foto

Joe Wright

  • nar. 25.8.1972 (44 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Zakaždým keď robím film, cítim, že dostávam šancu naučiť sa niečo nové.“

Na poličkách mu sadá prach na hŕbu ocenení, filmový časopis Variety ho zaradil do desiatky najlepších režisérov, ktorých sa oplatí sledovať a je jedným z najlepšie rozbehnutých začínajúcich tvorcov. Joea Wrighta priťahoval pestrý svet umenia už odmalička. Narodil sa totiž do umeleckej rodiny. Jeho rodičia založili v Londýne bábkové divadlo The Little Angel Theatre.

V škole to ako dyslektik nemal jednoduché, ale našťastie rýchlo našiel kľúč od dverí do tých správnych zemí. Maľoval, hrával v dramatickom krúžku a svoje prvé tvorivé pokusy začal natáčať na super osmičku. Túžil stať sa maliarom. Neskôr sa dostal na londýnsku súkromnú školu umenia a v zápätí aj na prestížnu Camberwellskú umeleckú univerzitu, kde s oduševnením študoval výtvarné a filmové umenie.

Prvý krátkometrážny film CROCODILE SNAP (1997) získal niekoľké ceny a nominácie, vrátane nominácie na BAFTA (mimochodom, najprestížnejšíe britské filmové ocenenie). CROCODILE SNAP mu otvoril brány i do BBC. Tu vytvoril niekoľko zaujímavých projektov: mini sériu NATURE BOY (2000) ovenčenú vynikajúcimi ohlasmi, opäť nominovanú na BAFTA a v roku 2001 víťazku kategórie najlepšia dráma/seriál. Slušný štart, čo poviete?

Podpísal sa pod zopár častí BODILY HARM (2002) a konečne skočil po väčšom súste- sérii KAROL II.- MOC A VÁŠEŇ (2003). A neskočil vedľa. KAROL II. strhol na Joea zaslúženú pozornosť divákov i kritiky. Hor sa na celovečerák...!

Stala sa ním PÝCHA A PREDSUDOK. Austenovská adaptácia už o talente tohto Brita nikoho nenechala na pochybách. Unikátne vystihol atmosféru a pritom medzi dobovými kostýmami dokázal „schovať“ aj závan nadčasovosti. PÝCHA bola štyrikrát nominovaná na Oscara, ďalej na Zlatý glóbus, BAFTA a desiatky ďalších cien. Desať z nich aj premenila. V septembri 2007 sa navyše Wright zasnúbil s Rosamund Pike, ktorú spoznal práve pri natáčaní PÝCHY A PREDSUDKU.

O dva roky nato znovu otriasla kinosálami adaptácia známeho britského románu - tentokrát príbeh lásky, ktorej neprajú okolnosti ani 20. storočie. POKÁNIE otvorilo 64. ročník MFF v Benátkach a stalo sa okamžitou bombou (Wright je najmladším režisérom, ktorého film otváral benátsky festival). POKÁNIE vyhralo 1 Oscara, ďalších 16 cien plus na konto si pripísalo neuveriteľných 63 nominácií. Opätovná spolupráca s overenými „koňmi“ (Dario Marianelli, Keira Knightley) sa teda viac ako vyplatila.

Nadchádzajúca snímka nesie názov THE SOLOIST a bude o nadanom huslistovi trpiacom ťažkou schizofréniou. Choroba ho pošle na dlažbu ulíc, kde bude musieť hrať, aby prežil. V hlavnej roli Robert Downey Jr.- no kto by si toto nechal ujsť?!

Danita "murakamigirl" K.

Režijní filmografie

2017 Darkest Hour
2016 Černé zrcadlo (TV seriál)
Nosedive (S03E01)
2015 Pan
2012 Anna Karenina
2011 Hanna
2009 Sólista
2007 Pokání
2005 Pýcha a předsudek
2003 Karel II. - Moc a vášeň (TV seriál)
2002 Bodily Harm (TV seriál)
2000 Nature Boy (TV seriál)
1998 End, The
1997 Crocodile Snap

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2008 Bringing the Past to Life: The Making of 'Atonement'

TV pořady

2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(959)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace