
Strážce majáku
2008 Pretty/Handsome (TV film)
Sesterstvo putovních kalhot 2
'Side by Each'
2006 Poslední polibek
2004 Huff (TV film)
Huff (TV seriál)
Jak jsme vyrůstali (TV film)
Jeho fotr, to je lotr!
Walk Two Moons
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Quality of Light, The
Sylvie
2002 Nemocnice Presidio (TV seriál)
Ponížení (TV film)
Three Days of Rain
2000 Fotr je lotr
1999 Cosas que olvidé recordar
Milostný dopis
Neviditelný cirkus
Živelná pohroma
1998 Akta X - Film
Farmhouse, The
Murder She Purred: A Mrs. Murphy Mystery (TV film)
Neohlížej se
Saint Maybe (TV film)
Will a Grace (TV seriál)
Zakázaná touha
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1997 Call to Remember, A (TV film)
Město šílenců
Otisky prstů
1995 Homage
Tři muži v negližé
1994 Dovolená bez návratu (TV film)
Nejstarší žijící konfederační vdova vypráví vše (TV film)
1993 Tracey Takes on New York (TV film)
1992 Getting Up and Going Home (TV film)
Kiss-Kiss, Dahlings! (TV film)
Manželé a manželky
Trýznivé pochybnosti (TV film)
1991 Never Forget (TV film)
Pán přílivu
1990 Alice
Pán a paní Bridgeovi
Soud (TV film)
1989 Prachy, moc a vražda (TV film)
1988 Jiná žena
Tattingers (TV seriál)
1986 Brighton Beach Memoirs
1985 Svědomí (TV film)
1984 Helen Keller: The Miracle Continues (TV film)
1983 In Defense of Kids (TV film)
Muž, žena a dítě
1982 Inside the Third Reich (TV film)
1979 Too Far to Go (TV film)
Velký Santini
You Can't Take It with You (TV film)
1978 Are You in the House Alone? (TV film)
Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story, A (TV film)
1977 Court-Martial of George Armstrong Custer, The (TV film)
1976 Eccentricities of a Nightingale (TV film)
Futureworld
1975 Hearts of the West
Seagull, The (TV film)
1974 F. Scott Fitzgerald and 'The Last of the Belles' (TV film)
Lovin' Molly
Sidekicks (TV film)
1973 Adam's Rib (TV seriál)
1972 Columbo: Etuda v černém (TV film)
Scarecrow, The (TV film)
To Be Young, Gifted, and Black (TV film)
Zabít klauna
1776
1971 Dr. Cook's Garden (TV film)
1970 George M! (TV film)
To Confuse the Angel (TV film)

Dokumentární

2011 Prohibition (TV seriál)
2005 RSC Meets USA: Working Shakespeare
2004 'Huff': Around the Edges (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Intimate Portrait: Cynthia Nixon (TV film)
2001 Echoes from the White House
Mark Twain (TV film)
2000 Healthcare Crisis (TV seriál)
1999 Intimate Portrait: Mia Farrow (TV film)
1997 Thomas Jefferson (TV seriál)
1996 West, The (TV seriál)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
Linda Leisure and H.O.M.E. (TV film)
1992 Lincoln (TV film)
1985 Eugene O'Neill: A Glory of Ghosts (TV film)

TV pořady

2012 Katie (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 34th Annual Tony Awards, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace