foto

Bill Paxton

  • nar. 17.5.1955 (61 let)
    Fort Worth, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Včera som bol u lekára a hovorí mi, že potrebuje moju vzorku moču, stolice a semena, ale ponáhľal som sa, tak som mu tam nechal trenky."

Nemôžu byť iba hviezdy, ale aj slabšie viditeľné stálice, ktorých publikum ich na rozdiel od toho, ktoré fandí tým "20 miliónovým", nenechá v štichu ani keď majú horšie obdobie. U pracanta Billa Paxtona je toho príkladom prepadák THUNDERBIRDS, natočený podľa bábkového (!) seriálu. Pošramotiť kariéru chlapíkovi, ktorý sa o ňu stará už od polovice 70. rokov, však nemá šancu.

Kto povedal, že šteky v dobrých filmoch nemajú zmysel? Ak máte dostatok trpezlivosti a schopnosti na chvíľu zabudnúť na hrdosť, potom máte šancu prepracovať sa nimi do predných lavíc. V TERMINÁTOROVI takmer debutujúceho Jamesa Camerona hral jedného z pankáčov, od ktorých si cyborg "požičia šaty", v KOMANDE "radaristu". Tým sa dostal do pozornosti Camerona, špecializujúceho sa na veľkolepé akčniaky a producenta Joela Silvera (dtto).

Už Cameronovi VOTRELCI sa stali pojmom a dodnes jedným z mála filmov, ktoré sú rešpektované ako cenený originál. Paxton už tu mal poriadnu úlohu elektrikára-nerváka Hudsona, na ktorého je po katastrofálnom výsadku na votrelcami zamorenej planéte uvalená čiastočná zodpovednosť za čo najdlhšie prežitie spolupútnikov.

Jeho nadriadeným tu bol mlčanlivý Michael Biehn, s ktorým sa onedlho stretol v ďalšej vojenskej úlohe, tento raz ale béčkovej NÁMORNEJ PECHOTE. Za väčšiu zmienku stojí až Jerry "Zorro" Lambert z votrelčo sprizaneného PREDÁTORA 2, kde bol zodpovedný nie len za hore uvedený vtip, ktorý som si neodkázal odpustiť, ale účinkoval aj v majstrovsky natočenom masakre v metre.

Po čajovejších projektoch (western TOMBSTONE, čudné sci-fi MONOLIT) sa konečne stal spoľahlivým hercom výrazných vedľajších úloh. Naštrbil mu to paradoxne Cameron, keď ho obsadil ako slizkého predavača ojazdených áut, ktorý po pár kolíziách s Jamie Lee Curtisovou a jej manželom, inak tajným agentom Arnoldom Schwarzeneggerom, prestane ovládať svoj moč v kontroverzných PRAVDIVÝCH KLAMSTVÁCH. Ospravedlnil sa mu peknou roličkou "piráta" Brocka v životom pulzujúcej oslave kinematografie s menom TITANIC.

Paxtona vždy priťahovali trikové dobrodružstvá. Dobre si viedol v technicky strhujúcej rekonštrukcii skutočných udalostí, v oscarovom favoritovi APOLLO 13 Rona Howarda, kde s Hanksom a Kevinom Baconom hral astronautov, o ktorých sa začne verejnosť zaujímať až keď im začne hroziť smrť.

Vydaril sa aj adrenalínový lov TWISTER, kde bol s pomocou Helen Huntovej, kynetickej kamery a hravej hudby dôstojným nahrávačom vitrínky z ILM. Horšie to už bolo s rodinnou GORILOU JOE, remakeom VEĽKÉHO JOE YOUNGA, ktorého v 1947 natočili tvorcovia KING KONGA. Triky pekné, horšie to už bolo s príbehom a nevyváženým tempom, ale Paxton nebol na zahodenie - odolal pokušeniu a pridal sa na stranu ochraniteľky obrých goríl (určite nie preto, že ju hrala Charlize Theronová).

Nie vždy to vyjde a horolezecký VERTICAL LIMIT je toho dôkazom. Ani SPY KIDS 2 neurobili dieru do sveta a trojka s podtitulom 3D (ku ktorému sa vrátil v Cameronovom kvázi "imaxovskom" dokumente DUCHOVIA TITANICU) upadla do zabudnutia. Pachuť v ústach bola napravená akčnou fuškou U - 571, ktorá dokázala, že chlapi-pracanti dokážu vytvoriť dobrú tímovku.

Asi najlepšou Paxtonovou voľlbou je Raimiho majstrovská dráma/ thriller JEDNODUCHÝ PLÁN o zhubnej moci peňazí, ktorá mu dovolila režijne debutovať mysterióznym ale tak i onak prijatým LOVCOM DÉMONOV, kde si aj zahral.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Training Day (TV seriál)
2016 Mean Dreams
Term Life
The Circle
2015 Hrdinové od Alama (TV seriál)
Pixies
The Gamechangers (TV film)
To Appomattox (TV seriál)
2014 Milionový nadhazovač
Na hraně zítřka
Slídil
2013 Agenti S.H.I.E.L.D. (TV seriál)
Colony, The
Red Wing
2 zbraně
2012 Hatfieldovi a McCoyovi (TV seriál)
Shanghai Calling
2011 Zkrat
2007 Good Life, The
2006 Velká láska (TV seriál)
2004 Klub hrůzy
Letka Bouřliváků
Ztracený ráj
2003 Spy Kids 3-D: Game Over
V týlu nepřítele
2002 Spy Kids 2: Ostrov ztracených snů
2001 Lovec démonů
2000 Ponorka U-571
Vertical Limit
1998 Jasná lež (TV film)
Jednoduchý plán
Twister: Ride It Out
Velký Joe
1997 Kočovník
Titanic
1996 Twister
Večernice
1995 Apollo 13
Jesse James
Poslední večeře
1994 Pravdivé lži
Smrtící iluze
1993 Babí léto
Helena v krabici
Operace Monolith
Tombstone
1992 Jeden chybný krok
Lotři
Tulák
1991 Muž se třema rukama
1990 Back to Back
Brain Dead
Námořní pěchota
Poslední z nejlepších
Predátor II
1989 Nejbližší příbuzenstvo
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
The Roommate
Vítr zkázy
1988 Pass the Ammo
Reach (TV film)
1987 Na prahu temnot
1986 Fresno (TV seriál)
Riding Fast
Vetřelci
1985 Atlanta Child Murders, The (TV seriál)
Časný mráz (TV film)
Komando
Podivná věda
1984 Impulse
Ohnivé ulice
Terminátor
1983 Deadly Lessons (TV film)
Great Day (TV film)
Mortuary
Šikana
Taking Tiger Mountain
1982 Night Warning
1981 Lampasy
1980 Fish Heads
The Six O'Clock Follies (TV seriál)
1975 Crazy Mama

Dokumentární

2013 JFK: Poslední hodiny (TV film)
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
Zvědavost (TV seriál)
2005 Mise na Měsíc 3D
2003 Superior Firepower: The Making of 'Aliens'
Tajemství Titaniku 3D
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Living in Darkness
Making of 'Frailty', The
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
War Letters (TV film)
1997 Directors: James Cameron
1996 Ztracený Měsíc: Triumf Apolla 13
1994 100 Years of the Hollywood Western (TV film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)
1991 Dr. Demento 20th Anniversary Collection
1984 Making of 'Terminator', The (TV film)

TV pořady

2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 New Order - A Collection (hudební videoklip)
1986 Pat Benatar: The Visual Music Collection (hudební videoklip)
1984 Pat Benatar: Hit Videos (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2005 Golfový sen
2001 Lovec démonů
1980 Fish Heads

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(68)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace