foto

Hans Matheson

  • nar. 7.8.1975 (41 let)
    Stornoway, Skotsko, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hans se narodil 7. srpna 1975 ve skotském Stronoway. Krátce po jeho narození se rodina přestěhovala do Canterbury v Anglii. Hansovo srdce přesto zůstávalo v rodném Skotsku a často sem jezdil navštěvovat své prarodiče. Když byl ještě malý, jeho rodiče, Iain a Sheena Mathesonovi, brali jeho a jeho mladšího bratra na folkové festivaly a koncerty Boba Dylana. Jeho otec je totiž hudebník a dědeček byl zpěvákem a hudebním skladatelem a pořádal turné napříč celým Skotskem. I Hansův pradědeček se zabýval hudbou, a to převážně keltskou.

Hans sice zdědil hudební buňky, ale ne jejich bezstarostnost a radost ze života. Byl velice tiché a introvertní dítě, nešťastné ve škole. Když jeho matka navrhla, aby školu opustil, s radostí to přijal a nastoupil na dramatickou školu Avondale Hall v Claphamu. Byl velice nadaný, proto ho jeho učitelé doporučili k učinkování v televizní show Christmas. Díky té dostal roli ve hře Mojo, která se hrála v divadle Royal Court a následně ve filmovém zpracování této hry. Následovalo učinkování v televizních show Bramwell, Wycliffe a Family Money a následně ce filmech STELLA DOES TRICKS, STILL CRAZY (Pořád naplno) a BODYWORK.

Jeho první možnost prosadit se na mezinárodní scéně přišla s rolí Mariuse v televizním zpracování románu Victora Huge BÍDNÍCI. Dále exceloval v evropských filmech CANONE INVERSO, DINA a jako Mordred v minisérii MLHY AVALONU. Jeho další velice významnou rolí, díky které se mu začaly hrnout nabídky od filmových tvůrců byl zasněný doktor s duší básníka Jurij Živago ve dvojdílném filmu DOKTOR ŽIVAGO, kde Hans velice dobře uplatnil svůj nevinný kukuč. Po této roli si dal dvouroční pauzu, při které odmítal hrnoucí se nabídky na hraní ve velkofilmech a věnoval se učinkování v menších a bezvýznamnějších filmech a také v různých televizních show. Zato se ale po své herecké pauze vrátil ve velkém stylu a to jako císař Nero ve stejnojmenném filmu.

V branži historických filmů se mu natolik zalíbilo, že přijal nabídku hrát v televizním seriálu THE VIRGIN QUEEN roli Roberta Devereauxe. Po sladké jistotě historických filmů se opět vrhnul do neznáma filmů moderních a to v thrilleru SVĚTLO VE TMĚ po boku hollywoodské hvězdy Demi Moore. V součastné době natáčí film BATHORY, ve kterém ztvární osudového muže hlavní hrdinky Alžběty, a ve kterém se objeví i mnoho známých českých herců. Film by se k nám divákům měl dostat na začátku roku 2007.

Hans však není pouze hercem. Odmalička byl veden k hudbě, proto velice dobře hraje na kytaru, klavír, housle a harmoniku a píše i písně. Ty občas uplatní i ve filmech. V anglicky mluvícíh zemích je hodně hraná píseň "Live for Today" z již zmiňovaného filmu Still Crazy nebo "Chained To Loving You" z Moja. Se svým otcem v roce 2003 dokonce vydali společné album s názvem "Out of the Islands". Jeho písně však u nás bohužel nejsou zrovna známé, tak doufejme, že nás fanoušky brzy potěší nějakým tím novým filmem...

Olga "Morganna" Svatošová

Herecká filmografie

2016 Jericho (TV seriál)
2014 300: Vzestup říše
2013 Christmas Candle, The
2010 Souboj Titánů
2009 Sherlock Holmes
2008 Bathory
Tess z rodu D'Urbervillů (TV seriál)
2007 Tudorovci (TV seriál)
2006 Světlo ve tmě
2005 Panenská královna (TV film)
2004 Comfortably Numb (TV film)
Nero, císař římský (TV film)
2002 Dina
Doktor Živago (TV film)
Mrtvá hlídka
2001 Bodywork
Mlhy Avalonu (TV film)
2000 Canone inverso - making love
1999 Historky z metra (TV film)
1998 Bídníci
Still Crazy - Pořád naplno
1997 Mojo
1996 Family Money (TV seriál)
Future Lasts a Long Time, The
Christmas (TV film)
Kapitán Poldark (TV film)
Stella šlape chodník
1995 Doktorka Bramwellová (TV seriál)
1984 Poldové (TV seriál)

Dokumentární

2008 Film o filmu: Bathory (TV film)
Story of the Costume Drama, The (TV seriál)
1997 Venice Report (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace