foto

George Takei

  • nar. 20.4.1937 (79 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký filmový, divadelní a televizní herec se narodil 20. dubna 1937 ve městě Los Angeles. Jeho dětství je spojeno s nehezkými vzpomínkami na válku. Po japonském útoku na Pearl Harbor potkal jeho rodinu podobný osud jako mnoho japonců žijících v Americe: spolu s rodiči byl coby malý kluk uvězněn do Internačního tábora.

V Americe se rozhodl načas zůstat, vystudoval architekturu na Kalifornské univerzitě. Zážitky z dětství ho silně ovlivnily, po studiích byl aktivní v politice, bojoval za občanská práva a jen těsně ho minulo zvolení za člena Los Angelské radnice. Po tomto neúspěchu začal svou hereckou kariéru, když předtím dokončil studium herectví v Londýně.

Své první finance vydělával dabingem japonských filmů pro americké publikum. Díky tomu ho společnost MGM obsadila do jednoho filmu z období války. Brzy následovaly další role, věnoval se rovněž divadlu. Jeho nejslavnější televizní role je postava kormidelníka Sulu v kultovním seriálu STAR TREK (1966). Počátkem sedmdesátých let zase začal s politikou, opět mu o málo uniklo zvolení do rady města Los Angeles. Přes deset let působil jako člen správní rady Kalifornské dopravní společnosti, kde se podílel na projektaci podzemní dráhy.

V osmdesátých letech hrál člena posádky Enterprise také v sérii filmů, které měly obrovský úspěch. V roce 1986 získal svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Vydal i autobiografickou knihu a pravidelně se účastní srazů fanoušků Star Treku. V soukromí rád závodně běhá, účastnil se již několika maratónů. Byl po něm dokonce pojmenován asteroid.

Od konce osmdesátých let žije společně se svým partnerem a manažerem Bradem Altmanem. V říjnu 2005 šokoval všechny fanoušky, když se v rozhovoru pro jeden časopis přiznal k homosexualitě. V září 2008 uzavřeli oba partneři sňatek, jako jeden z prvních párů po přijetí zákona povolujícího homosexuální partnerství. George Takei se kromě herectví věnuje divadlu. Působí v několika organizacích hájících práva homosexuálů a také Japonců žijících v Americe.

Vladimír "hemir" Máj

Herecká filmografie

2017 Blazing Samurai
2016 Kubo a kouzelný meč
Yamasong: March of the Hollows
2015 Milesova vesmírná dobrodružství (TV seriál)
Vincentův svět
2014 Bonta 3D
Jez se mnou
Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
2013 Missing Scarf, The
Ptačí úlet
Tvoovies (TV seriál)
2012 Strange Frame
Úplně normální (TV seriál)
8 (divadelní záznam)
2011 Dark Vengeance (TV film)
Moje krásná učitelka
Pool Boys, The
Potential Wives of Norman Mao, The
Supah Ninjas (TV seriál)
2010 Čas na dobrodružství (TV seriál)
Nouzové přistání (TV seriál)
2009 Párty na klíč (TV seriál)
Red Canvas, The
Scooby-Doo a samurajův meč
Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
2008 Futurama: Benderova hra
Ninja Cheerleaders
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
Velký Buck Howard
Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 Finishing the Game: The Search for a New Bruce Lee
Teorie velkého třesku (TV seriál)
2006 Hrdinové (TV seriál)
Povstání strojů (TV film)
2004 Legenda o Mulan 2
Pacient č. 14
Star Trek: New Voyages (TV seriál)
2003 Roddenberry on Patrol
With Honors Denied
11. září 2001: Čas krize (TV film)
2002 Noon Blue Apples
OB-1 (TV film)
2001 Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
Spotlight on Trek (TV film)
2000 Spotlight on George Takei (TV film)
1999 Batman Beyond: The Movie (TV film)
Futurama (TV seriál)
Who Gets the House?
1998 Bug Buster
Herkules (TV seriál)
Legenda o Mulan
1997 Magic Pearl, The
Všechno zlé je pro něco dobré (TV film)
1996 Oblivion 2: Backlash
1995 Kissinger and Nixon (TV film)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
1994 Chongbal
Oblivion
Spiderman (TV seriál)
1993 Diagnóza vražda (TV seriál)
Na vlastní pěst
1991 Lightning Force (TV seriál)
Star Trek Adventure
Star Trek VI: Neobjevená země
1990 Krvavá přísaha
1989 Návrat od řeky Kwai
Simpsonovi (TV seriál)
Star Trek V: Nejzazší hranice
1986 Jonny Quest (TV seriál)
Star Trek IV: Cesta domů
1984 Star Trek III: Pátrání po Spockovi
To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Star Trek II: Khanův hněv
1979 Star Trek: Film
1977 Have I Got a Christmas for You (TV film)
1975 Khan! (TV seriál)
Year of the Dragon (TV film)
1973 Star Trek (TV seriál)
1972 Josie's Castle
1970 Which Way to the Front?
1969 Star Trek (TV seriál)
Vetřelec v mém těle (S03E24)
Kruté divadlo (S03E22)
Cesta do ráje (S03E20)
Světla Zetaru (S03E18)
Koho chtějí bohové zničit (S03E16)
další epizody
1968 Star Trek (TV seriál)
Prokletí Gideonu (S03E17)
V mžiku oka (S03E13)
Den míru (S03E11)
Neboť svět je dutý a já se dotkl nebe (S03E10)
Síť Tholianů (S03E09)
další epizody
Zelené barety
1967 Big Mouth, The
Star Trek (TV seriál)
Já, Mudd (S02E12)
Smrtící roky (S02E11)
Zrcadlo, zrcadlo (S02E10)
Podvrženec (S02E08)
Vlk v ovčíně (S02E07)
další epizody
1966 American Dream, An
Murderers' Row
Star Trek (TV seriál)
Dovolená (S01E17)
Rovnováha hrůzy (S01E08)
Čas obnažení (S01E06)
Past na muže (S01E05)
Nepřítel v nás (S01E04)
další epizody
Walk Don't Run
1965 Morituri
Red Line 7000
1963 PT 109
1961 A Majority of One
1960 Hell to Eternity
Ledový palác
1959 Battle of the Coral Sea
Hrstka statečných
1956 Sora no daikaijű Radon

Dokumentární

2016 For the Love of Spock
Gettysburg Address, The
2015 Tab Hunter Confidential
2014 Mluvím jako buzna?
To Be Takei
2013 I Know That Voice
2012 Backyard Blockbusters - a.z.
2011 These Amazing Shadows
2010 Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2009 Bring Back... Star Trek (TV film)
Toyo's Camera
2007 Star Trek: Beyond the Final Frontier (TV film)
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
1998 Mystic Origins of the Martial Arts
1997 Trekkies
1995 William Shatner's Star Trek Memories
1994 Star Trek: A Captain's Log (TV film)
1993 Drakova kletba
1991 Star Trek 25th Anniversary Special (TV film)
1986 Doctor Who Who's Who (TV film)

TV pořady

2015 Hovory o hvězdách (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Scream Awards 2007 (TV pořad)
2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
2002 I'm a Celebrity, Get Me Out of Here! (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1991 Star Trek Logs: An MTV Big Picture Special Edition (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace