foto

Angela Bassett

  • nar. 16.8.1958 (57 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Angela Bassett se narodila v NY, ale dětství prožila na Floridě, kde vyrůstala se svou matkou Betty, která pracovala jako sociální pracovník. Její matka jí vždy upozorňovala na důležitost vzdělání a tak i díky její pomoci Angela úspěšně zakončila studium na Yale University v NY, kde studovala drama. Zde také poznala svého manžela Courtney B. Vance s kterým má dvojčata.

Brzy poté co ukončila studium na Yale se Bassetová poprvé objevila před kamerou v nejznámějším klipu Michaela Jacksona "Thriller" a poté v celovečerním snímku DOUBLETAKE. Od té doby to byly spíše menší role v kterých tato herečka hrála.

Ale až 90. léta přinesly Angele slávu a obdiv. Ať už to byly filmy MALCOLM X nebo PANTHER, kde ztvárnila jednu a tu samou postavu, anebo její nejznámější role v autobiografickém snímku WHAT'S LOVE GOT TO DO WITH IT, kde hrála Tinu Turner a za kterou byla nominována na oskara. Angele v r.2001 byla nabídnuta role Leticie Musgrove v Plesu příšer, ta ale odmítla, protože se nechtěla svléci před kamerou. Tato role byla poté udělena Halle Berryove, která získala oskara. Angela Bassetova je jedna z osmi afro-amerických hereček nominovaných na oskara za nejlepší herečku.

Jan "Sintiroma" B.

Herecká filmografie

2016 Pád Londýna
2015 American Horror Story: Hotel (TV seriál)
Curious George 3: Back to the Jungle
Chi-Raq
Poslední přežije
2014 American Horror Story: Freak Show (TV seriál)
White Bird in a Blizzard
2013 American Horror Story: Coven (TV seriál)
Betty and Coretta (TV film)
Pád Bílého domu
Vánoce v Harlemu
2012 Rogue (TV film)
Tohle je válka!
2011 Green Lantern
Identity (TV film)
Velký skok
2009 The Notorious B.I.G.
2008 Gospel Hill
Meet the Browns
Nic než pravda
Of Boys and Men
2007 Robinsonovi
2006 Akeelah
Časovaná bomba (TV film)
2005 Koma
Mr. & Mrs. Smith
2004 Mr. 3000
2003 Inkognito
2002 Rosa Parks Story, The (TV film)
Sluneční země
2001 Kdo s koho
Rubyina hospoda (TV film)
2000 Boesman and Lena
Příběh malého slona
Supernova
1999 Hudba mého srdce
Our Friend, Martin
1998 Nevinný výlet
1997 Kontakt
1995 Až si vydechnu
Panter
Upír v Brooklynu
Zvláštní dny
1993 Tina Turner
1992 Critters 4
Jacksons: An American Dream, The (TV film)
Malcolm X
Nevinná krev
Skutečný život v Belle Reve
1991 Druhá strana lásky (TV film)
Heroes of Desert Storm, The (TV film)
Chlapci ze sousedství
Line of Fire: The Morris Dees Story (TV film)
Město naděje
One Special Victory (TV film)
37. patro v plamenech (TV film)
1990 Challenger (TV film)
Perry Mason: Případ umlčené zpěvačky (TV film)
Policajt ze školky
Rodina špionů (TV film)
V zájmu dítěte (TV film)
1988 Detektiv Janek: Dvojí odhalení (TV film)
1986 Liberty (TV film)
Smrtící triky

Dokumentární

2015 Průlomové objevy (TV seriál) - vyp.
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Previously On: E.R. (TV film)
Why We Laugh: Black Comedians on Black Comedy
2008 Speechless (TV film)
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
1999 Independent Lens (TV seriál)
1998 Africans in America: America's Journey Through Slavery (TV seriál)
1997 Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1994 Century of Women, A (TV seriál)

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
2013 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
Queen Latifah Show, The (TV pořad)
Real, The (TV pořad)
The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 BET Awards 2012 (TV pořad)
Larry King Now (TV pořad)
2011 Piers Morgan Tonight (TV pořad)
2010 Access Hollywood Live (TV pořad)
Conan (TV pořad)
Talk show bez zábran (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2006 Rachael Ray (TV pořad)
2006 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2002 Muhammad Ali's All-Star 60th Birthday Celebration! (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1987 CBS This Morning (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)

Hudební videoklipy

1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2015 Whitney (TV film)
2010 United States

Dokumentární

2015 Průlomové objevy (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace