foto

Franco Nero

  • nar. 23.11.1941 (75 let)
    San Prospero Parmense, Parma, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Franco Nero, vlastním jménem Francesco Sparanero se narodil 23.11.1941 v San Prospero, Itálie a vyrůstal ve městě Bedonia a Milán. Před tím než začal studovat na herecké škole Piccolo Teatro di Milano, studoval krátce na obchodní a ekonomické fakultě. S jeho dlouholetou přítelkyní, britskou herečkou Vanessou Redgrave, se kterou má syna Carla Gabriela Sparanera (známý jako Carlo Nero, scénárista a režisér), se 1.1.2007 vzali.

Jeho první malá filmová role byla ve filmu LA RAGAZZA IN PRESTITO v roce 1964 a jeho první hlavní role v roce 1966 ve filmu DJANGO je také jednou z jeho nejznámějších. V témže roce se objevil např. ve filmech TEMPO DI MASSACRO, BIBLE (La Bibbia), ADIOS DJANGO. V roce 1967 si zahrál ve svém prvním anglicky mluveném filmu CAMELOT, kde potkal svou budoucí partnerku Vanessu Redgrave. Následující rok se objevil ve westernu ŽOLDNÉŘ a také v gangsterce DEN SOVY po boku Claudie Cardinale. Pro jeho nedokonalou angličtinu byl výběr rolí v anglicky mluvených filmech omezen, i přesto si zahrál např. v THE VIRGIN AND THE GYPSY (1970), ODDÍL 10 Z NAVARONE (1978), NINJA PŘICHÁZÍ (1981), SMRTONOSNÁ PAST 2 (1990).

Franco Nero si celkově zahrál ve více jak 150ti filmech, typické jsou pro něj role ve westernech. V roce 1993 napsal, produkoval a hrál ve filmu JONATHAN DEGLI ORSI. Vidět ho můžeme i ve filmech Juraje Jakubiska, v roce 2004 to byla česká komedie Post Coitum a v roce 2008 drama Bathory.

Nero byl oceněn za celoživotní přínos v roce 1995 na Art Film Festival v Trenčianských Teplicích na Slovensku, 1999 na Los Angeles Italian Film Awards a v roce 2003 na Milan International Film Festival. V roce 1968 byl nominován na Zlatý Globus v kategorii nejslibnější začínající herec za film CAMELOT. Nominován byl také na cenu Golden Laurel v roce 1971 v kategorii "hvězda zítřka" za film THE VIRGIN AND THE GYPSY, ale umístil se až na pátém místě.

Aleš "spawn87" Kozlík

Herecká filmografie

2018 Django Lives!
2017 Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley, The
2016 Angel, the Brute and the Wise, The
Il Ragazzo Della Giudecca
Prairie Bones
2014 Figli di Maam
Mamula
Ostrov lásky
2013 Handy
Naléhavé rytmy
2012 A Memória que me Contam
Canepazzo
Nespoutaný Django
New Order
Woods, The
2011 Auta 2
Father
2010 Dopisy pro Julii
Prigioniero di un segreto
Rasputin
Svatý Augustin (TV film)
2009 Lullaby
Zabíjení je má práce, lásko
2008 Bastardi
Bathory
Čtyři roční období (TV seriál)
Eine Nacht im Grandhotel (TV film)
Márió, a varázsló
Mein Herz in Chile (TV film)
Rabbia, La
Ti stramo: Ho voglia di un'ultima notte da manuale prima di tre baci sopra il cielo
2007 Two Families
2006 Amore e libertà - Masaniello
Hans
Svatá rodina (TV film)
2005 Letní slunovrat (TV film)
Volpe a tre zampe, La
2004 Guardiani delle nuvole
Post Coitum
2003 Cattive inclinazioni
Herz ohne Krone (TV film)
Štěstí na dosah (TV seriál)
2002 Die 8. Todsünde: Das Toskana-Karussell
Fumata blanca
Láska, lži a vášeň (TV seriál)
Ultimo pistolero, L'
2001 Angeli dell'isola verde, Gli (TV seriál)
Chimera
Křižáci (TV seriál)
Megiddo: The Omega Code 2
Ragion pura, La
Sacra Corona
Ultimo stadio
2000 Biblické příběhy: Pavel z Tarsu (TV film)
Maestrale
1999 Cizinec
Hlas krve (TV film)
Li chiamarono... briganti!
Uninvited
1998 Krev andělů
Poklad královny pouště (TV film)
Versace: Vražda
1997 Biblické příběhy: David (TV film)
Medaglia, La
Nessuno escluso (TV seriál)
Něžná mafie (TV film)
Ohnivá poušť (TV seriál)
Painted Lady (TV film)
1996 A tres bandas
Ha-Italkim Ba'im
Honfoglalás
Nevinný spánek
Sandokan se vrací (TV seriál)
1995 Io e il re
1994 Dračí prsten (TV film)
Nemici intimi (TV film)
1993 Babylon Komplott, Das (TV film)
Dívka a delfín (TV film)
Fall Lucona, Der
Jonathan z kmene medvědů
1992 Dotknout se a zemřít (TV film)
From Time to Time
Hráč
Zkouška paměti
Zoloto
1991 Bratři a sestry
Julianus (TV film)
Julianus barát (TV film)
Julianus barát III (TV film)
Mladá Kateřina Veliká (TV film)
1990 Amelia López O'Neillová
Diceria dell'untore
Smrtonosná past 2
1989 Magdalene
Oggi ho vinto anch'io (TV film)
Promessi sposi, I (TV seriál)
Soudce (TV film)
1988 Blue Blood (TV seriál)
Mladý Toscanini
Pygmalion 88
Run for Your Life
Top line
Větrné mlýny bohů (TV film)
1987 Django se vrací
Generál (TV seriál)
Grosso guaio a Cartagena
Sweet Country
1986 Altare per la patria, Un (TV film)
Dívka
1985 André schafft sie alle
Marinaio e mezzo, Un (TV film)
Pentito, Il
1984 Försterbuben, Die (TV film)
Poslední dny Pompejí (TV seriál)
1983 Richard Wagner (TV seriál)
1982 Grog
Kamikaze 1989
Kamikaze 1989
Mexiko v plamenech - Rudé zvony
Querelle
Viděl jsem zrod nového světa - Rudé zvony
1981 Banovič Strahinja
Ninja přichází
Rose di Danzica, Le (TV seriál)
Salamandr
1980 Il giorno del Cobra
Man with Bogart's Face, The
Modrooký bandita
1979 Dramma borghese, Un
Lovec žraloků
Visitor, The
1978 Napříč Saharou
Oddíl 10 z Navarone
Pirate, The (TV film)
1977 Autostop za dva milióny
1976 Jednadvacet hodin v Mnichově (TV film)
Keoma
Magiciens, Les
Scandalo
Vítězný pochod
1975 Corruzione al palazzo di giustizia
Legend of Valentino, The (TV film)
Proč je zabit soudce
Úctyhodní lidé
Vůně cibule
1974 Guappi, I
Návrat bílého tesáka
Občan se bouří
Poslední dny Mussoliniho
1973 Amigos, Los
Bílý tesák
La polizia incrimina la legge assolve
Senza ragione
Zločin na Matteottim
1972 Moine, Le
Papežka Jana
¡Viva la muerte... tua!
1971 Giornata nera per l'ariete
Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky
Vacanza, La
Vyšetřování skončilo - zapomeňte
1970 Drop-out
Tristana
Vamos a matar, compañeros
Virgin and the Gypsy, The
1969 Bitva na Neretvě
Detective, Un
Gott mit uns
1968 Bez slitování
Den sovy
Tiché místo na venkově
Uomo, l'orgoglio, la vendetta, L'
Žoldnéř
1967 Camelot
Morte viene dal pianeta Aytin, La
1966 Adios Django
Bible
Colt cantarono la morte e fu... tempo di massacro, Le
Django
I diafanoidi vengono da Marte
Tecnica di un omicidio
Terzo occhio, Il
1965 Celestina
Criminali della galassia, I
Uomini dal passo pesante, Gli
Znal jsem ji dobře
1964 Ragazza in prestito, La
1962 Pelle viva

Dokumentární

2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films
2013 Istintobrass
2012 Eurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70s
2010 Letters to Juliet: A Courtyard in Verona
Letters to Juliet: The Making of in Italia
2009 Franco Cristaldi e il suo cinema Paradiso
Palestrina - princeps musicae
Videokracie
2008 Jen jméno v úvodních titulcích
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
2005 Elio Petri... Poznámky o filmaři
2004 Pre coitum filmu: Post Coitum (TV film)
1983 Wizard of Babylon, The

TV pořady

2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)

Producentská filmografie

2012 New Order

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(46)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace