foto

Grace Zabriskie

  • nar. 17.5.1941 (75 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Než se Grace Zabriskie protloukla ke stříbrnému plátnu, snažila se uživit jako básnířka a performerka vystupující po barech a kavárnách. Významným zlomem v jejím uměleckém životě bylo její obsazení v dramatu NORMA RAE z roku 1979 a o dva roky později v seriálové adaptaci Steinbeckova románu EAST OF EDEN. Následovala osmdesátá léta a několik známých či méně známých filmů, ve kterých se sešla například s Richardem Gerem, Sally Fieldovou, Farrah Fawcettovou či Dennisem Quaidem.

V roce 1990 se pak dočkala své životní role, když ji David Lynch svěřil úlohu tajemné Sarah Palmerové v kultovním seriálu TWIN PEAKS. Navíc tentýž rok ji tentýž režisér obsadil i do filmu WILD AT HEART, jenž získal Zlatou palmu v Cannes. Hlavně díky svému výkonu v Twin Peaks se tak Grace stala vyhledávanou převážně pro role frustrovaných, kataleptických či nějak narušených a podivínských žen a matek. Naposledy tomu tak bylo v režii Wernera Herzoga a v produkci Davida Lynche v bizarním dramatu MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE (2009).

Grace Zabriskie je však i nadále vášnivou a tvůrčí multiumělkyní, převážně výtvarnou. Kromě básnictví, se věnuje i sochařství, malování, výrobě dřevěných krabic, stylových lamp a jiných uměleckých předmětů. V Los Angeles si proto založila i vlastní galerii ArtHaus.

Caminzind Caminzind "Caminzind" Caminzind Caminzind

Herecká filmografie

2017 Twin Peaks (TV seriál)
2015 Rosemont
2014 Makings of You, The
Soudce
2013 Fízlové, hajzlové
Ray Donovan (TV seriál)
Trancers: City of Lost Angels
Unpeaceable
2012 Wrong Cops: Chapter 1
2011 The Killing (TV seriál)
2009 Bob Funk
Synku, synku, cos to proved
2008 Brothel, The
2007 Bezstarostně
Kněz je poděs
2006 Inland Empire
Velká láska (TV seriál)
2004 Chrystal
Last Letter, The
Nenávist
2003 Wind Effect, The
2002 Hra o čas
R.S.V.P.
Žár mládí (TV film)
2001 Divoký kočky
Švábi
2000 Fate Foretold, A
Home the Horror Story
Puppy Love
60 sekund
1999 Me and Will
Texas Funeral, A
Trash
1998 Armageddon
Čarodějky (TV seriál)
Mág Houdini (TV film)
1997 Annie's Garden
Ďáblovo dítě (TV film)
George B.
Mrtví muži netančí
Psycho Sushi
Seed
Tři muži v Las Vegas
1996 Bastard Out of Carolina
Murder at My Door (TV film)
Případ pro Sam (TV seriál)
Rodinná záležitost
Slib daný Carolyn (TV film)
1995 Crazy for a Kiss (TV film)
Desert Winds
Děti prérie (TV film)
Passion of Darkly Noon, The
1994 Body to Die for: The Aaron Henry Story, A (TV film)
Last Laugh, The
Posádka v ohrožení
Zóna úniku
1993 Banner Times (TV film)
Double Deception (TV film)
I na kovbojky občas padne smutek
Miracle Child (TV film)
Pouta lásky (TV film)
Vraždy černé vdovy (TV film)
1992 Druhá šance
Dům tajemství a lží (TV film)
FernGully: Poslední deštný prales
Chain of Desire
Intimní cizinec (TV film)
Lifestories: Families In Crisis (TV seriál)
Twin Peaks
1991 Blood Ties (TV film)
Ctižádost
Mé soukromé Idaho
Prison Stories: Women on the Inside (TV film)
Sluhové soumraku
Smažená zelená rajčata
1990 Dětská hra 2
Hometown Boy Makes Good (TV film)
Megaville
Městečko Twin Peaks (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Zběsilost v srdci
1989 Deadly Silence, A (TV film)
Flákač
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Ryan White Story, The (TV film)
1988 Můj otec, můj syn (TV film)
Povzbuzení
Shooter (TV film)
1987 Leonard Part 6
Milenka (TV film)
Vrah vedle nás
1986 Policie z New Orleans
1985 North Beach and Rawhide (TV film)
Shadow Chasers (TV film)
1984 Body Rock
Hořící postel (TV film)
My Mother's Secret Life (TV film)
Nickel Mountain
Santa Barbara (TV seriál)
1983 M.A.D.D.: Mothers Against Drunk Drivers (TV film)
1982 Důstojník a džentlmen
Executioner's Song, The (TV film)
1981 Galaxie teroru
Na východ od ráje (TV seriál)
Soukromá očka
1980 Blinded by the Light (TV film)
1979 CBS Afternoon Playhouse (TV seriál)
Dva tuláci (TV film)
Freedom Road (TV film)
Norma Rae
They Went That-A-Way & That-A-Way
1978 Million Dollar Dixie Deliverance, The (TV film)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2000 Intimate Portrait: Park Overall (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace