foto

Karel Plíhal

  • nar. 23.8.1958 (58 let)
    Přerov, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Plíhal je český kytarista, zpěvák, aranžér, textař, ale i hudební režisér. Narodil se 23. srpna 1958 v samém srdci rovinaté Hané, ve městě Přerov.

Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v nedaleké Olomouci, načež se stal konstruktérem a topičem v Olomouckém divadle. I přestože neměl a nemá žádné hudební vzdělání, brzy přesedlal z topičské kariéry na dráhu textaře a písničkáře, což mu však nedělalo žádné potíže - na kytaru hrál již od svých 15 let.

Jeho prvními destinacemi byly zejména olomoucké undergroundové country-swingové kapely jako HUČKA, FALEŠNÍ HRÁČI, či PLÍHARMONYJE. Jeho první sólové vystoupení se datuje na ještě rudě zavánějící rok 1983. Až mezi roky 1985 a 1993 ho na jeho koncertech či vystoupeních doprovázel Emil Pospíšil a následně, v letech 1995-1999 i Petr Freund.

Složil hudbu již k několika inscenacím Moravského divadla v Olomouci - např. ZLATOVLÁSKA, MANON LESCAUT, ZIMNÍ POHÁDKA, PAŠIJE, SLUHA DVOU PÁNŮ, UTRPENÍ DONA PERLIMPLÍNA či GIROFLÉ-GIROFLÁ. Mimojiné zhudebnil i mnoho Kainarových básní či zrežíroval mnoho alb Jaromíra Nohavici, Petra Fialy, Bokomary, či Bratří Ebenů. V roce 2006 vydal soubor svých básniček, nazvaný JAKO COOL V PLOTĚ společně s ilustracemi Miroslava Bartáka. Nyní plánuje vydat album VZDUCHOPRÁZDNINY. Mezi jeho největší "pecky" patří zejména alba NEBE POČKÁ (2004), hudba k filmu ROK ĎÁBLA (2002), KLUZIŠTĚ (2000) či starší IMAGINÁRNÍ HOSPODA (1986).

Karel Plíhal je současné již čtyřnásobným držitelem ceny soutěžního hudebního festivalu Porta.

Lukáš "saaaky" Koutný

Herecká filmografie

2002 Rok ďábla
1985 Šatna

Dokumentární

2005 Karel Plíhal - V Telči (koncert)
2004 ČT Live - Karel Plíhal (koncert)
2000 Legendy folku a country (TV seriál)

TV pořady

1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Divné století (TV pořad)
1990 Karel Kryl v Ostravě (TV pořad)
1982 Studio B (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace