foto

James Doohan

  • nar. 3.3.1920
    Vancouver, British Columbia, Kanada
  • zem. 20.7.2005 (85 let)
    Redmond, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Doohan se narodil v kanadském Vancouveru. Byl nejmladším ze čtyř dětí, jeho otec působil jako zubař a veterinář. Dětství neměl vůbec šťastné, protože otec byl alkoholik. Kvůli otcově pití brzy odešel z domova a začal se sám živit. Studoval Vysokoškolský technický institut v Ontariu, kde se převážně zabýval matematikou a přírodními vědami.

Když začala Druhá světová válka, sloužil jako kapitán v kanadském královském dělostřelectvu. Ve slavný den vylodění v Normandii přistál na pláži se svými druhy a záhy se octli pod přímou palbou německých kulometů. Čtyři kulky ho zasáhly do nohy a jedna do hrudi, navíc přišel o prostředníček pravé ruky. Z tohoto zranění se dlouho zotavoval ve vojenské nemocnici. Při tom všem měl téměř neuvěřitelné štěstí, jedna z kulek totiž zasáhla kovové pouzdro na cigarety, které mu daroval jeho bratr. Chybějící prst na pravé ruce se ve své pozdější televizní a filmové kariéře snažil před kamerami skrývat.

Hereckou dráhu zahájil v padesátých letech, když dostal hlavní roli ve Sci-fi seriálu SPACE COMMAND. Následovalo hostování v dalších televizních seriálech. Ve svých rolích využíval hlavní přednosti, kterou byla jeho schopnost přesvědčivě hovořit různými přízvuky. Díky této dovednosti získal v roce 1966 svou nejslavnější roli šéfinženýra Scottyho v kultovním seriálu STAR TREK. Obdržel čestný doktorát na Technické univerzitě v Milwaukee, protože mnoho studentů této školy se svěřilo, že je k zájmu o studium přivedla právě obliba jeho seriálové postavy Scottyho.

Když bylo natáčení série ukončeno, začalo být pro něj čím dál obtížnější získat roli, díky zařazení do škatulky sci-fi postav. Role začaly houfně přicházet až o deset let později, když si svou postavu zopakoval v prvním z filmů série, STAR TREK (1979), následovaly další filmy s klasickou posádkou. Objevil se také v sedmém filmu STAR TREK: GENERATIONS (1994), a to již s novou posádkou. Kromě toho hrál Scottyho i v jedné epizodě seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE.

V soukromém životě byl James Doohan celkem třikrát ženatý, stal se otcem devíti dětí. Jeho nejmladší dcera Sarah se narodila v dubnu roku 2000, když bylo Doohanovi již osmdesát let. S přibývajícím věkem se začalo objevovat také mnoho zdravotních komplikací, v roce 1989 utrpěl rozsáhlý srdeční infarkt, ze kterého se ale zotavil. Dlouho ho trápila i cukrovka a přibyla Parkinsonova nemoc. V roce 2004 prohlásila veřejně jeho manželka, že její muž trpí Alzheimerovou chorobou. V říjnu stejného roku se Doohan ukázal na veřejnosti naposledy, při příležitosti udělení hvězdy na Hollywoodském chodníku slávy. Zemřel na zápal plic dne 20. července 2005 ve svém domě ve Washingtonu. Ve své poslední vůli vyjádřil přání, aby jeho ostatky byly rozsety do vesmíru, což mu bylo také splněno.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

2005 Skinwalker: Curse of the Shaman
1999 Psí vévoda
1998 Bug Buster
1996 Homeboys in Outer Space (TV seriál)
Through Dead Eyes
1995 Kniha pohádek
1994 New York Skyride
Star Trek VII: Generace
1993 Ach, ta láska
Nabitá zbraň 1
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
1992 Dvojitý úder
1991 Knight Rider 2000 (TV film)
Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1989 Star Trek V: Nejzazší hranice
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Star Trek IV: Cesta domů
1984 Série noire (TV seriál)
Star Trek III: Pátrání po Spockovi
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1979 Star Trek: Film
1978 Jason of Star Command (TV seriál)
Tarzan and the Super 7 (TV seriál)
1977 Danny
1973 Star Trek (TV seriál)
1971 Hezké holky, jedna jako druhá
Muž v divočině
1968 Jigsaw
1966 One of Our Spies Is Missing
Scalplock (TV film)
Star Trek (TV seriál)
Star Trek: Kam se dosud člověk nevydal (TV film)
1965 Bus Riley's Back in Town
Ďábelský bacil
36 Hours
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1963 The Labyrinth
The Wheeler Dealers
Uprchlík (TV seriál)
1961 Business of Farming, The
The New Breed (TV seriál)
1957 Hawkeye and the Last of the Mohicans (TV seriál)
Test Pilot
1956 Cage, The
Flight Into Danger (TV film)
Strike in Town: Revised
1955 First Performance (TV seriál)
Strike in Town
1954 On Camera (TV seriál)
1953 Space Command (TV seriál)
1952 General Motors Presents (TV seriál)

Dokumentární

2004 Actors in War
1997 Trekkies
1995 William Shatner's Star Trek Memories
1994 Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)

TV pořady

1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
1984 Super Password (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace