foto

Diane Keaton

  • nar. 5.1.1946 (71 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Diane Keaton vlastním jménem Diane Hall se narodila roku 1946 v Kalifornii otci inženýrovi Johnonovi Ignatiusovi a matce fotografce Dorothy Deanne. Když její matka vyhrála cenu v Los Angeles jako nejlepší žena v domácnosti, tak se Diane rozhodla stát se herečkou kvůli teatrálnosti ceremoniálu. Začala tedy studovat na Santa Ana High School, kde se během svého studia stala součástí pěveckých a divadelních kroužků. Hned po promoci začala studovat herectví na Orange Coast College, kde vydržela pouze rok, protože se zároveň snažila zviditelnit v divadle. Živila se tím, že vystupovala po nočních klubech, kde zpívala. 

V roce 1968 začala její divadelní kariéra když vyhrála konkurz na roli Sheily v muzikálu Vlasy na Broadway. Kvůli téhle roli si změnila své druhé jméno na Keaton (rodné jméno její matky), jelikož herečka se jménem Diane Hall už v Herecké Asociaci byla. V muzikálu hrála 9 měsíců a hned poté se rozhodla vyzkoušet konkurz na roli v divadelní hře Zahraj to znovu, Same, málem roli nedostala kvůli své výšce, jelikož byla o pět cm vyšší než herec Woody Allen, nakonec ale roli získala a později za ní byla nominovaná na divadelní cenu Tony. 

V 70.letech se rozhodla vyzkoušet filmovou kariéru, jejím filmovým debutem je film Milenci a další cizinci (1970), Ve stejný rok se objevila i v reklamě na deodorant. Ve filmu si jí všiml režisér Francis Ford Coppola a o dva roky později se rozhodl obsadit jí do svého nového filmu Kmotr, kde si zahrála roli Kay Adams, budoucí manželku Michaela Corleoneho (Al Pacino). Tahle role se stala její průlomovou ve filmovém průmyslu. V 70.letech také začala spolupracovat s režisérem Woodym Allenem, se kterým natočila hned několik filmu včetně filmu Spáč (1973), Láska a smrt (1975), Manhattan (1979) a také film Annie Hallová (1977), který byl inspirovaný vztahem mezi Allenem a Keaton. Film se stal nejúspěšnějším filmem v Dianenině kariéře a taky jediným filmem, za který získala svého jediného Oscara. 

V roce 1978 začala chodit s hercem Warrenem Beatty a o tři roky později si společně zahráli ve filmu Rudí (1981), za který Diane získala svou druhou nominaci na Oscara. V 80.letech si Diane Keaton zahrála hned v několika žánrech, navíc se tahle doba stala její nejúspěšnější, co se nominací týká. Za role v filmech Střílejte na měsíc (1983), Paní Soffelová (1985) a Baby Boom (1988) získala nominace na Golden Globe. Vyzkoušela si také post režisérky, když režírovala dokument Heaven (1987), jenž ukazuje možnosti o posmrtném životě.

90.léta začala pro Diane úspěšně a to s komedií Hlava rodiny (1991), kde si zahrála po boku Steva Martina. Také se opět objevila v pokračování Kmotr III. (1990) v roli Kay. V roce 1993 si opět zahrála s Woodym Allenem ve filmu Tajemná vražda na Manhattanu, její roli měla původně hrát herečka Mia Farrow, ta ale od projektu odstoupila hned poté, co se s Allenem rozešli. Jejím ale nejúspěšnějším filmem tohoto desetiletí byla komedie Klub odložených žen (1996), kde si zahrála po boku hereček Goldie Hawn a Bette Midler. Ve stejný rok si zahrála v úspěšném dramatu Marvinův pokoj, kde si zahrála roli Bessie trpící rakovinou a její sestru Lee si zahrála herečka Meryl Streep. Role Bessie jí přinesla další nominaci na Oscara. 

V roce 2000 Diane Keaton natočila svůj první film Zavěste, prosím, ve kterém si i zahrála jednu z hlavních rolí po boku hereček Lisa KudrowMeg Ryan. Bohužel film neměl moc veliký úspěch jak u kritiků tak i u diváků. Jejími dalšími filmy se stali hlavně béčkové filmy jako Taková rodinná romance (2001), Sestra Mary to všechno vysvětlí (2001) nebo Plán B (2001). Velký film přišel až v roce 2003, když režisérka Nancy Meyers obsadila Diane Keaton do komedie Lepší pozdě nežli později společně s Jackem Nicholsonem. Film se stal neuvěřitelně úspěšným a je velmi oblíbený u diváků. Navíc Diane za roli ve filmu získala zatím svojí poslední nominaci na Oscara. Další filmy ve 20.letech se řadili mezi komedie, některé více úspěšné a některé méně, opět se tam objevila řada béčkových filmů jako například Vdáš se, a basta! (2007), za kterou Diane získala nominaci na Zlatou malinu, Maminčin mazánek (2007) nebo Život je stres (2008). 

V roce 2010 si Diane zahrála v docela úspěšném snímku Hezké vstávání po boku Rachel McAdams a Harrisona Forda. Ve stejný rok natočila film Drahoušek k zakousnutí, který byl ale zveřejněný až v roce 2012. Následovala spousta komediálních filmů jako například Velká svatba (2013), Lepší teď než nikdy (2014) nebo Trable o Vánocích (2015). V roce 2016 propůjčila hlas rybce Jenny v animovaném snímku Hledá se Dory. Ve stejný rok si zahrála po boku herce Jude Law v seriálu od HBO Mladý papež, ve kterém si zahrála jeptišku. 

Diane Keaton měla několik životních partnerů mezi nimi je i režisér Woody Allen, se kterým spolupracovala na několika filmech a i po ukončení jejich vztahu v roce 1971 zůstávají přáteli dodnes. Od 1979 Diane měla vztah s hercem Warrenem Beatty, který skončil v roce 1982, ale stále zůstali přáteli. Také nějakou dobu chodila s hercem Alem Pacinem, se kterým se neustále rozcházela a pak zase dávala dohromady. I když nikdy nebyla vdaná, nic si z toho nedělá, v roce 1996 adoptovala dceru Dexter a v roce 2001 adoptovala syna Duka.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

2017 Let It Snow
2016 Hledá se Dory
Mladý papež (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody
2015 Trable o Vánocích
2014 Lepší teď než nikdy
5 Flights Up
2013 Velká svatba
2012 Drahoušek k zakousnutí
2011 Tilda (TV film)
2010 Hezké vstávání
2008 Ženy v balíku
Život je stres
2007 Maminčin mazánek
Vdáš se, a basta!
2006 Dorothy (TV film)
2005 Základ rodiny
2003 Lepší pozdě nežli později
Na tenkém ledě (TV film)
2002 Crossed Over (TV film)
2001 Ellen Show, The (TV seriál)
Plán B
Sestra Mary to všechno vysvětlí (TV film)
Taková rodinná romance
2000 Zavěste, prosím
1999 Jiná láska
1997 Jediné vzrušení
Polární záře (TV film)
1996 Klub odložených žen
Marvinův pokoj
1995 Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo dědeček?
1994 Poslední let (TV film)
1993 Kdopak to mluví 3
Tajemná vražda na Manhattanu
1992 Kandidátka na první dámu (TV film)
Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
1991 Hlava rodiny
1990 Kmotr III
Lemon Sisters, The
1988 Být dobrou matkou
1987 Baby Boom
Zlaté časy rádia
1986 Zločiny srdce
1984 Malá bubenice
Paní Soffelová
1982 Střílejte na měsíc
1981 Rudí
Wizard of Malta, The
1979 Manhattan
1978 Interiéry
1977 Annie Hallová
Hledání pana Goodbara
Kmotr (TV seriál)
1976 Harry a Walter jedou do New Yorku
Vezmu si tě...za chvíli
1975 Láska a smrt
1974 Kmotr II
1973 Spáč
1972 Kmotr
Zahraj to znovu, Same
1971 Fight of the Century (TV film)
Men of Crisis: The Harvey Wallinger Story (TV film)
1970 Milenci a další cizinci
Night Gallery (TV seriál)

Dokumentární

2012 Woody Allen
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2000 Ali-Frazier I: One Nation... Divisible (TV film)
Making of 'Hanging Up', The (TV film)
1998 Portrét Leonardo
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
1984 Making of 'Mrs. Soffel', The (TV film)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)

Režijní filmografie

2001 Pasadena (TV seriál)
2000 Zavěste, prosím
1999 Mother's Helper
1995 Hrdinové mého dětství
1991 Divoký květ (TV film)
1990 Belinda Carlisle: Runaway Videos
Girl with the Crazy Brother, The (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
1988 China Beach (TV seriál)

Dokumentární

1987 Heaven

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 336)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace