foto

Alejandro Amenábar

  • nar. 31.3.1972 (44 let)
    Santiago de Chile, Chile
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alejandro Amenábar se narodil 31.března v Santiagu de Chile. Jeho matka je španělka, jeho otec chilan. Když mu byl jeden rok, celá jeho rodina se přestěhovala zpátky do Španělska, do Madridu, kde vyrůstal a později také studoval. V devatenácti letech napsal, produkoval a režíroval svůj první krátký film s názvem "La cabeza" a když mu bylo třiadvacet, odbyl si svůj filmový debut snímkem TESIS (1996). V pořadí další jeho film OTEVŘI OČI (1997) sklidil ve Španělsku obrovský úspěch a možná i díky tomu byl pak distribuován i celosvětově. Režisér Cameron Crowe udělal o pár let později remake tohoto filmu s názvem Vanilla Sky (2001), kde si zahráli Tom Cruise, Cameron Diaz a Penelope Cruz, která si zahrála i v Amenábarově "původní" verzi. Film TI DRUZÍ (2001) je prvním Amenábarovým filmem, který je v angličtině.

Studia na univerzitě nedokončil kvůli čtyřce z předmětu "Film Writing (Psaní filmu)". Profesor, který ho nechal propadnout, se jmenoval Castro a tak se také jmenuje ďábelský profesor v jeho prvním filmu TESIS (1996). Kvůli stížnostem některých lidí z univerzity sice změnil ve scénáři toto jméno na Gálveze, ve skutečnosti však film natočil s původně zamýšleným jménem. Od té doby si píše scénáře ke svým filmům sám nebo se na nich alespoň z větší části podílí.

Narozdíl od jiných španělských režisérů se stal oblíbeným hlavně díky proniknutí do jiných, málo probádaných sfér a nebojí se konfrontace s takovými tématy jakými jsou například fantasmagorie, lidské iluze, psychologie nebo surrealismus.

Po premiéře svého filmu HLAS MOŘE (2004) dostal dopis s gratulací od samotného Stevena Spielberga, který patří mezi Amenábarovy oblíbené režiséry. Mezi Amenábarovy další oblíbené režiséry patří ještě James Cameron a Stanley Kubrick. Ke všem svým filmům si skládá hudbu sám. V tomto směru je samoukem, psát a skládat hudbu se naučil hlavně díky počítačovým programům. Je také velkým sběratelem soundtracků. V roce 2005 byl pozván aby se připojil k organizaci AMPAS (Akademie filmových umění a věd).

Jakub "becki_tu" Hašek

Scenáristická filmografie

2015 Regression
Vale
2009 Agora
2004 Hlas moře
2001 Ti druzí
Vanilkové nebe - původní scénář
1997 Otevři oči
1996 Diplomová práce
1995 Luna
1991 Himenóptero

Režijní filmografie

Skladatelská filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

2009 Spanish Movie
1999 Nikdo nikoho nezná
1997 Otevři oči
1995 Luna
1991 Himenóptero

Dokumentární

2011 Actrices (TV seriál)
2001 Look Inside: The Others, A (TV film)

TV pořady

2006 Hormiguero, El (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 XIV premios Goya (TV pořad)
1991 Días de cine (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(256)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace