foto

Aaliyah

  • nar. 16.1.1979
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 25.8.2001 (22 let)
    Marsh Harbour, ostrov Abaco, Bahamy
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ešte predtým, než sa poprvýkrát objavila pred filmovou kamerou, stihla sa Aaliyah presláviť ako R'n'B speváčka. Narodila sa ako Aaliyah Dana Houghton, no keď mala 5 rokov, presťahovala sa rodina do Detroitu. Už v 6 rokoch sa začala venovať spevu a keď mala 11, objavila sa v populárnej show Star Search, kde už vtedy nadchla svojim krásnym hlasom a talentom. Študovala na Detroit High School of the Performing Arts, kde sa zameriavala hlavne na tanec. Vtedy sa stretla aj so spevákom R. Kellym, ktorý jej pomohol s prvým albumom „Age Ain't Nothing But A Number" a vzápätí sa z nich stali manželia. No manželstvo bolo po pár dňoch anulované, keďže Aaliyah mala len 15 rokov a on 27. O dva roky vydala svoj druhý album "One In A Million", na ktorom spolupracovali aj hip-hopové hviezdy Missy Elliott a Timbaland. Tento album zaznamenal obrovský úspech a z Aaliyah sa stala hviezda.

V roku 1998 natočila videoklip k pesničke „Are You That Somebody“ z filmu Doctor Dolittle, ktorý keď uvidel producent Joel Silver, ponúkol jej úlohu vo filme ROMEO MUSÍ ZOMRIEŤ. Aj napriek nie príliš priaznivým kritikám mal film úspech a Aaliyah sa ukázala ako talentovaná herečka, lebo svojim výkonom zatienila aj hlavnú hviezdu filmu Jeta Li a odmenou jej bola nominácia na MTV Movie Awards za najlepší ženský herecký výkon. S ďalšími filmovými ponukami sa roztrhlo vrece a pred Aaliyah sa črtala sľubná herecká kariéra.

Po tom, čo nahrala svoj tretí album s jednoduchým názvom „Aaliyah“, prijala ponuku zahrať si upírku v horore KRÁĽOVNÁ PREKLIATYCH. Určite jej rozhodnutie ovplyvnil aj fakt, že horor bol jej milovaný žáner a jej najobľúbenejším spisovateľom bol Stephen King. Aj napriek tomu, že film neoplýval vysokými kvalitami a Aaliyah vo svojej úlohe v podstate nemala čo hrať, zvládla svoju rolu výborne a z každého jej gesta a repliky priam vyžaroval jej herecký talent.

Už po skončení Rómea získala úlohu v 2. a 3. časti Matrixovskej trilógie, no žiaľ tej sa už nedočkala, rovnako tak premiéry svojho druhého filmu. Tragicky zahynula v malom lietadle na Bahamách, kde práve dokončila natáčanie videoklipu „Rock the Boat“, ktoré sa zrútilo krátko po štarte. Mala len 22 rokov a pritom toho stihla už toľko dosiahnuť. Svet týmto stratil jeden veľký spevácky a herecký talent, no ona bude naďalej žiť v srdciach svojich blízkych a fanúšikov a jej hudba a filmy na ňu nedovolia zabudnúť.

Dalibor "Dale" Šerfel

Herecká filmografie

2002 Královna prokletých
2000 Romeo musí zemřít

Dokumentární

2011 R&B's Lost Souls: Aaliyah & Lisa 'Left Eye' Lopes
2004 Burly Man Chronicles, The
2002 Hip-Hop VIPs
2001 Losing Aaliyah
2000 Making of 'Romeo Must Die', The

TV pořady

2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 BET Tonight Special: Aaliyah (TV pořad)
MTV Icon: Janet Jackson (TV pořad)
2000 Teen Choice Awards 2000, The (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

2002 Aaliyah - Miss You (Aaliyah Tribute) (hudební videoklip)
I Care 4 U: Bonus DVD (hudební videoklip)
2001 Aaliyah - More Than A Woman (hudební videoklip)
Aaliyah - We Need A Resolution (hudební videoklip)
Rock da Boat (hudební videoklip)
2000 Aaliyah feat. DMX - Back in One Piece (hudební videoklip)
Aaliyah - Try Again (hudební videoklip)
1998 Aaliyah - Are You That Somebody (hudební videoklip)
Aaliyah - Journey To The Past (hudební videoklip)
1997 Aaliyah - Hot Like Fire (hudební videoklip)
Aaliyah - The One I Gave My Heart To (hudební videoklip)
Aaliyah - 4 Page Letter (hudební videoklip)
1996 Aaliyah - If Your Girl Only Knew (hudební videoklip)
Aaliyah - One In A Million (hudební videoklip)
1994 Aaliyah - Age Ain't Nothing But A Number (hudební videoklip)
Aaliyah - At Your Best (You Are Love) (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace