foto

Thomas F. Wilson

  • nar. 15.4.1959 (57 let)
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Thomas Francis Wilson, Jr. se narodil 15.4.1959 na Floridě ve státu Pensylvánie. Již při studiu na střední škole v Radnoru uplatňoval své umělecké sklony ve školním dramatickém spolku nebo jako prezident debatního týmu. Vystudoval mezinárodní politiku na Arizona State University. Tento herec, komik, spisovatel, hudebník a výtvarník je milovníkem hry na tubu. Od roku 1985 je ženatý s Caroline Wilson s níž má čtyři děti Annu May, Emily, Gracie a Tommyho.

Za svou uměleckou kariéru, která je datována již od počátku sedmdesátých let se do současnosti objevil ve více než padesáti filmech a televizních pořadech. Byl hostem v populárních talk show Jaye Lenna i Davida Lettermana. Opravdovým mezníkem byl pro Thomase Wilsona rok 1985, kdy se na plátně kin objevil po boku Michaela J. Foxe a Christophera Lloyda, jako padouch Biff Tannen v hitu Návrat do budoucnosti a to v celé trilogii ať už jako Biffova mladší nebo starší alternace nebo jako jeho předek Vzteklej pes Tannen v posledním třetím díle. 

Na úspěch své nejznámější postavy v pozdějších letech už nenavázal a přesunul se do televizních pořadů a to převážně s animovanou tématikou, podobně jako jeho známý Mark Hamill, který také po úspěchu Hvězdných válek přešel na dabování animovaných hrdinů nebo postav z počítačových her.

V současné době se i nadále aktivně zapojuje svou účastí ve známých seriálech. Objevil se v jedné z episod Dr. House a nadále propůjčuje svůj hlas animovaným postavičkám. Svůj čas si krátí hrou na akustickou kytaru, se kterou vystupuje i na svých Stand Up Show.

Pavel "upson" Veselý

Herecká filmografie

2016 School of Rock (TV seriál)
The Ranch (TV seriál)
2015 Pig Goat Banana Cricket (TV seriál)
2013 Drsňačky
Jmenuje se Zach. Zach Stone. (TV seriál)
2012 Atlasova vzpoura: 2. část
Jak vycvičit draky (TV seriál)
2011 Billion Dollar Freshmen (TV film)
Rio
2010 Planet Sheen (TV seriál)
Take 22: Behind the Scenes of Sequestered
Yohan - Barnevandrer
2009 Informátor!
Tom Wilson: Bigger Than You
Váš dům, náš hrad
2007 American Body Shop (TV seriál)
2006 Velká láska (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
Mega64 (TV seriál)
Spongebob v kalhotách: Film
2003 Atlantis: Milo se vrací
Life on Parole (TV film)
Stripperella (TV seriál)
2001 Max Steel (TV seriál)
2000 Team Boy
1999 Machři a šprti (TV seriál)
1998 Gargoyles: Brothers Betrayed
Girl
Muži v bílém (TV film)
1997 steve.oedekerk.com (TV film)
Ta zatracená kočka
1996 Gargoyles: The Goliath Chronicles (TV seriál)
Věznice Andersonville (TV film)
Wing Commander Academy (TV seriál)
1995 Get Serious: Seven Deadly Sins (TV seriál)
Katie - Dítě divočiny
1994 Gargoyles (TV seriál)
Mr. Write
Schůzka o půlnoci
Všechno je dovoleno!
1993 Růžový panter (TV seriál)
Věc cti
1991 Back to the Future... The Ride
High Strung
Návrat do budoucnosti (TV seriál)
1990 Návrat do budoucnosti III
Turner & Hooch (TV film)
1989 Last Ride, The
Návrat do budoucnosti II
1988 Action Jackson
1987 Smart Alex
1986 April Fool's Day
Zachraňme Harryho
1985 Návrat do budoucnosti
Rváči z L.A.

Dokumentární

1993 Mountain Madness (TV film)
1990 Secrets of the Back to the Future Trilogy, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace