foto

Brent Spiner

  • nar. 2.2.1949 (68 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brent Spiner se narodil a vyrůstal ve městě Houston v Texasu jako druhý syn rodičů Sylvie a Jacka Spinerových. Jeho otec však nedlouho po jeho narození umírá a Brent tak začíná vyrůstat bez otce. Během jeho dospívání se jeho matka ještě jednou provdala a rozvedla.

V dětství působil ve školním dramatickém kroužku, což ho podle jeho vlastních slov nejvíce ovlivnilo při volbě budoucího profesního života. Své první větší herecké krůčky učinil při studiu na vysoké škole, kdy začal vystupovat na prknech Hudebního divadla v Houstonu, kde vedle herectví dostal příležitost uplatnit i své pěvecké vlohy. Po přestěhování do New Yorku se objevil v několika divadelních hrách na Broadwayi (SUNDAY IN THE PARK WITH GEORGE, BIG RIVER, THE THREE MUSKETEERS). V roce 1980 si zahrál ve snímku Woodyho Allena VZPOMÍNKY NA HVĚZDNÝ PRACH.

Další roky byly pro Brenta spíše ve znamení menších hereckých rolí. Objevil se například jako epizodní postava v seriálech CHEERS, KRAJNÍ MEZE, NIGHT COURT nebo HILL STREET BLUES. V této době ale zároveň dostává možnost zahrát si v seriálu STAR TREK: NOVÁ GENERACE vznikajícím na motivy původního vědeckofantastického seriálu Gena Roddeberryho. Brent Spiner tak získává svou životní roli androida Data, důstojníka na hvězdné lodi Enterprise, který sní o tom se co nejvíce podobat člověku. Seriál, odehrávající se 100 let po originální sérii, se natáčel v letech 1987 až 1994 a dočkal se postupně 4 celovečerních filmů, kde na tom posledním v řadě STAR TREK NEMESIS z roku 2002 se Brent podílel rovněž jako scénárista. Za film STAR TREK PRVNÍ KONTAKT získal roku 1997 v Saturn Awards cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

V roce 1997 se Brent vrátil na Broadway v roli Johna Adamse v muzikálu 1776, za kterou byl nominován na Drama Desk award v kategorii Nejlepší muzikálový herec. Do povědomí diváka se dále mohl zapsat například v roli kontroverzního vědce Dr. Brackishe Okuny ve filmu DEN NEZÁVISLOSTI, za kterou byl v Saturn Awards opět nominován za nejlepší mužskou vedlejší roli. Na plátnech kin se naposledy objevil jako Dr. Strom ve filmu SUPERHERO MOVIE.

Brent Spiner působí rovněž jako profesionální zpěvák. Vydal celkem dvě alba, Ol' Yellow Eyes Is Back v roce 1991 a album Dreamland v roce 2008.

BigBobek

Herecká filmografie

Filmy

2016 Den nezávislosti: Nový útok
Midnight Man, The
2010 Quantum Quest: A Cassini Space Odyssey
2008 Suprhrdina
2006 Holky v balíku
2004 Jack (TV film)
Letec
2003 Nečekaná láska (TV film)
2002 Pán převleků
Star Trek X: Nemesis
2001 Ask Me No Questions (TV film)
Dating Service
Dobrák Dan (TV film)
Jmenuji se Sam
Mezi námi děvčaty (TV film)
2000 Geppetto (TV film)
Hele vole, kde mám káru?
1999 Černá Carmen Dorothy Dandridge (TV film)
South Park: Peklo na Zemi
1998 Star Trek IX: Vzpoura
1997 Tanec na vlnách
1996 Den nezávislosti
Fenomén
Srdce v oblacích
Star Trek VIII: První kontakt
1995 Královská ryba (TV film)
1994 Corrina, Corrina
Star Trek VII: Generace
1991 Hlas srdce (TV film)
1989 Královna krásy
Shocker
What's Alan Watching? (TV film)
1987 Family Sins (TV film)
1986 Manhunt for Claude Dallas (TV film)
Sunday in the Park with George (TV film)
Sylvan in Paradise (TV film)
1985 Crime of Innocence (TV film)
1984 Rent Control
1982 Dámy a pánové, punk žije!
1980 Vzpomínky na hvězdný prach
1970 My Sweet Charlie (TV film)

TV seriály

2017 Černá listina (TV seriál)
The Architect (No. 107) (S04E14)
2016 Outcast (TV seriál)
2015 Blunt Talk - Plané řeči (TV seriál)
Knihovníci (TV seriál)
And the Point of Salvation (S02E08)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Call to Action (S01E12)
Vision of Hope (S01E11)
2014 Ray Donovan (TV seriál)
Orál (S02E04)
Poklady a půjčky (S02E03)
Yo soy capitán (S02E01)
Star Wars Povstalci (TV seriál)
Empire Day (S01E07)
Rise of the Old Masters (S01E04)
2013 Hulk and the Agents of S.M.A.S.H. (TV seriál)
2012 Simpsonovi (TV seriál)
Oni, roboti (S23E17)
2011 Fresh Hell (TV seriál)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Variace na Schrödingerovu kočku (S05E05)
Výjimeční (TV seriál)
2010 Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (TV seriál)
Generator Rex (TV seriál)
Young Justice (TV seriál)
2009 Skladiště 13 (TV seriál)
2008 Dokonalý podraz (TV seriál)
2007 The Guild (TV seriál)
2005 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Toto jsou cesty... (S04E22) - a.z.
Threshold (TV seriál)
2004 Joey (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Princezna Consuela (S10E14)
Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Augmenti (S04E06)
Kryostanice 12 (S04E05)
Hraniční pásmo (S04E04)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
1995 Deadly Games (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
1994 Gargoyles (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Všechno dobré... (S07E25)
Preventivní úder (S07E24)
Zrození (S07E23)
další epizody (14)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Paralely (S07E11)
Odkaz (S07E10)
Síla přírody (S07E09)
další epizody (26)
1992 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Změna velení 2/2 (S06E11)
Změna velení 1/2 (S06E10)
Kvalita života (S06E09)
další epizody (28)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Otázka času (S05E09)
Sjednocení 2/2 (S05E08)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
další epizody (25)
1990 Snílek (TV seriál)
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Ztráta (S04E10)
Poslední úkol (S04E09)
Futurum Imperfektum (S04E08)
další epizody (26)
1989 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Faktor pomsty (S03E09)
Cena (S03E08)
Nepřítel (S03E07)
další epizody (27)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Nezkrotný Okona (S02E04)
Jak prosté, drahý Date (S02E03)
Kde vládne ticho (S02E02)
další epizody (19)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Oáza (S01E10)
Hra na schovávanou (S01E09)
Bitva (S01E08)
další epizody (10)
1986 Sledge Hammer, policajt s.r.o. (TV seriál)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
Robert Kennedy & His Times (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)
Night Court (TV seriál)
1983 Mama's Family (TV seriál)
Příběhy z temnot (TV seriál)
1982 Na zdraví (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
1978 Dain Curse, The (TV seriál)
The Paper Chase (TV seriál)
1976 Family (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2013 Relativity: The Family Saga of Star Trek - The Next Generation
Requiem - A Remembrance of Star Trek: The Next Generation
Star Trek: From One Generation to the Next
Star Trek: The Next Generation - Regeneration: Engaging the Borg
2012 Reunification: 25 Years After Star Trek - The Next Generation
Stardate Revisited: The Origin of Star Trek - The Next Generation
2005 Jak sci-fi seriály změnily svět... (TV film)
2003 Identity Crisis: The Making of a Master
2001 Hollywood Remembers Walter Matthau (TV film)
My Favorite Broadway: The Love Songs (koncert)
1998 The Best of British (TV seriál)
1997 Trekkies
1996 Independence Day: The ID4 Invasion
1994 Star Trek: Nová generace - Konec cesty

TV pořady

2006 Comedy Central Roast of William Shatner (TV pořad)
2000 CBS Cares (TV pořad)
1996 Harry Anderson: The Tricks of His Trade (TV pořad)
The Daily Show (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace