foto

Pauline Moran

  • nar. 1947
    Blackpool, Lancashire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pauline Moran se narodila v přímořském městečku Blackpoolu, které bylo povýšeno na město (hrabství Lancashire, severozápadní pobřeží Anglie). Už jako dítě snila o kariéře elegantní a známé herečky a svého snu se rozhodla držet. Ambice a temperament patrně zdědila po svých irských předcích. Studovala na různých školách, mj. na „Royal Academy of Dramatic Arts“ a „National Youth Theatre“. Na jevišti Pauline debutovala jako Cordelia v shakespearově hře Král Lear. Ve své zemi se stala uznávanou divadelní herečkou.

Sama herečka tvrdí, že je pro ni prioritou účinkování v divadle, ale i před kamerou si dokáže hravě poradit. Obzvláště televize se pro ni stala vhodným útočištěm. Objevila se například v romantickém televizním snímku THREE WEEKS (1977) nebo po boku Alana Batese ( 2003) v THE TRESPASSER (1981). Účinkovala v seriálu THE CLEOPATRAS (1983) a do širokého povědomí se zapsala díky roli sekretářky Felicity Lemonové v televizních filmech a seriálu HERCULE POIROT (1989), zfilmovaných podle detektivních románů a povídek celosvětově proslulé spisovatelky Agathy Christie.

Se slečnou Lemonovou se můžeme setkat v šesti povídkách a čtyřech románech Agathy Christie. Vůbec poprvé se objevila v roce 1934 ve dvou příbězích Parkera Pyna, a to jako jeho sekretářka. O pět let později, v povídce A co tvoje zahrádka?, se však stala zaměstnankyní belgického detektiva Hercula Poirota, v jehož službách už zůstala. Felicity Lemonovou, ztělesnění pořádku, pečlivosti a svědomitosti, ztvárnila Pauline Moran se zalíbením a grácií. Sama autorka Agatha Christie slečnu Lemonovou charakterizovala: „Jejím opravdovým smyslem života bylo zdokonalit svůj systém kartotéky tak, aby všechny ostatní systémy upadly v zapomnění“

O herečce se také ví, že od roku 1965 do roku 1970 hrála na bassovou kytaru jako členka dívčí skupiny „She Trinity“, nazvané francouzských publikem také jako „British Maid“. Dnes se herečka ve volném čase s oblibou věnuje navrhováním a výrobě oděvů. Od roku 1987 je profesionální astroložkou. Vydala i soubor astrologických knížek „Astrum Reports“, které jsou určeny pro všechny věkové kategorie. I nadále se však s radostí věnuje divadlu a příležitostně i filmu a televizi.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

2014 Králova zahradnice
2013 Hercule Poirot: Velká čtyřka (TV film)
2003 Byron (TV film)
2001 Hercule Poirot: Zlo pod sluncem (TV film)
2000 Hercule Poirot: Smrt lorda Edgwara (TV film)
1995 Hercule Poirot: Případ v ulici Hickory (TV film)
1993 Hercule Poirot: Dobrodružství egyptské hrobky (TV film)
Hercule Poirot: Dobrodružství italského šlechtice (TV film)
Hercule Poirot: Krádež klenotů v hotelu Grand Metropolitan (TV film)
Hercule Poirot: Outsider (TV film)
Hercule Poirot: Případ ztracené závěti (TV film)
Hercule Poirot: Žlutý iris (TV film)
1991 Hercule Poirot (TV seriál)
Vražda na maškarním plese (S03E10)
Dvojitá stopa (S03E07)
Plymouthský expres (S03E04)
Milionová loupež (S03E03)
A co tvoje zahrádka? (S03E02)
1990 Hercule Poirot (TV seriál)
Záhada Západní hvězdy (S02E09)
Únos ministerského předsedy (S02E08)
Tajemství levného bytu (S02E07)
Dvojnásobný zločin (S02E06)
Tajemné zmizení pana Davenheima (S02E05)
další epizody
1989 Hercule Poirot (TV seriál)
Sen (S01E10)
Podivná loupež (S01E08)
Byt v třetím patře (S01E05)
Dvacet čtyři černých kosů (S01E04)
Únos Johnnieho Waverlyho (S01E03)
další epizody
Woman in Black, The (TV film)
1984 The Prisoner of Zenda (TV seriál)
1983 Cleopatras, The (TV seriál)
1981 Good Soldier, The (TV film)
Trespasser, The (TV film)
1977 Nicholas Nickleby (TV seriál)
Three Weeks (TV film)
1975 Five Minute Films, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace