foto

David Hyde Pierce

  • nar. 3.4.1959 (57 let)
    Saratoga Springs, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David se narodil ve známém dostihovém městečku Saratoga Springs na severu státu New York jako nejmladší ze čtyř sourozenců. Lásku k herectví zdědil po otci, který se pokoušel prosadit v divadle, nicméně nakonec se stal pojišťovacím agentem. Ani David nemusel zakotvit u herectví, když už na střední škole se jej zmocnila vášeň pro hudbu, kterou se poté vydal studovat na Yale. A tak jsme o něm dnes mohli slýchat jako o slavném koncertním pianistovi, kdyby se nakonec nerozhodl místo každodenní dřiny za piánem vyzkoušet poněkud volnější herecký život.

Svou kariéru začal na Broadway v ne zrovna úspěšné divadelní hře s názvem „Beyond Therapy“. Po několika letech hostování v regionálních divadlech a pár štěcích v nepříliš známých televizních filmech se rozhodl zkusit štěstí v LA. Tam obdržel nabídku Davida Cranea a Marty Kauffman (pozdějších tvůrců Přátel) na roli v seriálu „THE POWERS THAT BE“, kde si zahrál senátora se sebevražednými sklony. Přestože byl seriál po 12 epizodách stažen, David svými kreacemi zaujal natolik, že dostal roli v sitcomu „FRASIER“. V něm ztvárnil bratra hlavního hrdiny, neurotického a hygienou posedlého psychiatra Nilese Cranea. Frasier se stal jedním z nejoblíbenějších sitcomů (a také nejdelších – celkově 11 sérií), jaké byly v USA natočeny. Niles Crane se stal Davidovou životní rolí, za což hovoří hlavně čtyři ceny Emmy pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Po úspěchu ve Frasierovi přišly menší filmové role – nejprve v hororu Mika Nicholse „VLK“, poté v dramatu „NIXON“ Olivera Stonea a v romantických komediích „SAMOTÁŘ V SEATTLU“ a „HOLLYWOOD, HOLLYWOOD“. Kromě hraní se začal věnovat také dabingu. Svůj hlas propůjčil například Slimovi v animáku „ŽIVOT BROUKA“, vypravěči v „SEXUÁLNÍCH PRAKTIKÁCH POZEMŠŤANŮ“ nebo Cecilovi, bratru Leváka Boba, v seriálu „SIMPSONOVI“.

Po skončení Frasiera v roce 2004 se vrhl zpět na dráhu divadelního herce, přičemž zazářil především v muzikálu „Curtains“, za který obdržel prestižní divadelní Tony Award.

David žije v New Yorku se svým dlouholetým partnerem televizním scénáristou a režisérem Brianem Hargrovem a dvěma irskými teriéry. Aktivně se zapojuje v boji proti Alzheimerově chorobě a AIDS.

Tom "tombender" K.

Herecká filmografie

2017 When We Rise (TV seriál)
2015 Wet Hot American Summer: First Day of Camp (TV seriál)
2010 The Perfect Host
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Stingray Sam
2008 Forever Plaid
2006 Amazing Screw-On Head, The (TV film)
2004 Hellboy
2003 Gary the Rat (TV seriál)
Kašlu na lásku
2002 Hollywood, Hollywood
NBC's Funniest Outtakes (TV film)
Planeta pokladů
2001 Agent Bílá krvinka
Happy Birthday
Laud Weiner
Léto k nepřežití
Na hraně (TV film)
2000 Méďa Pusinka
Řetěz bláznů
Titus (TV seriál)
Život hvězdy
1999 Frasier Story, The (TV film)
Jackie's Back! (TV film)
My Favourite Frasier (TV film)
Sexuální praktiky pozemšťanů
1998 Herkules (TV seriál)
Život brouka
1996 Kennedy Center's 25th Anniversary (TV film)
Mighty Ducks (TV seriál)
1995 Adventures of Hyperman, The (TV seriál)
Caroline in the City (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Nixon
1994 Vlk
1993 Addamsova rodina 2
Frasier (TV seriál)
Samotář v Seattlu
1992 The Powers That Be (TV seriál)
1991 Človíček Tate
Král rybář
1990 Across Five Aprils
Snílek (TV seriál)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1988 Appointments of Dennis Jennings, The
Polibek upíra
Rocket Gibraltar
Zářivá světla velkoměsta
Ženich pro vnučku
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Spenser: For Hire (TV seriál)

Dokumentární

2016 Robert Shaw: Man of Many Voices - vyp.
2015 Hurricane of Fun: The Making of Wet Hot
2010 Sondheim! The Birthday Concert (koncert)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2001 War Letters (TV film)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1988 American Experience (TV seriál)

TV pořady

2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
2004 The Apprentice (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tony Danza Show, The (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 Just for Laughs: Montreal Comedy Festival (TV pořad)
The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Outer Limits Phenomenon, The (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace