foto

Anthony Daniels

  • nar. 21.2.1946 (70 let)
    Salisbury, Hrabství Wilt, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 21. února 1946 v Salisbury v Anglii. Už od dětství chtěl být hercem, ale v 50. a 60. letech nebylo v Anglii herectví považováno za trvalé povolání a tak byl svými rodiči přesvědčen aby studoval práva. Už pod dvou letech zjistil že to není pro něj to pravé a přechází na školu managementu, kde nachází mírné uspokojené v amaterské herecké společnosti. Ani zde však nevydrží dlouho a v příštích třech letech se vzdělává na herecké škole (mimika a rádio).

Když v roce 1974 opouští školu, vyhrává "Carlton Hobbs BBC Radio Award", která mu pomohla získat místo v dramatizačním oddělení BBC. Poté co stvořil stovky dramatizací pro rádio a uměl zahrát vše, mu nic nebránilo přejít k divadlu.

Díky úspěchu v Britském Národním divadle měl o jeho schopnosti zájem George Lucas pro svůj nový sci-fi film natáčený v Anglii. Anthony vlastně nikdy neměl zálibu ve sci-fi (jediný film co viděl byl 2001: Vesmírná odyssea, po jehož shlédnutí chtěl vrátit peníze), tak nabídku odmítl. Na doporučení svého agenta se ale nakonec Anthony s režiserém setkal. Zaujali ho spíše náčrtky a to speciálně jednoho zlatého robota. Druhý den už byly pořizovaný odlitky jeho těla a za šest měsíců byl model hotov a začalo natáčení.

Úspěch původních Hvězdných válek se Anthonymu vyhnul, poněvadž pro reklamu bylo lepší představovat C-3PO jako skutečného robota než jen člověka navlečeného do nepohodlné kombinézy. V závěrečném výsledku byl však Anthony jediný herec, který "hrál" ve všech šesti epizodách.

Kromě Hvězdných válek a většiny jejích spin-offů se Anthony objevil ještě v několika dalších filmech a seriálech. Můžeme jmenovat některé známější jako je známá The Muppet Show a s ní souvislá Sezamová ulice. Také namluvil postavičku v Disney's Star Tours. Od jeho účast ve Hvězdných válkách se odvíjí i většina ostatních aktivit, jako jsou různé PC hry na téma Hvězdných válek. V poslední době se věnuje natáčení nových seriálů z prostředí Hvězdných válek (Clone Wars).

Jindřich "Redswif" Anděra

Herecká filmografie

2020 Star Wars: Underworld (TV seriál)
2017 Star Wars: Episode VIII
2016 Star Wars: Detours (TV seriál)
2015 Star Wars: Příběhy Droidů (TV seriál)
Star Wars: Síla se probouzí
2014 LEGO® příběh
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Honba za holokrony (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Souboj Skywalkerů - Vader vítězí (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Útěk z chrámu Jediů (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Útok na Coruscant (TV film)
2013 Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Hrozba Sithů
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Jediové útočí (TV film)
Star Wars: Nové příběhy z Yodovy kroniky - Skrytý klon (TV film)
2012 Star Wars: Impérium útočí (TV film)
2011 Star Tours: The Adventures Continue
2010 Robot Chicken: Star Wars Episode III (TV film)
2008 Star Wars: Klonové války (TV seriál)
Star Wars: Klonové války
2005 Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2003 Star Wars: Clone Wars (TV seriál)
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
1999 Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1997 Pirates and the Prince, The
Treasure of the Hidden Planet
1995 Hlavní podezřelý: Kruh přátel (TV film)
Hlavní podezřelý: Unesené dítě (TV film)
Mladý Indiana Jones: Útok jestřábů
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1990 Koupil jsem upíří motocykl
Svět Eddie Wearyho (TV film)
1987 Star Tours
1986 Great Heep, The (TV film)
1985 Droids (TV seriál)
1984 Country Diary of an Edwardian Lady, The (TV seriál)
Donald Duck's 50th Birthday (TV film)
1983 Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
1982 Return of the Ewok
1980 Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
1978 Pán prstenů
The Star Wars Holiday Special (TV film)
1977 Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
1973 Centre Play (TV seriál)

Dokumentární

2014 Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
2008 Bring Back... Star Wars (TV film)
2005 The 100 Greatest Family Films (TV film)
2004 Star Wars: Impérium snů (TV film)
When Star Wars Ruled the World (TV film)
2002 Filmové žánry (TV seriál)
2001 R2-D2: Beneath the Dome (TV film)
1999 Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The
Unauthorized Star Wars Story, The
1997 Tracks
1996 Special Effects: Anything Can Happen
1983 Classic Creatures: Return of the Jedi (TV film)
From 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a Saga
1977 Making of 'Star Wars', The (TV film)

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
1996 Tigerenten Club (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace