foto

Theodor Pištěk

  • nar. 13.6.1895
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 5.8.1960 (65 let)
    Mukařov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Theodor Pištěk se narodil 13. června 1895 v Praze na Vinohradech do rodiny herce a divadelního ředitele Jana Pištěka (1847 – 1907) a herečky Marie Kouskové – Slánské – Pištěkové. Již od dětství hrál s bratrem na rodinné scéně vinohradské Arény. Odmaturoval na vinohradském gymnáziu a přihlásil se na studium medicíny. Za války sloužil v rakouské armádě a po skončení války musel řídit po zemřelém otci divadlo Aréna (1918 – 1919). K. H. Hillar angažoval jako herce do Vinohradského divadla (1919 – 1921). Později hrál v Divadle Vlasty Buriana, v nuselském Tylově divadle (1936 až 1945) a v Divadle S. K. Neumanna v Libni (1947 – 1951), kterému dokonce nějakou dobu řediteloval.

Divadelní kariéra pro Pištěka nebyla tak podstatnou. Jeho herecké těžiště spočívalo ve filmu. 19. března 1930 se oženil s herečkou Máňou Ženíškovou (1909 – 1982), se kterou měl děti Annu Pištěkovou a filmového výtvarníka Theodora Pištěka ml. (*1932). Manželka ho nakonec přežila o dvacet dva let.

K filmu se dostal jako autor scénáře (MNICHOVO SRDCE), který napsal ještě v armádě. Dále ještě stvořil jeden scénář (HRABĚNKA Z PODSKALÍ) a režíroval několik snímků (TRNY A KVĚTY, PROUDY, KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ, AFÉRA V GRANDHOTELU či DĚVČE Z PŘEDMĚSTÍ).

Po prví roli ve filmu PRAŽŠTÍ ADAMITÉ (1917) sehrál v němém období několik desítek postav: přítele (MAGDALENA), mecenáše (TRNY A KVĚTY), statkáře Bohdana Dražického (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT), hrdinu Jánošíka (JÁNOŠÍK), Waldemara Lomeckého (CIKÁNI), Fedora Koryatoviče (KORYATOVIČ), statkáře Jana Zarena (SYN HOR), ministra Augustina Bacha (KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ), Franka Sellinse (CHYŤTE HO!), mlynáře (LUCERNA), Dr. Bezouška (PANTÁTA BEZOUŠEK), mistra Kondelíka (OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA I. a II. a TCHÁN KONDELÍK A ZEŤ VEJVARA), průmyslníka Hilberta (EROTIKON), velekněze Košvana (SVATÝ VÁCLAV) atd. atd.

Jeho filmovou popularitu dokládá rovněž jeho účast v rakouských a německých produkcích. Vedl také oblíbenou kantinu v košířských ateliérech Na Kavalírce a od září 1927 i automat Lucerna. V roce 1928 vydával s J. W. Speergerem měsíčník „Revue filmu“, který ale po dvou číslech zanikl.

Jeho práce v němém filmu vyvrcholila tragickou postavou uhlíře v dramatu TAKOVÝ JE ŽIVOT (1929). Aby si mohl tuto roli zahrát po boku ruské herečky Věry Baranovské sám film financoval, ale dostal se do velikých dluhů. Aby tyto dluhy mohl zaplatit (dluh splácel čtrnáct let) bral všechny nabídky na natáčení (v roce 1937 hrál v devatenácti filmech, což byla více jak půlka roční filmové produkce).

Ve zvukovém filmu hrál u diváků oblíbené postavy ve snímcích C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK (plukovník Přecechtěl), MUŽI V OFFSIDU (holič Alois Šefelín), NAČERADEC, KRÁL KIBICŮ (MUDr. Hubo Bondy), ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC (dělník Alois), REVIZOR (soudce Ljapkin – Ťapkin), HEJ – RUP! (ředitel Brown), ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA! (ředitel ústavu), DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (bankéř Zámoský), POZNEJ SVÉHO MUŽE (bankéř Čejka), BARON PRÁŠIL (hostinský), KATAKOMBY (prezident Borek), TETIČKA (Eduard), HOTEL MODRÁ HVĚZDA (strýček Rychta), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (mlynář Václav Kaliba), VALENTIN DOBROTIVÝ (restauratér Kudrna) a desítky dalších...

Samostatnou kapitolu tvoří filmy, ve kterých mu byla nerozlučnou partnerkou Antonie Nedošínská (STRÝČEK Z AMERIKY, MATKA KRÁČMERKA, JEDNA Z MILIONU, BARBORA ŘÁDÍ, KLAPZUBOVA XI., OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA, KARIÉRA MATKY LÍZALKY, PRVNÍ POLÍBENÍ, CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, STUDENTSKÁ MÁMA, VDOVIČKA SPADLÁ S NEBE aj.).

Po válce se před kamerou objevoval již jen sporadicky (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ, ČAPKOVY POVÍDKY, PYTLÁKOVA SCHOVANKA, VESELÝ SOUBOJ, CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ, ANDĚL NA HORÁCH, FLORENC 13:30). Naposledy si Pištěk zahrál princova pobočníka v pohádce PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU (1959). Martin Frič o něm sestavil střihový medailon THEODOR PIŠTĚK (1958).

Spolupracoval rovněž s rozhlasem. V roce 1941 se stal nositelem Národní ceny za film POSLEDNÍ PODSKALÁK (1940), získal titul Průkopník českého filmu (1946) a byl mu udělen titul Zasloužilý umělec (1955). Po válce byl funkcionář revolučního Svazu českých filmových pracovníků. Theodor Pištěk zemřel 5. srpna 1960 na své chatě v Mukařově ve věku šedesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1959 Princezna se zlatou hvězdou na čele
1957 Florenc 13,30
1956 Platit, prosím!
Synové hor
1955 Anděl na horách
Nechte to na mně
1953 Komedianti
Výstraha
1952 Anna proletářka
Divotvorný klobouk
Konec strašidel
Plavecký mariáš
1951 Císařův pekař a pekařův císař
Mikoláš Aleš
1950 Bylo to v máji
Temno
Veselý souboj
1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
Revoluční rok 1848
1947 Čapkovy povídky
Jan Roháč z Dubé
Nikola Šuhaj
1946 Nezbedný bakalář
Průlom
V horách duní
1942 Přijdu hned
Půlnoční sen
Valentin Dobrotivý
Záhadný host
1941 Gabriela
Hotel Modrá hvězda
Jan Cimbura
Přednosta stanice
Roztomilý člověk
Rukavička
Tetička
Z českých mlýnů
1940 Artur a Leontýna
Babička
Baron Prášil
Dceruška k pohledání
Katakomby
Konečně sami
Okénko do nebe
Pohádka máje
Poslední Podskalák
Poznej svého muže
Pro kamaráda
Prosím, pane profesore!
To byl český muzikant
Vy neznáte Alberta?
1939 Bílá jachta ve Splitu
Lízino štěstí
Paní Morálka kráčí městem
Tulák Macoun
Žabec
1938 Bláhové děvče
Cech panen kutnohorských
Cikánská láska
Děti na zakázku
Druhé mládí
Ducháček to zařídí
Holka nebo kluk?
Ideál septimy
Klapzubova jedenáctka
Krok do tmy
Lucerna
Panenka
Pod jednou střechou
Pozor, straší!
Slávko nedej se!
Slečna matinka
Stříbrná oblaka
Škola základ života!
Třetí zvonění
Vandiny trampoty
1937 Advokátka Věra
Armádní dvojčata
Důvod k rozvodu
Důvod k rozvodu (německá verze)
Harmonika
Jarčin profesor
Kariéra matky Lízalky
Klatovští dragouni
Kolem dokola
Krb bez ohně
Lízin let do nebe
Naši furianti
Otec Kondelík a ženich Vejvara
Poručík Alexander Rjepkin
Rozvod paní Evy
Srdce na kolejích
Švanda dudák
Tři vejce do skla
Vdovička spadlá s nebe
Výdělečné ženy
1936 Divoch
Irčin románek
Manželství na úvěr
Na tý louce zelený
Páter Vojtěch
Rozkošný příběh
Sextánka
Srdce v soumraku
Švadlenka
Tři muži ve sněhu
Ulička v ráji
Ulička v ráji (německá verze)
1935 Barbora řádí
Jánošík
Jedenácté přikázání
Jedna z milionu
Koho jsem včera líbal?
Pan otec Karafiát
První políbení
Studentská máma
Vdavky Nanynky Kulichovy
Výkřik do sibiřské noci
1934 Anita v ráji
Dokud máš maminku
Grandhotel Nevada
Hej-rup!
Hrdinný kapitán Korkorán
Matka Kráčmerka
Nezlobte dědečka
Polská krev
1933 Dobrý tramp Bernášek
Exekutor v kabaretu
Jindra, hraběnka Ostrovínová
Mámino srdce
Revizor
Strýček z Ameriky
S vyloučením veřejnosti
Štvaní lidé
Vražda v Ostrovní ulici
V tom domečku pod Emauzy
Vůně domova
Život je pes
1932 Anton Špelec, ostrostřelec
Děvčátko, neříkej ne!
Funebrák
Kantor Ideál
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa
Malostranští mušketýři
Načeradec král kibiců
Peníze nebo život
Pepina Rejholcová
Píseň o velké lásce
Sestra Angelika
Sňatková kancelář
Šenkýřka „U divoké krásy“
Tisíc za jednu noc
Vězeň na Bezdězi
1931 Aféra plukovníka Redla
Dobrý voják Švejk
Karel Havlíček Borovský
Loupežník
Miláček pluku
Muži v offsidu
On a jeho sestra
Poslední bohém
Psohlavci
Skalní ševci
Svět bez hranic
Třetí rota
Zazobanec
1930 C. a k. polní maršálek
Černý plamen
Einbruch im Bankhaus Reichenbach
Opeřené stíny
Osudy dobrého vojáka Švejka
Tajemství lékařovo
Tonka Šibenice
Tonka Šibenice (francouzská verze)
Tonka Šibenice (německá verze)
Vendelínův očistec a ráj
1929 Dva bratři
Erotikon
Hříchy lásky
Kamarádské manželství
Lebende Ware
Neviňátka
Pražské švadlenky
Pražský Monte Christo
Svatý Václav
Takový je život
Tchán Kondelík a zeť Vejvara
Vater Radetzky
1928 Aféra v grandhotelu
Dcery Eviny
Dva pekelné dny
Loď děvčat
Osudné noci
Podskalák
Saxofon Suzi
Z lásky
Známosti z ulice
1927 Bahno Prahy
Gehetzte Frauen
Její princ
Kašpárek kouzelníkem
Krásná vyzvědačka
Květ ze Šumavy
Osud vdovy Novákové
Paní Katynka z Vaječného trhu
Pražské děti
Sladká Josefínka
Ve spárech upíra
V panském stavu
1926 Aničko, vrať se!
Bludné duše
Dobrý voják Švejk
Lásky Kačenky Strnadové
Otec Kondelík a ženich Vejvara I.
Otec Kondelík a ženich Vejvara II.
Pantáta Bezoušek
Prach a broky
Příběh jednoho dne
Řina
Švejk na frontě
Švejk v ruském zajetí
Velbloud uchem jehly
1925 Do panského stavu
Hraběnka z Podskalí
Josef Kajetán Tyl
Karel Havlíček Borovský
Lucerna
Svatební košile
Syn hor
Šest mušketýrů
Vdavky Nanynky Kulichovy
1924 Dáma z baru
Hříchy v manželství
Chyťte ho!
Nemodlenec
Píseň života
1923 Čarovné oči
Muž bez srdce
Tu ten kámen
Únos bankéře Fuxe
Záhadný případ Galginův
Za oponou smrti
1922 Drvoštěp
Komptoiristka
Koryatovič
Maharadžovo potěšení
Mrtví žijí
Poslední polibek
Proč se nesměješ
1921 Cikáni
Děvčata, vdávejte se!
Jánošík
Kříž u potoka
Mnichovo srdce
Moderní Magdalena
Neznámé matky
Příchozí z temnot
Roztržené foto
Trny a květy
1920 Dvě matky
Magdalena
1917 Pražští adamité

Dokumentární

1958 Theodor Pištek
1953 Večery s Jindřichem Plachtou
1941 II. Filmové žně
1937 Pozdrav filmařů krajanům do USA

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

1925 Hraběnka z Podskalí
Karel Havlíček Borovský - scénář, původní scénář
1921 Mnichovo srdce

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace