foto

Oprah Winfrey

  • nar. 29.1.1954 (62 let)
    Kosciusko, Mississippi, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Orpah Gail Winfrey narozena 29. ledna 1954, je známá především jako moderátorka své vlastní show THE OPRAH SHOW, která v roce 2011 po pětadvaceti letech každodenního vysílání skončila. Ovšem Oprah Winfrey je i producentka, filantrop a svůj debut zažila jako herečka ve filmu PURPUROVÁ BARVA ( 1985).

Oprah Winfrey se narodila do chudé venkovské rodiny v Mississippi a později vyrůstala v městské čtvrti Milwaukee. Oprah o svém dětství mluví jako o těžké zkušenosti, prohlásila, že ve věku devíti let byla poprvé znásilněna a otěhotněla ve čtrnácti, její syn zemřel krátce po porodu. (O svém dětství Oprah už víc nemluví). Poté se přestěhovala do Tennessee, kde Winfrey našla práci v místním rádiu. Během střední školy docházela ve věku devatenácti let do místní televizní stanice kde moderovala večerní zprávy. Její emotivní podání zpráv jí nakonec dostalo do denní televizní talk show a z Chicagského podprůměrného studia se díky její show ´o lidech´ stalo jedno z nejoblíbenějších a vyšplhalo se na první místa popularity. Oprah plně odstartovala svojí produkční mezinárodní společnost.

Oprah si zahrála ve filmu PURPUROVÁ BARVA a za svůj výkon byla nominovaná na cenu Akademie v kategorii vedlejší herečky. V roce 2005 měl film coby muzikál premiéru na Broadwayi v produkci Oprah. V roce 1998 kvůli své roli ve filmu BELOVED (Milovaná) Oprah podstoupila 24hodinovou simulační zkušenost coby otrok. I přes propagaci filmu a dobrým kritikám film u diváků propadl. V roce 2008 podepsala Oprah se svou společností Harpo Films kontrakt s produkcí HBO.

Oprah změnila televizní historii. Poté co se v jednom vysílání v její show objevila například nějaká kniha, druhý den se zní stal bestseller. Mít na straně Opruh, bylo a je jako mít na straně Ameriku. Této příležitosti využil i Americký Prezident Barack Obama, kterého Oprah nadále podporuje. Oprah nadále zůstává jednou z nejbohatších žen světa – jednu dobu dokonce byla nejbohatší Afroameričankou vůbec.

Oprah má nyní novou show na své vlastí televizní stanici OWN (Oprah Winfrey Network), která začala vysílat v polovině léta 2011, kde mimo jiné opět po dlouhé době moderuje svou vlastní show i známá moderátorka Rosie O'Donnell.

Patrik "Patw" Weisser

Herecká filmografie

2020 Richard Pryor: Is It Something I Said?
2016 Greenleaf (TV seriál)
Queen Sugar (TV seriál)
2015 The Program: Pád legendy - a.z.
2014 Selma
2013 Komorník
Movie: The Movie 2V
2012 Jesus Henry Christ
2009 Princezna a žabák
2007 Dannyho parťáci 3
2006 Studio 30 Rock (TV seriál)
Šarlotina pavučinka
2004 Brothers of the Borderland
Cristina: El 15 aniversario (TV film)
2001 Use Your Life (TV seriál)
1999 Our Friend, Martin
1998 Milovaná
1997 About Us: The Dignity of Children (TV film)
Before Women Had Wings (TV film)
1993 There Are No Children Here (TV film)
1990 Brewster Place (TV seriál)
1989 The 16th Annual Daytime Emmy Awards
Women of Brewster Place, The (TV film)
1987 Vyhoď máti z vlaku
1986 Rodný syn
1985 Purpurová barva

Dokumentární

2016 Maya Angelou and Still I Rise
2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál) - a.z.
Lindsay (TV seriál)
2013 Miracle Rising: South Africa
2012 Citizen Hearst
Jsou všichni muži pedofilové? - a.z.
2010 Hey, Boo: Harper Lee and 'To Kill a Mockingbird'
2009 'Hick' Town
Streisand: Live in Concert (koncert)
Život (TV seriál)
2008 Potraviny, a.s. - a.z.
2007 Všechno je v pohodě - a.z.
2005 Emmanuel's Gift
2003 Collaboration of Spirits: Casting and Acting 'The Color Purple', A
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
2002 Cosby Show: A Look Back, The (TV film)
2001 Prayer for America: Yankee Stadium Memorial, A (TV film)
1999 Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1998 Celebrity Profile: Danny Glover (TV film)
Quincy Jones... The First 50 Years (TV film)
1992 Lincoln (TV film)
Scared Silent: Ending and Exposing Child Abuse (TV film)
1990 Listen Up: The Lives of Quincy Jones

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2015 Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 One (TV pořad)
Rokenrolová síň slávy 2013 (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2007 Jon a Kate plus 8 (TV pořad)
2006 2006 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
100 Years of Hope and Humor (TV pořad)
2002 The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
Lorraine (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
Celebration: 100 Years of Great Women, A (TV pořad)
The 26th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Celebrate the Dream: 50 Years of Ebony Magazine (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 22nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 21st Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Michael Jackson Talks to... Oprah Live (TV pořad)
The 20th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
The 15th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2016 Queen Sugar (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace