Reklama

Reklama

Leleti Khumalo

Leleti Khumalo

nar. 30.03.1970 (54 let)
Durban, Jihoafrická republika

Biografie

Talentovaná jihoafrická herečka se narodila 30. března 1970 v městském okrsku KwaMashu (severně od města Durban) v provincii KwaZulu-Natal. Jazykově se řadí ke kmeni Zulu. Spolu se třemi sourozenci žili v nepředstavitelné bídě, kterou ještě utvrdila tragická smrt otce. Nicméně byl to právě Leletin zájem o umění, který jí pomohl vyšvihnout se.

Od dětsví byla součástí taneční skupiny pro mladež Amajika. Její první životní úspěch se dostavil, když se v patnácti letech náhodou střetla s Mbogena Ngemou, kterému se na první pohled zalíbila. Napsal pro ni hlavní roli v muzikálu SARAFINA! o odvážném děvčeti v tvrdých dobách Apartheidu v Jižní Africe. O několik let později se muzikál dočkal i filmového zpracování, kde se Leleti objevila po boku Whoopi Goldberg, která o ní posléze prohlásila, že je neobyčejná a že stejně jako si ji zamilovala kamera, tak i ona sama.

Od té doby se herečka v podstatě nepřetržitě objevovala v menších jihoafrických produkcích, v divadle, v seriálech i filmech. Našim divákům se prvně řádně dostala do povědomí až hlavní rolí ve filmu YESTERDAY z roku 2004, který byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Khumalo zde ztvárnila mladou ženu, která se hrdinsky vypořádá se svým životem matky a manželky na okraji společnosti kvůli nemoci AIDS. Dále se objevila například ve snímku HOTEL RWANDA o občanské válce v této zemi nebo v Eastwoodově NEPORAŽENÉM o jihoafrickém prezidentu Nelsonu Mandelovi.

V roce 1992 se Mbogena Ngema stal Leletiným manželem, narozdíl však od tohoto svazku, který se rozpadl kvůli aférám, jejich profesionální vztah trval i nadále. Khumalo se doposud nedočkala mnoha filmových ocenění, za zmínku stojí snad pouze NAACP Image Award za Sarafina! a cenu Durban International Film Festival za Faith's Corner.

V poslední době se Leleti objevuje především v divadle a překvapivě i v málo známých jihoafrických televizních seriálech. Mimoto se také věnuje své pěvecké kariéře. Její první CD se jmenuje Leleti a Sarafina.

Petra "Candice" Česalová

Herečka

Host

Reklama

Reklama