foto

Pierre Richard

  • nar. 16.8.1934 (80 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pierre Richard měl ke svým rolím potrhlých chlapíků, jejichž charaktery propracoval takměř k dokonalosti, velmi dobrý základ. Spolu s nejrůznějšími komiky už v padesátých a šedesátých letech psali humorné skeče a vystupovali s nimi v nejrůznějších pařížských kabaretech i v televizi. Není taky divu, že si začal postupem času všímat i filmové tvorby. Po několika menších rolích velmi důrazně prorazil filmem ROZTRŽITÝ (1970), který byl zároveň i jeho režijním debutem a nový komik byl na světě. Titul tohoto snímku je vlastně nomen omen pro jeho další filmové počiny.

V komedii s mnohými prvky černohumorné satiry VELKÝ BLONDÝN S ČERNOU BOTOU ztvárnil muže, který se proti své vůli zaplete do tajných akcí špionážních služeb, ve filmu HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU (1974) hraje profesora, jenž díky své roztržitosti a filmové hvězdě způsobí poprask na malém městečku, a ve snímku NALEVO OD VÝTAHU (1988) zaujal partem chlapíka, který ve svém bytě uvítá svou vyvolenou, nicméně mu nájemníci jeho poctivou snahu kazí...

Pravděpodobně největšího úspěchu a chvály se mu dostalo pod vedením režiséra Francise Vebera a po boku Gerarda Depardieua, se kterým vystupoval v osmdesátých letech ve filmech KOPYTO, OTEC & OTEC a UPRCHLÍCI. Ve snímcích ztvárnili oba protagonisté typově odlišné charaktery. V poslední době Pierre Richard hraje v dramatičtěji zaměřených rolích, což dokazují snímky ŠACHOVÁ PARTIE (1994) či televizní film, vyrobený v koprodukci i s Českou republikou - BEZ RODINY (2000).

David "Tosim" Čuřík

Herecká filmografie

2013 Blonďatý kluk s bílou ovcí
Les Profs
Papírové duše
2012 Mes Héros
2011 Co kdybychom žili společně?
2010 Grand restaurant, Le (TV film)
Le mystère
2009 Cinéman
Drôle d'histoire
Král Guillaume
Šťastný člověk
Tajemství tety Eleanory
Victor
2008 Mia a Migo
Paříž 36
2006 Essaye-moi
Zmije
2005 Kaktus
2004 Než přijde potopa
Transit
2003 Mariées mais pas trop
Robinson Crusoe (TV film)
2000 Bez rodiny (TV film)
Léto ztracených polibků
Scénarios sur la drogue (TV seriál)
1997 Hlavou proti zdi
1996 Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře
1995 Amour conjugal, L'
1994 Šachová partie
1993 Bláznivá cesta
1992 Vieille canaille
1991 Snít můžeme vždycky
1990 Promotion canapé
Vítejte na palubě
1988 Mangeclous
Nalevo od výtahu
1986 Uprchlíci
1985 Dialogue de sourds
Mistři gagu
Tranches de vie
1984 Dvojče
1983 Otec & otec
Seber si svých pět švestek
1981 Kopyto
1980 Ça va plaire (TV film)
Chouette, chat, chien... show (TV film)
Rána deštníkem
To já ne, to on
1978 Jsem nesmělý, ale léčím se
Útěk
1976 Hračka
Všechno uvidíme
1975 Co je moc, to je moc
Náhradník
1974 Hořčice mi stoupá do nosu
Juliette a Juliette
Naufragés de l'île de la Tortue, Les
Návrat velkého blondýna
Un nuage entre les dents
1973 Nejpomatenější rozum
Nevím nic, ale řeknu všechno
1972 Velký blondýn s černou botou
Život plný malérů
1971 Trampoty s kohoutem
1970 Roztržitý
1969 Trois hommes sur un cheval
1968 Prisonnière La
1967 Alexandre le bienheureux
Idiot v Paříži
Malican père et fils (TV seriál)
1965 Grosse caisse, La
1963 Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (TV film)
1958 Milenci z Montparnassu

Dokumentární

2005 Pierre Richard (TV film)
2001 Francis Veber artisan du rire: La saga Pignon (video film)
1998 Comme au cinéma (TV seriál)
1997 Jean Carmet, la liberté d'abord (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2010 VIP zprávy (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Iva Frühlingová feat. Pierre Richard: La Chanson de Pierre (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie