foto

Emily Mortimer

  • nar. 1.12.1971 (45 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známá neznámá britská tmavovláska Emily Mortimer je sice ve filmech často vidět, její jméno už ale tak zdomácnělé není. Pravděpodobně je to tím, že většinou hraje druhé housle a je zastiňována slavnějšími kolegy. Na plátně už se ale objevuje nějaký ten pátek a v posledních letech jí štěstí přeje i v Americe.

Co se vzdělání týče, chodila do prestižní dívčí školy St Paul's v Londýně, kde se ve stejné třídě potkala s jinou slavnou tváří - Rachel Weisz. Poté studovala angličtinu a ruštinu na Oxfordu a v roce 1994 univerzitu úspěšně dokončila. Emilyn otec John Mortimer je známým spisovatelem a zprvu se zdálo, že nasála jeho talent a vášeň pro psaní. Ještě před kariérou herečky totiž pracovala jako novinářka, psala články pro deník London Telegraph. Počáteční zájem o hraní se zrodil ještě na dívčí škole, kde se objevila v několika představeních. Na Oxfordu se její koníček rozvinul natolik, že zaujala producenta, který ji obsadil do vedlejších rolí v televizi. Ovšem její první větší filmová příležitost se uskutečnila v roce 1996 ve snímku LOVCI LVŮ režiséra Stephena Hopkinse, kde ztvárnila manželku Vala Kilmera. O dva roky později si pak zahrála v historickém dramatu Shekhara Kapura KRÁLOVNA ALŽBĚTA.

Následovala romatická komedie NOTTING HILL či třetí díl hororu VŘÍSKOT. V osobním životě byl pro ni osudový rok 2000. Při natáčení snímku MARNÁ LÁSKY SNAHA se seznámila s americkým hercem Alessandrem Nivolou, za kterého je od ledna 2003 provdaná. Mají spolu syna Sama, který se narodil v září téhož roku. Diváci Emily mohou znát také z odpočinkové komedie KID s Brucem Willisem, akčního filmu THE 51ST STATE či romantického příběhu SE SLOVNÍKEM V POSTELI. Mnohými byla zaznamenána díky dramatu MATCH POINT – HRA OSUDU. A jak se zdá, její kariéra se od počátečních, malých nevýrazných roliček dere k hollywoodským výšinám, takže budoucnosti se nejspíš bát nemusí.

Žánrový rozptyl jejích plánovaných filmů je také nemalý. Zárukou kvality by měla být účast v dramatu Martina Scorseseho SHUTTER ISLAND, dále to bude thriller NUMBER 13, kde se před kamerou opět sejde s Ewanem McGregorem či pokračování komedie RŮŽOVÝ PANTER, která sice kritikům moc nevoněla, na druhou stranu Shawna Levyho na režisérském postu vystřídá Harald Zwart a má zajištěnou účast hereckých hvězd. A že pověsila novinařinu na hřebík, toho vůbec nemusí litovat.

Petra "Goldenhair" Jakovská

Herecká filmografie

2018 Mary Poppins Returns
2017 The Party
The Sense of an Ending
2016 Spectral
Wig Shop
2015 Ladygrey
Ten Thousand Saints
2014 Rio, Eu Te Amo
2013 Doll & Em (TV seriál)
2012 Newsroom (TV seriál)
2011 Auta 2
Beznadějný trouba
Hugo a jeho velký objev
Number 13
2010 Leonie
Prokletý ostrov
2009 City Island
Harry Brown
Růžový panter 2
2008 Červený pás
Teorie chaosu
Transsibiřský expres
2007 Lars a jeho vážná známost
2006 Paříži, miluji Tě
Růžový panter
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Match Point - Hra osudu
2004 Milý Frankie
2003 Adamovo tajemství
Nobody Needs to Know
Rozverná mládež
Se slovníkem v posteli
Vidláci v Rusku
2002 Jeffrey Archer: The Truth (TV film)
2001 Formula 51
Krásní & úžasní
2000 Kid
Kid Becomes the Kid, A (TV film)
Marná lásky snaha
Mistr zázraků
Vřískot 3
1999 Killing Joe
Noemova archa (TV film)
Notting Hill
1998 Cider with Rosie (TV film)
Královna Alžběta
Návrat domů (TV film)
1997 A Dance to the Music of Time (TV seriál)
Svatý
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
1996 Filuta (TV film)
Lovci lvů
Poslední ze slavných králů
Tichý svědek (TV seriál)
Záhady Ruth Rendellové - Kamenná srdce (TV film)
1995 Sharpův meč (TV film)
Skleněná panna (TV seriál)

Dokumentární

2003 Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
2001 Scream: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 Conversations with Jon Turteltaub

TV pořady

2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2013 Doll & Em (TV seriál)

Producentská filmografie

2016 Wig Shop

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(95)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace