foto

Eric Idle

  • nar. 29.3.1943 (73 let)
    South Shields, Hrabství Tyne a Wear, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pokud by měl být Eric Idle ve svém žvotě s něčím nespokojený, tak asi s tím, že jeho životní příběh bude stěží adaptován do životopisného filmu. Malý Eric se sice musel vyrovnat s dospíváním v neúplné rodině (otec, člen Royal Air Force zemřel dva roky po synově narození), dál už se ale žádných osudových dramat nedočkáme. Za Idlem nezůstává strhující strhující životní příběh á la Johnny Cash, ale "pouze" mnoho hodin dobré zábavy ve formě filmů, knih a písniček.

Eric Idle vystudoval universitu v Cambridge a už během studia se v letech 1963 - 64 seznámil s kamarády, se kterým se zanedlouho proslavil. Zájem o psaní a hudbu ho přivedl do televize - psal pro pořady Dont Adjust the Report s Terry Jonesem a Michaele Palinem a pro The Frost Report už i s Johnem Cleesem a Grahamem Chapmanem. V roce 1969 se přidal Američan Terry Gilliam a vznikly první skeče pod značkou Monty Python Flying Circus - značkou, která je dnes považována za klasického reprezentanta humoru přicházejícího z britských ostrovů.

Parodie, rozvíjení absurdních situací, rychle se střídající gagy, metoda volného propojování krátkých úderných skečů přinesla skupině rychlou popularitu, a to i přesto, že osobitý humor se často dostal do míst, kde se většinové publikum nepohybuje příliš jistě - ne každý se zasměje skeči s názvem Mimoúrovňová křižovatka na dálnici M2 budovaná postavami z Miltonova Ztraceného ráje. Právě tento typ humoru, který vyžadoval od diváka nejen smysl pro humor, ale i jistou úroveň vzdělání a přehledu, přispěl k vytvoření nádechu výlučnosti a lehce kultovního odéru - ten ostatně trvá dodnes.

Pythoni psali svoje skeče v týmech Cleese/Chapman, Jones/Palin, Gilliiam byl víceméně soliter - stejně tak Idle. Jeho skeče byly často monologem (dialogem), postaveném na slovních hříčkách, jeho hraní často velmi expresivní. Významný byl Idlův hudební přínos, postaral se prakticky o všechny stěžejní hudební čísla, nejslavnější z nich (Always Look On the Bright Side of Life) zná skoro každý, ostatně s oblibou si ji pískali i vojáci v bitvě o Falklandy a běžela také v závěrečných titulcích oscarového filmu Lepší už to nebude.

Pythoni napsali v letech 1969 - 1974 pro BBC čtyři serie skečů, které se zařadily mezi klasiku televizní zábavy 20. století, v podobném duchu pokračovali i ve svých filmech (nejúspěšnější z nich MONTY PYTHON AND HOLY GRAIL, THE LIFE OF BRIAN). Idlův vklad byl důležitý obzvlášť u flmu The Life of Brian - nebyl to jen prvotní nápad a přátelství s Georgem Harrisonem, který dofinancoval čtyřmilionový rozpočet filmu, ale také poslední scéna filmu - záběr na Idla, visícího na kříží a zpívajíciho již zmíněnou píseň Always Look - patří k těm, která se nezapomíná.

Idle samozřejmě pracoval i na samostatných projektech, nejzdařilejším jsou THE RUTLES, kteří si nezadají s nejlepšími okamžiky Pythonů a ve kterých si zahráli i Palin, Geroge Harrison, Bill Murray nebo Mick Jagger. Pro příznivce Pythonů radost, pro fandy Beatles dvojnásobná.

V dalších letech se objevil v projektech různé kvality, od hlavního tahouna filmu (NUNS ON THE RUN s Robbiem Coltranem nebo AROUND THE WORLD IN 80 DAYS s Piercem Brosnanem) až po menší cameo role (Benigniho PINOCHIO). Zahrál si v pirátské taškařici YELLOWBEARD a v Gilliamove roztomilém propadáku THE ADVENTURES OF BARON MUNCHAUSEN, pro SOUTH PARK namluvil postavu dr. Vosknockera, objevil se v Simpsonech. Prakticky kompletní Monty Python se potkal v dětském filmu WIND IN THE WILLOWS (Idlova Krysa nebyla špatná), který byl ovšem spíše milou vzpomínkou než výrazným zážitkem.

Kromě toho se stará o to, aby měli fanoušci Pythonů důvod rozšiřovat svůj archív: vytvořil web www.pythonoline.com,vydal několik desek, spojených jak s pythony tak s jeho solovou tvorbou. Nejlépe se prodával nedávný živý záznam Eric Idle Sings Monty Python, poslech dalších desek (The Rutland Isles, Matching Tie and Handkerchief) je už pro opravdové fanoušky, ochotné prominout někdy hudebně méně napadnuté skladby.

Idle bydlí momentálně v Kalifornii, kam se prěstěhoval po několikaletém pobytu na francouzském venkově, píše dál písně, muzikály a knihy - a ne špatně: muzikál SPAMELOT, ktarý se hraje na Brodwayi, získal v roce 2005 tři ceny Tony Award včetně ceny za Nejlepší muzikál a Nejlepší režii pro Mika Nicholse.

Luděk "waits" Pochman

Herecká filmografie

2015 Absolutely Anything
2014 Monty Python živě (převážně)
2012 Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
What About Dick?
2010 Monty Python: Copak je to za Mesiáše... (divadelní záznam)
2008 Delgo
2007 Shrek Třetí
2006 To nejlepší podle Erica Idlea
To nejlepší podle Grahama Chapmana
To nejlepší podle Johna Cleese
To nejlepší podle Michaela Palina
To nejlepší podle Terryho Gilliama
To nejlepší podle Terryho Jonese
2004 Louskáček a Myší král
Zakletá Ella
2003 Bláznivá vánoční dovolená bratrance Edieho (TV film)
Detektivové z Hollywoodu
2002 Eric Idle: Exploits Monty Python
Hledání zbloudilé duše (TV film)
Pinocchio
2001 House of Mouse (TV seriál)
Monty Python Live
2000 Brightness
I Don't Believe It! The One Foot in the Grave Story (TV film)
Top Ten Comedy Records (TV film)
102 dalmatinů
1999 Drsňák Dudley
Hercules: Zero to Hero
Journey Into Your Imagination
Mickey Mouse Works (TV seriál)
Pirates: 3D Show
South Park: Peklo na Zemi
1998 Herkules (TV seriál)
Kouzelný meč - Cesta na Camelot
Rudolf
Tajemství N.I.M.H. 2
1997 Jak dobýt Hollywood...
1996 Správná Susan (TV seriál)
Žabákova dobrodružství
1995 Casper
Honey, I Shrunk the Audience
1993 Rozhádaní dědicové
1992 Máma a táta zachrání svět
1991 Něco tomu chybí
1990 Jeptišky na útěku
To je ale teplo!
1989 Kolem světa za 80 dní (TV film)
Nearly Departed (TV seriál)
Parrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty Python (TV film)
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Dobrodružství Barona Prášila
1987 Mikado, The (TV film)
1986 Transformers: The Movie
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
1984 Secret Policeman's Private Parts, The (divadelní záznam)
1983 Monty Pythonův smysl života
Žlutovous
1982 Monty Python v Hollywoodu (divadelní záznam)
1979 Život Briana
1978 The Rutles (TV film)
1975 Monty Python a Svatý Grál
Rutland Weekend Television (TV seriál)
Side by Side
1972 Monty Python: International Philosophy
1971 A teď něco úplně jiného
Euroshow 71 (TV film)
Monty Python's Fliegender Zirkus (TV film)
1969 Monty Pythonův létající cirkus (TV seriál)
1967 At Last the 1948 Show (TV seriál)
Do Not Adjust Your Set (TV seriál)
1966 Alice in Wonderland

Dokumentární

2014 50 Years of BBC2 Comedy (TV film)
2013 David Frost: Hello, Good Evening & Farewell (TV film)
The Meaning of Monty Python
2012 Mr Blue Sky: The Story of Jeff Lynne & ELO
2011 George Harrison: Living in the Material World
2010 Who Is Harry Nilsson (And Why Is Everybody Talkin' About Him?)
2009 Monty Python Almost the Truth Obligatory Making of Special (TV film)
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2008 Madness and Misadventures of Munchhausen, The
The Seventh Python
2007 Comedy Map of Britain, The (TV seriál)
Secret Life of Brian, The
2006 50 Greatest Comedy Films, The (TV film)
2005 Aristocrats, The
2004 George Harrison: The Dark Horse Years 1976-1992
2003 Meaning of Making 'The Meaning of Life', The
2000 Beatles Revolution, The (TV film)
It's Only Rock 'n' Roll
1999 30 Years of Monty Python: A Revelation (TV film)
1993 It's the Monty Python Story (TV film)
1987 Source of Innocent Merriment, A (TV film)
1983 Group Madness
1977 To See Such Fun
1974 Monty Python & the Holy Grail Location Report (TV film)

TV pořady

2012 Letní olympijské hry 2012 Londýn - Ceremoniál zakončení her (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2008 We Are Most Amused (TV pořad)
2006 The ONE Show (TV pořad)
2002 Billy Connolly: A BAFTA Tribute (TV pořad)
Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The (TV pořad)
1998 Monty Python's Flying Circus: Live at Aspen (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(98)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace