foto

Zoe Saldana

  • nar. 19.6.1978 (38 let)
    Passaic, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zoe, plným jménem Zoe Yadira Zaldaňa Nazario, se narodila v 78. roce v New Jersey. Sedm let však strávila v Dominikánské republice, kde studovala balet, jazzové, moderní a latinskoamerické tance. Po studiích se znovu vrátila do Ameriky, aby svá studia ještě rozšířila o herectví.

Netrvalo to dlouho a Zoe získala (rok 2000) jednu z hlavních rolí v tanečním dramatu v našich končinách známém jako TANEC S VÁŠNÍ ("Center Stage"). Snímek popisoval život mladých tanečníků na baletní akademii. Zoe o své postavě ve filmu dodnes říká, že pro začátek nemohla lepší roli získat - zahrála si zde totiž charakter baletky Evy a navíc se ve filmu ještě kromě baletu promísily právě jí tak zbožňované latinskoamerické rytmy. Po krásném tanečním snímku následovaly role ve filmech jako SNIPES nebo HOLKA JAKO LUSK („Get over it“) a mimo jiné i úloha v teenagerovském dramatu Britney Spears, CROSSROADS, kde získala poprvé větší prostor k seberealizaci své role. Ještě v téže roce jako Crossroads přišel film s názvem ROZJEĎ TO! (Drumline) a Zoe tak dostala šanci znovu se octnout na škole nejen nadaných tanečníků, ale pro tentokrát i talentovaných hudebníků.

Později přijala účast na jednom ze svých bezkonkurenčně nejúspěšnějších filmů, a to PIRÁTI Z KARIBIKU („Pirattes of the Caribbean“), po němž dostala roli v divadelní verzi Spielbergova filmu TERMINÁL („The Terminal“ – Tom Hanks a Catherine Zeta Jones) a v roce 2004 se Zoe objevila po boku Orlanda Blooma v britském filmu „Haven“ („Útočiště“).

Včetně filmu je Zoe ještě členkou divadelního souboru s názvem „Faces theatre company“ . Zajímavostí je, že tento soubor předvádí především improvizace přizpůsobené teenagerovským divákům. Účelem jejich práce je pomoct tzv.“puberťákům“ v jejich dospívání, a to tak, že se jim snaží pomáhat v řešení těžkých situací, do kterých se můžou náhodou dostat – týrání, pohlavní zneužívání... a také v osvětlovaní témat jako jsou drogy nebo sexualita.

Monika "M_I_A_13" Rysulová

Herecká filmografie

2022 Avatar 4
2020 Avatar 3
2018 Avatar 2
Avengers: Infinity War
2017 Guardians of the Galaxy Vol. 2
2016 Nina
Pod rouškou noci
Star Trek: Do neznáma
2014 Kniha života
Rosemary's Baby (TV film)
Strážci Galaxie
Svět na houpačce
2013 Pokrevní pouto
Pryč od pece
Star Trek: Do temnoty
2012 The Words
2011 Colombiana
2010 Burning Palms
Gangsteři
Horší než smrt
Idiots
Parchanti
2009 Avatar
Prokletý
Star Trek
2008 Úhel pohledu
2007 Blackout
Po sexu
2006 Premium
Six Degrees (TV seriál)
Ways of the Flesh
2005 Constellation
Divoká noc
Hádej kdo?
Maldición del padre Cardona, La
2004 Temptation
Terminál
Ztracený ráj
2003 Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly
2002 Crossroads
Rozjeď to!
2001 Holka jako lusk
Snipes
2000 Tanec s vášní
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
2015 Unity
2014 Lennon or McCartney - a.z.
Real History of Science Fiction, The (TV seriál)
2013 Star Trek Into Darkness Special (TV film)
2012 Love, Marilyn
2010 Avatar: Stvoření Pandory (TV film)
Capturing Avatar
2009 Special zu 'Star Trek XI' (TV film)
Star Trek: Gag Reel
T4 Avatar Film Special
2004 Inside 'The Terminal' (TV film)
2000 Making of 'Center Stage', The

TV pořady

2015 Lip Sync Battle (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Guardians of the Galaxy: Uncovered (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 The Queen Latifah Show (TV pořad)
The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2013 MTV Movie Awards (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
Teen Choice Awards 2012 (TV pořad)
2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2012 MTV Video Music Awards (TV pořad)
2011 Teen Choice 2011 (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 BET Awards 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1991 E! News (TV pořad)

Režijní filmografie

2011 Kaylien

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(896)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace