foto

Billy Dee Williams

  • nar. 6.4.1937 (79 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William December Williams se narodil šestého dubna roku 1937 v New Yorku. Vystudoval Manhattanskou školu hereckých umění, poté studoval výtvarná umění a design. Jeho první herecké krůčky byly spjaté se slavným New Yorským divadlem Broadway, poprvé se na jeho prknech objevil už roku 1945 ve hře The Firebrand of Florence. V sedmdesátých letech si ve hře I Have a Dream zahrál Martina Luthera Kinga Jr.

Filmovým debutem se mu koncem padesátých let stal snímek THE LAST ANGRY MAN. Více na sebe upozornil roku 1971, kdy si zahrál slavného hráče amerického fotbalu Galea Sayerse v biografickém televizním filmu BRIAN'S SONG. Za svůj výkon získal nominaci na cenu Emmy. Jeho zdaleka nejslavnější okamžiky přišly o dekádu později, když byl obsazen do role Landa Calrissiana v páté a šesté epizodě veleslavných HVĚZDNÝCH VÁLEK. Těm zůstával věrný i později, když půjčoval hlas různým videohrám z jejich prostředí. Podobně jako herečtí kolegové Mark Hamill a Carrie Fisher se však i přes obrovský úspěch této vesmírné ságy už nikdy výrazněji neprosadil. Za zmínku stojí snad ještě role Harveyho Denta v prvním BATMANOVI (1989), jinak se jeho kariéra ubírala především vodami televizní tvorby. Vedle herectví se Williams rád věnuje i malbě, jeho práce lze nalézt v internetových galeriích.

Williams se třikrát oženil, se svou třetí ženou Teruko Nakagami je od roku 1972 dodnes. Roku 1973 se jim narodila dcera Hanako, její o devět let starší sestru Miyako si Teruko přivedla z předchozího manželství. Williams má ještě syna Coreyho ze svého prvního manželství.

-bad-mad-wolf-

Herecká filmografie

2018 Dirty Dancing (TV film)
2016 Star Wars: Detours (TV seriál)
2015 The Man in 3B
2014 Blood Lines
LEGO® příběh
Star Wars Povstalci (TV seriál)
The Rebels (TV seriál)
2013 Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Jediové útočí (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Skrytý klon (TV film)
2012 This Bitter Earth
2011 Máma mezi Marťany
2010 Barry Munday
2009 Diary of a Single Mom (TV seriál)
Fanoušci
Glee (TV seriál)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
The Perfect Age of Rock 'n' Roll
Titan Maximum (TV seriál)
2008 iMurders
Robot Chicken: Star Wars Episode II (TV film)
2007 General Hospital: Night Shift (TV seriál)
2006 Hood of Horror
2005 Constellation
2004 Maintenance Man, The
Oedipus
Ztraceni (TV seriál)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Torus (TV film)
2002 Bratrstvo černé pracky
Last Place On Earth, The
Street Time (TV seriál)
2001 Good Neighbor
Very Heavy Love
2000 Proutník
Visit, The
18 kol spravedlnosti (TV seriál)
1999 Code Name: Eternity (TV seriál)
Fear Runs Silent
1998 Contract, The
Divoká Woo
Těžké časy (TV film)
1997 Čtvrtý král (TV film)
Oceloví žraloci
1996 Maska smrti
Pohyblivý terč
Prince, The
1995 Amnézie (TV film)
Podraz na druhou (TV film)
1994 Lonesome Dove: The Series (TV seriál)
Nebe a peklo (TV seriál)
1993 Marked for Murder (TV film)
Nebezpečný vetřelec
Percy & Thunder (TV film)
Vzkaz z Vietnamu (TV film)
1992 Jacksons: An American Dream, The (TV film)
Obří kroky
1991 Bláznivá jízda
1990 Dangerous Passion (TV film)
Secret Agent OO Soul
1989 Batman
1988 Return of Desperado, The (TV film)
1987 Číslo jedna s kulkou
Deadly Illusion
Diana Ross: Red Hot Rhythm and Blues (TV film)
1986 Hoříci oceán (TV film)
Lidská práva (TV film)
Odvaha (TV film)
1985 Double Dare (TV seriál)
1984 Impostor, The (TV film)
Strach v New Yorku
Time Bomb (TV film)
1983 Marvin and Tige
Policejní šéfové z Delana (TV seriál)
Shooting Stars (TV film)
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1981 Dynastie (TV seriál)
Noční dravci
1980 Hostage Tower, The (TV film)
Children of Divorce (TV film)
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1979 Christmas Lilies of the Field (TV film)
1977 Scott Joplin (TV film)
1976 Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings, The
1975 Mahogany
1974 Take, The
1973 Hit!
1972 Billie zpívá blues
Final Comedown, The
Glass House, The (TV film)
1971 Brianova píseň (TV film)
1970 Burani ve městě
Černá brigáda (TV film)
Ztracený let (TV film)
1968 Premiere (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)
1959 Last Angry Man, The
1952 U nás ve Springfieldu (TV seriál)

Dokumentární

2011 Con, The
2008 Bring Back... Star Wars (TV film)
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2002 It's Black Entertainment (TV film)
1999 Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
1983 Classic Creatures: Return of the Jedi (TV film)
Motown 25: Yesterday, Today, Forever (TV film)
1980 SPFX: The Empire Strikes Back (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
Merry F#%$in' Christmas (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1954 Look Up and Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2004 20th Century Masters: The Best of 'The Temptations' - The DVD Collection (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace