foto

Ethan Phillips

  • nar. 8.2.1955 (61 let)
    Garden City, Long Island, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ethan Phillips je americký herec, scénárista a spisovatel. Divákům je snad nejvíce znám jako Neelix ze sci-fi seriálu STAR TREK: VOYAGER /1995-2001/ nebo jako Pete Downey ze sitcomu BENSON /1979-1986/.

Phillips vyrůstal v Garden City v New Yorku a navštěvoval Boston University, kde získal titul bakaláře z anglické literatury a na Cornell University obdržel titul Master of Fine Arts. Po studiu na Cornell University vystupoval Phillips na různých divadlech na Broadwayi a také na Off-Broadwayi a z divadla Direct Theatre si odnesl cenu pro nejlepšího festivalového herce /1977/.

V divadle Wonderhorse Theatre účinkoval v premiéře hry Christophera Duranga „The Nature and Purpose of the Universe" a v Playwrights Horizons hrál v revivalu hry Tennesseeho Williamse „Eccentricities of a Nightingale". Až 208 repríz dosáhl v divadle Astor Place Theatre s hrou „Modigliani" v roli Utrilla. Mezi další newyorská divadla, ve kterých vystupoval po dalších 15 let můžeme vzpomenout Manhattan Theatre Club, Delacorte Theatre nebo Lincoln Center.

Po celých šest sezón byl Ethan členem organizace Roberta Redforda – The Sundance Playwrights Conference, kde také vydal svou hru "Penguin Blues". Mimo tuto hru napsal ještě další divadelní projekty – „Angels in America, „The Kentucky Cycle" a „Miss Ever's Boys".

Ve filmové branži se Phillips objevil ve více než 30 filmech, začínajíce s malou rolí v muzikálu RAGTIME /1981/ režiséra Miloše Formana. Dále hrál v komedii FOR RICHER OR POORER /1997/ s Timem Allenem, ve westernové komedii WAGONS EAST! /1994/, v akčním filmu THE SHADOW /1994/ s Alecem Baldwinem v hlavní roli, v dramatu s Melem Gibsonem THE MAN WITHOUT A FACE /1993/ nebo v životopisném snímku LEAN ON ME /1989/. V Oscarovém válečném dramatu GLORY /1989/ hrál vedlejší roli sanitáře, ve sci-fi thrilleru THE ISLAND /2005/ ztvárnil postavu klona Jonese Three Echa a v nezávislém dramatu THE BABYSITTERS /2007/ účinkoval ve vedlejší roli Marka Wesslera.

V TV branži se objevil v nespočtu vedlejších rolí různých seriálů jako v komediálním drama seriálu PUSHING DAISIES /2007-2009/, v krimi seriálech CRIMINAL MINDS /2005-současnost 2014/, NUMB3RS, LAS VEGAS, L.A.LAW, LAW & ORDER, BOSTON LEGAL, RIZZOLI & ISLES, nebo v seriálu THE MENTALIST.

V roce 1990 začala jeho herecká kariéra se seriálem Star Trek. Původně hrál postavu Dr.Fareka v sérii STAR TREK: THE NEXT GENERATION /1987-1994/ aby později hrál v sérii Star Trek: Voyager, postavu kuchaře Neelixe. Cameo roli uvaděče v restauraci hrál následně i v celovečerním filmu STAR TREK: FIRST CONTACT /1996/. Jako kapitán ferengeských pirátů se objevil v jedné episodě série Star Trek: Enterprise. Phillips je spoluautorem "Star Trek kuchařky", objevil se ve Star-Trekovském fanouškovském filmu OF GODS AND MEN a propůjčil svůj hlas konkurenčním Star Wars, jak v animované verzi tak i do počítačových her.

V roce 2010 se objevil Phillips v rodinném seriálu DAYS OF OUR LIVES /1965-současnost 2014/ ve vedlejší roli svědka nehody. Jako Tuckerův právník hrál v dalším dlouho-vysílaném seriálu THE YOUNG AND THE RESTLESS /1973-současnost 2014/.

Spolu s dalšími 29 herci získal v roce 2011 cenu Action on Film Award za mimořádný herecký výkon celého hereckého štábu za akční hororovou komedii DAHMER VS.GACY /2010/. Jeho otec vlastní proslavený steakhouse Frankie and Johnnie's, kde se údajně servíruje nejlepší svíčková na celém Manhattanu. Hraje slušně na tenor saxofon, má pět sester – Maddy, Marii, Joanny, Meg a Angie a jeho hereckým mentorem byl Robert Guillaume.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2016 Miles
Nástupce (TV film)
Očista: Volební rok
2015 Iracionální muž
Star Trek: Renegades (TV film)
Switch, The
Tell Tale Lies
2014 Adventures of RoboRex, The
Audrey
2013 Coffin Baby
V nitru Llewyna Davise
2012 Night at the Silent Movie Theater, A
Pavoukotřesení (TV film)
RockBarnes: The Emperor in You
Shadow Witness
2010 Dahmer vs. Gacy
PrimeMates
Trim
2008 Keith
Velká hra
2007 Have Dreams, Will Travel
Holky na hlídání
Kazatel smrti
Law Dogs (TV film)
Out of Omaha
Plugged
Star Trek: Of Gods and Men
Super Sweet 16: The Movie
2005 Ostrov
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Roztomilý mazlíček
2003 Family Tree
Living in Walter's World
Lumpíci v divočině
Roddenberry on Patrol
Santa je úchyl!
2002 Thornberryovi na cestách
2001 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
2000 Endsville
9mm of Love
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1997 First Men on the Moon, The
Vidláci
1996 Star Trek VIII: První kontakt
1995 Jeffrey
Star Trek: Vesmírná loď Voyager (TV film)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
1994 Muž stínu
Natural Selection (TV film)
Přepadení na východě
1993 Muž bez tváře
1992 Rain Without Thunder
Stav: kritický (TV film)
1990 Zelená karta
1989 Glory
Opři se o mě
Vražda na Broadwayi
1987 Deadly Deception (TV film)
Lupič
Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Werewolf (TV film)
1986 Critters
1981 Ragtime
1979 Benson (TV seriál)

Dokumentární

2014 Showing Up
2004 Geeks
Trekkies 2
1997 Trekkies
1995 Inside the New Adventure: Star Trek - Voyager (TV film)

TV pořady

1982 Circus of the Stars #7 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace