foto

Allison Smith

  • nar. 9.12.1969 (47 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Allison se narodila v New Yorku jako nejmladší ze šesti dětí, ale vyrůstala v Bergen County v New Jersey. Její profesionální kariéra se začala odvíjet již v devíti letech v broadwyském muzikálu Evita, po kterém brzy následovala titulní role v muzikálu Annie. To jí bylo deset let. V té době byla nejmladší představitelkou broadwayského muzikálu a ztvárňovala tuto roli po tři roky.

Jednou z jejích prvních filmových rolích byla role mladé Evity v životopisném snímu EVITA PERON z roku 1981 (s Faye Dunaway v hlavní roli). Ještě jako teenager – v letech 1984 – 1989 hrála Jennie Lowellovou, dceru Jane Curtinové, v sitcomu oceněném cenou Emmy KATE A ALLIE. Za účinkování v tomto seriálu byla v letech 1986 a 1987 nominována na Young Artist Award. V roce 1995 si zahrála hlavní roli Charlotte Byrne v nezávislém snímku A REASON TO BELIEVE. V roce 1997 získala roli Maxine „Max“ Londonové v dobrodružném seriálu SPY GAME a jako Julie Barber v BUDDY FARO (1998).

K jejím nejznámějším počinům patří působení ve všech sedmi sériích seriálu společnosti NBC ZÁPADNÍ KŘÍDLO, kde ztvárňovala Mallory O´Brienovou. Od úspěchu Západního křídla se v poseldních letech objevila už jen v epizodních rolích několika seriálů – napříkald v minisérii společnosti CBS HELTER SKELTER z roku 2004, ve které hrála vražedkyni Patricii Krenwinkelovou a objevila se také jako host v pilotním díle seriálu CLOSER (2005). Allison se věnuje také zpvěu - jako zpěvačka vystupovala v Carnegie Hall, Radio City Music Hall, ale i v Bílém domě.

V červnu 2001 se jejím manželem stal právník a víceprezident ASCAP (American Society of Composers, Authors and Paublishers) Randy Grimmett, se kterým žije doposud a má s ním dvě dcery.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2014 Weight (TV film)
2005 Obyčejné zázraky (TV film)
Záhadná žena: Vražda v lázních (TV film)
2004 Hlava nehlava (TV film)
2003 Animatrix
Animatrix: Světový rekord
Díry
2000 Dům v kraji hrůzy
1998 Buddy Faro (TV film)
Los años bárbaros
1997 Past
1996 Nepustím tě (TV film)
Příběh jednoho života (TV film)
1995 Kecy o ženskejch
Reason to Believe, A
1994 Mladý Indiana Jones: Hollywoodské třeštění (TV film)
1993 Pátek třináctého 9
1988 Tattle: When to Tell on a Friend (TV film)
1984 Different Twist, A (TV film)
1981 Evita Peron (TV film)
Orphans, Waifs and Wards (TV film)

TV seriály

2009 Trust Me (TV seriál)
2008 Childrens' Hospital (TV seriál)
2007 Hnutí mysli (TV seriál)
2005 Closer (TV seriál)
Inconceivable (TV seriál)
Posel ztracených duší (TV seriál)
Zločiny ze sousedství (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
2003 Odložené případy (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2002 Akta X (TV seriál)
Trust No 1 (S09E06)
Beze stopy (TV seriál)
2001 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Zloději (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Providence (TV seriál)
Rodinné právo (TV seriál)
St. Michael's Crossing (TV seriál)
Wasteland (TV seriál)
Západní křídlo (TV seriál)
1998 Detektiv Buddy Faro (TV seriál)
1997 Michael Hayes (TV seriál)
Perné dny (TV seriál)
Válka špionů (TV seriál)
1996 Champs (TV seriál)
1995 Crazy Love (TV seriál)
Deadly Games (TV seriál)
Ned a Stacey (TV seriál)
Planet Rules (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Správná pětka (TV seriál)
Sweet Justice (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1989 Wolf (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Kate & Allie (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Young People's Specials (TV seriál)
1982 Silver Spoons (TV seriál)
1979 CBS Library (TV seriál)
1977 ABC Weekend Specials (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2006 Life After Tomorrow
1982 All by Myself

TV pořady

2010 The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
1982 Broadway Plays Washington (TV pořad)
Night of 100 Stars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace