foto

Neil Patrick Harris

  • nar. 15.6.1973 (42 let)
    Albuquerque, New Mexico, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neil Patrick Harris se narodil v Albuquerque ve státě New Mexico (USA). Vyrůstal v Ruidoso, New Mexico. Jeho rodiče Sheila a Ron Harrisovi byli oba advokáti. Má mladšího bratra, který ho značně ovlivnil. Ve čtvrté třídě začal poprvé hrát jako Toto ve školní produkci The Wizard of Oz. Později začal navštěvovat La Cueva High School v Albuquerque, kde hrál ve školních hrách a muzikálech. Harris patřil mezi nejlepší studenty a maturoval s vyznamenáním roku 1991. Na té samé škole mimo jiné o 3 roky později maturoval Freddie Prize junior.

Harris začal svoji kariéru už v dětských rolích. Jeho první významná role přišla roku 1988, kdy byl k vidění ve dvou filmech: CLARA'S HEART po boku Whoopi Goldbergové, kde byl nominován na Golden Globe a ve sci-fi PURPLE PEOPLE EATER. Následující rok vyhrál Golden Globe za nejlepší dětský herecký výkon v seriálu DOOGIE HOWSER, M.D., který běžel 4 sezóny a skončil roku 1993. Harris hrál několik menších rolí v televizních seriálech, než mu byla nabídnuta role ve filmu ANIMAL ROOM. Mezi úspěšnější filmy se řadí STARSHIP TROOPERS, THE NEXT BEST THING, JOAN OF ARC nebo bláznivá komedie ZAHULÍME UVIDÍME. Velkou popularitu získál roku 2005 v seriálu HOW I MET YOUR MOTHER jako charizmatický sukničkář Barney, kde přímo exceluje se svými gagy.

Harris pracuje na Brodwayi jak v divadelních rolích, tak v muzikálech, kde působil jako Tobias Ragg v koncertním představení Sweeney Todd. V dalších muzikálech (např. Proof nebo Cabaret) hrál po boku Deborah Gibsonové a Toma Bosleyho. Postupně jeho kariéra divadelního herce stoupá a řadí se mezi hvězdy jako John Stamos nebo Alan Cumming. V roce 2004 hraje dvojroli v kontroverzním muzikálu Assassind.

V listopadu 2006 vychází najevo jeho vztah s kolegou hercem Davidem Burtkou, který z počátku popírá. Nicméně pár dní poté veřejně oznamuje, že je gay. Jeho prohlášení otiskl magazím People.

Milan "exitak" Dufek

Herecká filmografie

2017 Downsizing
2016 A Series of Unfortunate Events (TV seriál)
2014 American Horror Story: Freak Show (TV seriál)
Všechny cesty vedou do hrobu
Zmizelá
2013 Šmoulové 2
Zataženo, občas trakaře 2
2012 Prci, prci, prcičky: Školní sraz
Robot Chicken: DC Comics Special (TV film)
2011 Billy v ulicích (TV seriál)
Mupeti
Netvor
Šmoulové
Zahulíme, uvidíme 3
2010 Batman vs. Red Hood
Best and the Brightest, The
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Dracula's Daughters vs. the Space Brains
Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty
Take Two with Phineas and Ferb (TV seriál)
2009 Beyond All Boundaries
Glee (TV seriál)
The 36th Annual Daytime Emmy Awards - a.z.
Zataženo, občas trakaře
2008 Batman: Odvážný hrdina (TV seriál)
Commentary! The Musical
Dr. Horrible's Sing-Along Blog (TV seriál)
Liga spravedlivých: Nová hranice
Tučňáci z Madagaskaru (TV seriál)
Zahulíme, uvidíme 2
2005 Christmas Blessing, The (TV film)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
2004 Zahulíme, uvidíme
2003 Spiderman (TV seriál)
2002 Bratrstvo černé pracky
Mesmerist, The
Vzkvétající město (TV seriál)
2001 Svatební šaty (TV film)
Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street In Concert (TV film)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Pobřežní lýtka (TV seriál)
Příští správná věc
1999 Johanka z Arku (TV film)
Stark Raving Mad (TV seriál)
1998 Vánoční přání (TV film)
Will a Grace (TV seriál)
Zakázaná touha
1997 Hvězdná pěchota
1995 Animal Room
Dědictví hříchu (TV film)
Krajní meze (TV seriál)
Moje Antonie (TV film)
Muž v podkroví (TV film)
Nevinný syn (TV film)
1994 Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story (TV film)
1993 For Our Children
Záchvat zuřivosti (TV film)
1992 Myši z Bílého domu (TV seriál)
1991 Cizinec mezi svými (TV film)
1989 Doogie Howser, M.D. (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Stalo se v Cold Sassy (TV film)
Teplo rodinného kruhu (TV film)
1988 Fialový návštěvník
Klářino srdce
Příliš hezké, než aby to byla pravda (TV film)

Dokumentární

2013 Seznam vyřazených
2012 The 66th Annual Tony Awards (TV film)
2011 Mozek v akci (TV seriál)
2010 Make Believe
Through a Dog's Eyes (TV film) - vyp.
2002 Death From Above: The Making of 'Starship Troopers'
Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
1993 For Our Children: The Concert (koncert)
1992 This Is MST3K (TV film)
Time Out: The Truth About HIV, AIDS, and You
1991 Best of Disney: 50 Years of Magic, The (TV film)

TV pořady

2015 Best Time Ever with Neil Patrick Harris (TV pořad)
Mat Franco's Got Magic (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2013 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2013 (TV pořad)
The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
2012 People's Choice Awards 2012 (TV pořad)
2011 Grammy Awards 2011 (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
RuPaul's Drag Race (TV pořad)
The 63rd Annual Tony Awards (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2008 World Magic Awards, The (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2006 Amerika má talent (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 Big Brother (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1989 More You Know, The (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Britney Spears: Ooh La La (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 898)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace