foto

George W. Bush

  • nar. 6.7.1946 (70 let)
    New Haven, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Walker Bush je 43. prezident Spojených států amerických. Je členem Republikánské strany stejně jako další příslušníci jeho vlivné rodiny. Vystudoval univerzitu Yale, kde působil mimo jiné také jako roztleskávač. Byl studentem kategorie "C" ( skóre 77%). V roce 1968 získal titul "Bakalář filosofických věd". Poté nastoupil vojenskou službu jako pilot letadel F-102. Bylo mu umožněno, ukončit službu 6 měsíců před termínem, aby mohl nastoupit na Harvardskou obchodní školu (1973). Studium zde zakončil diplomem MBA (získal jej jako první prezident USA v dějinách.

Před kandidaturou na post prezidenta podnikal v ropném průmyslu a vlastnil baseballové mužstvo. Byl guvernérem státu Texas. Ve volbách v roce 2000 porazil demokratického kandidáta, Ala Gorea. Funkci prazidenta zastává od 20. ledna 2001, nyní již v druhém funkčním období. Bezprostředně po svém zvolení v roce 2000 prosazoval větší míru spolupráce se zeměmi Latinské Ameriky. Od tohoto záměru však ustoupil v roce 2001, kdy v důsledku teroristického útoku z 11. září, přeorientoval svou pozornost na Blízký východ. 7. října zahájil operaci v Afghánistánu s cílem, odstranit vládu Talibanu. 20. března 2003 zahájil invazi do Iráku, která měla za následek svržení diktátora Saddáma Husaina.

Jeho rozhodný postup po 11. září 2001 se setkal s kladnou kritikou. Jeho popularita dosáhla 80%. Postupem času však Bush v očích veřejnosti popularitu ztrácel, a to zejména díky stále se prodlužující přítomnosti amerických vojáků v Afghánistánu, díky pomalé likvidaci následků hurikánu Katrina a díky odposlouchávání telefonních hovorů občanů. Nyní je podle průzkumů nejneoblíbenějším americkým prezidentem všech dob. V této souvislosti překonal i Richarda Nixona, nechvalně proslulého aférou Watergate. Jeho politiku nyní neschvaluje 70% občanů.

Na postu prezidenta George W. Bushe vystřídá 20. ledna 2009 zvolený prezident Barack Obama.

Martin "Weissik" Weiss

Herecká filmografie

2013 Oldboy - a.z.
WikiLeaks - a.z.
2012 Přerušený kruh - a.z.
2011 Death and Taxes - a.z.
2010 Zvláštní vztahy (TV film) - a.z.
2008 Nové sčítání hlasů (TV film)
2007 Modrý stát
Odsouzeni k boji
Smrtonosná past 4.0 - a.z.
Úsměvem ke štěstí - a.z.
2006 Death of a President
2005 Empire
2004 Brother, Can You Spare a Job? - a.z.
Krajina mého srdce
2003 Bush for Peace
Situace: Ohrožení (TV seriál)
2002 11'09''01
2001 State of the Union
Talking to Americans (TV film)
1996 Vote for Me: Politics in America (TV film)

Dokumentární

2016 Gettysburg Address, The
Zero Days - a.z.
2015 Imminent Threat - a.z.
Snowdens store flugt (TV film) - a.z.
2014 Culture High, The - a.z.
Mobilize - a.z.
WARx2 - a.z.
Вместе - a.z.
2013 Iraq War, The (TV seriál) - a.z.
2012 Alžběta a její premiéři (TV film)
Hrabiví prolhaní bastardi - a.z.
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
Křižáci (TV seriál) - a.z.
Propaganda
2011 Chodorkovskij, zločinec nebo mučedník? (TV film)
Reagan - a.z.
The Last Mountain - a.z.
Zombies: A Living History (TV film) - a.z.
2010 Bible: Historie (TV seriál) - a.z.
Český mír
GasHole
President's Book of Secrets, The (TV film) - a.z.
Válka, kterou nevidíte
11. září: Stav nouze (TV film)
2009 Beijing
Fall Of The Republic: The Presidency Of Barack H. Obama - a.z.
House of Numbers: Anatomy of an Epidemic
How to Boil a Frog - a.z.
In the Name of Democracy: The Story of Lt. Ehren Watada
Iran and the West (TV seriál)
Iran, une puissance dévoilée (TV film)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Krugman ja Amerikan lamat (TV film) - a.z.
Loose Change 9/11: An American Coup - a.z.
New World Order
O kapitalismu s láskou
Pax Americana and the Weaponization of Space
Sweet Crude - a.z.
Waiting for Armageddon
Zdvojení
50 años de (TV seriál)
2008 Being W
Blood and Oil
Burning the Future: Coal in America - a.z.
Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
Fuel
Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
Henry Kissinger - tajemství supermoci (TV film)
Killer at Large
Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství - a.z.
Proboha!
Světová krize: Co nás čeká?
Tajemství řeči těla (TV film)
Zeitgeist: Addendum - a.z.
2007 Climate of Hope - a.z.
Der Geist des Geldes - a.z.
Egypt: Sledujeme vás
Endgame: Blueprint for Global Enslavement
Konec v nedohlednu
Loose Change: Final Cut
Občan Havel
Sicko
Taxi na temnou stranu
Tony Blair (TV film)
Union, The
Válkou se to vyřeší (TV film)
Všechno je v pohodě - a.z.
War on Democracy, The
With My Eyes Wide Open
Zeitgeist: The Movie - a.z.
11. hodina - a.z.
2006 A Burning Rage (amatérský film) - a.z.
Al Franken: God Spoke
Bouře teroru: Historie vládou sponzorovaného terorismu - a.z.
Cesta na Guantánamo
Dans La Peau De Jacques Chirac
Hurikán Katrina: rekviem o čtyřech dějstvích (TV seriál)
Iraq for Sale: The War Profiteers
Kdo zabil elektromobil?
Maxed Out: Hard Times, Easy Credit and the Era of Predatory Lenders
Nepříjemná pravda - a.z.
Shut Up & Sing
...So Goes the Nation
9/11: Press for Truth
2005 Enron: The Smartest Guys in the Room
Great Conspiracy: The 9/11 News Special You Never Saw, The
Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
Movies That Shook the World (TV seriál)
Saddam, le meilleur ennemi de l'Amérique (TV film)
Testify! Eco-Defense and the Politics of Violence - a.z.
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
Why We Fight
2004 America Speaks Out
Bush Family Fortunes: The Best Democracy Money Can Buy
Diary of a Political Tourist (TV film)
Fahrenheit 9/11
Fahrenhype 9/11
Helen's War (TV film)
How Arnold Won the West
Inside the U.S. Secret Service (TV film) - a.z.
Le Monde selon Bush
Nine Innings from Ground Zero (TV film)
Nous les Irakiens - a.z.
Power of Nightmares: Rise of the Politics of Fear, The (TV seriál)
Running Against Dick
With God on Our Side: George W. Bush and the Rise of the Religious Right in America (TV film)
2003 Konzum - a.z.
Korporace
National Geographic: The FBI (TV film)
Nyhetsåret 2003 (TV film)
Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
Salt Lake 2002: Stories of Olympic Glory (TV film) - a.z.
Stupidity (TV film)
Tajné války CIA (TV seriál)
2002 Ammo for the Info Warrior - a.z.
Bowling for Columbine - a.z.
Fuck the system! (hudební videoklip) - a.z.
Journeys with George
2001 Air Force One (TV film)
Election 2000
Last Party 2000
Party Animals (or... How to Get to the White House in 5 Easy Steps) (TV film)
2000 A&E Biography: George W. Bush - Son Also Rises (TV film)
1999 Story of Darrell Royal, The

TV pořady

2013 Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
2011 George W. Bush a 11. září (TV pořad)
2009 Hannity (TV pořad)
2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
2007 Guys Choice (TV pořad)
Willkommen Österreich (TV pořad)
2006 Al Jazeera English (TV pořad) - a.z.
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
2003 100 Years of Hope and Humor (TV pořad)
2002 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1988 Mitternachtsspitzen (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Kanye West - Famous (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace