foto

Sissy Spacek

  • nar. 25.12.1949 (66 let)
    Quitman, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmová veteránka Spaceková má na konte už päť oscarových nominácií a jednu zlatú sošku za film COAL MINER'S DAUGHTER (1980), v ktorom stelesnila postavu skutočnej country speváčky Loretty Lynnovej. Spacekovú, ktorá strávila detstvo na vidieku lozením po stromoch a jazdením na koňoch, dostal do filmovej brandže jej strýko, herec Rip Torn. Presťahovala sa za ním do New Yorku a začala navštevovať tamojšie prestížne Actors Studios. Pri nakrúcaní jedného zo svojich prvých filmov, BADLANDS, sa zoznámila s režisérom a návrhárom výpravy Jackom Fiskom. Hneď rok nato sa zobrali a neskôr spolupracovali ešte na ďalších ôsmich filmoch.

Prelomovou rolou Spacekovej kariéry bolo mladé dievča Carrie Whitová, cieľ útokov svojich spolužiakov, ktoré proti nim zneužije svoje mimoriadne telekinetické schopnosti. Nervydrásajúci thriller CARRIE (1976) sa stal jedným z najväčších hitov roka a Spaceková v ňom zažiarila až na oscarovú nomináciu. Tá sa premenila vo výhru o štyri roky neskôr, keď herečka obdržala zlatú sošku za vyššie spomínaný film COAL MINER'S DAUGHTER. Na filmografii Spacekovej je zvláštne, že hoci patrí k najvýraznejším hereckým osobnostiam súčasnosti, absolútne sa vyhýba "veľkým" filmom a väčšina jej snímok sa ani nedostane na plátna našich kín.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2015 Bloodline (TV seriál)
2012 Chladnokrevný
2011 Černobílý svět
2009 Snížit se
2008 Čtvery vánoce
Lake City
2007 Obrázky Hollis Woodsové (TV film)
Pirát silnic
2006 Ta záležitost s Gray
Velká láska (TV seriál)
2005 Americká kletba
Její případ
Kruh 2
Nine Lives
2004 Tři do páru
2002 Poslední volání (TV film)
Tajemství nesmrtelných
2001 Obžalovaná (TV film)
V ložnici
2000 Píseň všedního života (TV film)
1999 Carrie 2 - a.z.
Dožeň, co se dá!
Příběh Alvina Straighta
1997 Utrpení
1996 Beyond the Call (TV film)
Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)
1995 Luční harfa
Sympaťáci (TV film)
Ulice Lareda (TV seriál)
1994 Koupím matku. Zn.: Za babku
Místo pro Annii (TV film)
1992 Soukromá záležitost (TV film)
1991 JFK
Těžko splnitelné sliby
1990 Dlouhá cesta domů
1986 Dobrou noc, mami
Modré fialky
Zločiny srdce
1985 Marie
1984 Řeka
1983 Muž se dvěma mozky
1982 Nezvěstný
1981 Nebezpečný muž
1980 První dáma country music
Tlukot srdce
1978 Verna: USO Girl (TV film)
1977 Tři ženy
1976 Carrie
Vítejte v L.A.
1975 Katherine (TV film)
1974 Ginger in the Morning
Migrants, The (TV film)
1973 The Girls of Huntington House (TV film)
Zapadákov
1972 Konec rozkvětu
1970 Trash

Dokumentární

2008 Moviemaking in Virginia: Take 3
2004 Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2003 Absence of Malick
2002 Rosy-Fingered Dawn: a Film on Terrence Malick
2001 Acting 'Carrie'
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1995 Thomas Jefferson: A View from the Mountain (TV film)

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace