foto

Klaus Kinski

  • nar. 18.10.1926
    Sopoty, Svobodné město Gdaňsk
  • zem. 23.11.1991 (65 let)
    Lagunitas, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německý herec Klaus Kinski, jehož démonický obličej nemá v dějinách kinematografie obdoby, se od jiných představitelů šílenců a temných monster liší v jedné zásadní věci: ačkoliv ve většině případů prodával ve filmech pouze svůj děsivý vzhled temného anděla, jeho herecký talent byl zcela mimořádných kvalit a dostal-li part, se kterým stálo zato se poprat, rozvinul své herecké umění do netušených výšin a rozměrů...

Narodil se jako Klaus Gunter Naksynski 18. října 1926 v polských Sopotech. Jeho otec byl chudý lékárník a milovník opery. Tehdejší nuzné poměry a okolnosti ho donutily, aby se přestěhoval i s malým pětiletým Klausem do tehdy vzkvétajícího hlavního města německé říše - Berlína. Tam také mladý Klaus vyrůstal a později také studoval humanitní gymnázium, kde si oblíbil především klasickou literaturu. Z tohoto opojení ho vytrhlo až to, když musel narukovat a jako jeden z mnoha zachraňovat hroutící se Hitlerovy vize. Brzy však pochopil, že tuto potápějící se loď už nemá cenu zachraňovat a proto přebíhá na protější britskou stranu, kde stráví nějaký čas v zajetí. Ke konci války přichází na spásnou myšlenku, věrohodně sehrává part duševně chorého člověka, a zakrátko je poslán zpět domů do civilu. A tak se zrodil velký herec Klaus Kinski.

Jeho návrat domů však příliš šťastný nebyl a Kinski zažívá další těžké období svého života. Všude tenkrát vládnul jen poválečný zmatek a chaos. Aby se nějak uživil rozhodnul se zkusit to s herectvím. Byl si moc dobře vědom toho, že svým talentem dokáže zaujmout a nemýlil se. Zpočátku hraje jen ve vesnických a jiných kočovných divadlech, avšak brzy získává skutečné angažmá a vystupuje na divadelních prknech v Baden-Badenu, kde sklízí velmi dobrý ohlas. V dalších letech vystřídá snad všechna německá divadla a všude sklízí neobyčejné ovace a úspěch.

Jako asi každého divadelního herce i jeho zláká svět filmu. Svou první menší roli sehrává ve snímku Eugena Yorka-MORITURI. Brzo o něho začíná být ve filmových kruzích zájem a nabídky na další role se mu začínají hrnout jedna za druhou. Podepisuje smlouvy jako na běžícím pásu a s klidem pokerového hráče prodává svůj talent a šílenou vizáž ve westernech, kriminálkách a dobrodružných podívaných všeho druhu.

Zlom v jeho kariéře nastává v roce 1972, kdy přijímá nabídku na roli ve filmu Wernera Herzoga-AGUIRRE, HNĚV BOŽÍ. Herzog byl talentovaný vizionář posedlý myšlenkou točit filmy o vyjímečných lidech, na které ostatní hledí s hrůzou a obdivem a v Kinském uviděl ideálního představitele těchto rolí. Nutno dodat, že Herzog a Kinski se nikdy neměli moc v lásce, při každém natáčení se hádali a šarvátky mezi nima nebraly konce, ale i přesto všechny snímky, na kterých spolu dělali patří k tomu nejlepšímu a nejkvalitnějšímu, kde Kinski hrál. Za všechny vzpomeňme jeho bravurní kreaci v Herzogově famozním remaku klasického UPÍRA NOSTERATU, kde v roli Draculy podává jeden ze svých životních výkonů.

Co se týče soukromí Klause Kinského byl ženatý celkem třikrát a měl dvě dcery a kluka. Jedna z dcer Nastassja později kráčí v jeho hereckých stopách. V padesáti letech se stěhuje do Los Angeles a natáčí převážně snímky v amerických produkcích s velkými hereckými hvězdami a za slušné honoráře. Roku 1988 se pokouší i o režii a natáčí snímek PAGANINI, ve kterém hraje i hlavní roli. Píše a vydává také dvě knihy svých pamětí. Jedinou velkou chybou Klause Kinského bylo, že si neuvědomoval sebezničující tempo svého života - zemřel náhle, uprostřed rozdělané práce a rodinné pohody na infarkt v kalifornském Lagunitas.

caligari

Herecká filmografie

1989 Paganini ve víru erotických vášní
1988 Grandi cacciatori
Upíři v Benátkách
1987 Pátrání v čase (TV film)
Zelená kobra
1986 Crawlspace
Revenge of the Stolen Stars
1985 Caballero del dragón, El
Komando Leopard
Netvor
1984 Divoké kachny
Malá bubenice
Secret Diary of Sigmund Freud, The
1982 Android
Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Fitzcarraldo
Láska a peníze
Voják
1981 Fruits de la passion, Les
Jed
Kamaráde, kamaráde
1980 Femme enfant, La
Haine
Schizoid
1979 Upír Nosferatu
Woyzeck
Zoo zéro
1978 Buddy Holly Story, The
La chanson de Roland
1977 Madame Claude
Operace ENTEBBE
Smrt darebáka
1976 Jack the Ripper
Nuit d'or
1975 Das Netz
Důležité je milovat
Chytrák a dva společníci
Lifespan
Orme, Le
1974 Amanti del mostro, Le
Hrdinové v pekle
Chi ha rubato il tesoro dello scia?
Mano che nutre la morte, La
Ritorno di Shanghai Joe, Il
1973 Krvavé ruce zákona
La morte ha sorriso all'assassino
Occupation (TV seriál)
1972 Aguirre, hněv Boží
Giù le mani... Carogna
Mio nome è Shanghai Joe, Il
Samotář se vrací
1971 Bestia uccide a sangue freddo, La
Black Killer
Cena smrti
Giù la testa... hombre
Chiamavano King, Lo
Occhio del ragno, L'
Per una bara piena di dollari
Prega il morto e ammazza il vivo
Vendetta è un piatto che si serve freddo, La
1970 Appuntamento col disonore
Bez návratu
E Dio disse a Caino
Hrabě Dracula
La belva
Mir hat es immer Spaß gemacht
Peau de torpedo, La
Pomsta vlkodlaka
1969 Doppia faccia, A
Due volte Giuda
Legge dei gangsters, La
Marquis de Sade: Justine
Otevřená rána
Paroxismus
Sono Sartana, il vostro becchino
5 pekelných mužů
1968 Bastardi, I
Bitva bez návratu
Coplan sauve sa peau
Mister Zehn Prozent - Miezen und Moneten
Ognuno per se
Qualsiasi prezzo, A
Se incontri Sartana prega per la tua morte
Uomo, l'orgoglio, la vendetta, L'
Velký klid
1967 Ad ogni costo
Blaue Hand, Die
Five Golden Dragons
Geheimnisse in goldenen Nylons
The Million Eyes of Su-Muru
1966 Geheimnis der gelben Mönche, Das
Kulka pro generála
Our Man in Marrakesh
Rätsel des silbernen Dreieck, Das
Spie contro il mondo
1965 Dirty Game, The
Dobrodruh z Istanbulu
Doktor Živago
Neues vom Hexer
Pleasure Girls, The
Pro pár dolarů navíc
1964 Das Verrätertor
Der letzte Ritt nach Santa Cruz
Gruft mit dem Rätselschloß, Die
Tajemství čínského karafiátu
Vinnetou - Rudý gentleman
Wartezimmer zum Jenseits
1963 Geheimnis der schwarzen Witwe, Das
Indický šátek
Kali-Yug, déesse de la vengeance
Mondvögel, Die (TV film)
Piccadilly null Uhr zwölf
Scotland Yard jagt Dr. Mabuse
Schwarze Abt, Der
Schwarze Kobra, Die
Tajemství indického chrámu
Zinker, Der
1962 Counterfeit Traitor, The
Das Rätsel der roten Orchidee
Die Tür mit den 7 Schlössern
Hostinec na Temži
Rote Rausch, Der
1961 Bankraub in der Rue Latour
Die Seltsame Gräfin
Geheimnis der gelben Narzissen, Das
Kurve, Die (TV film)
Mrtvé oči Londýna
1960 Rächer, Der
1958 A Time to Love and a Time to Die
1956 Geliebte Corinna
Waldwinter
1955 Hanussen
Kinder, Mütter und ein General
Ludwig II: Glanz und Ende eines Königs
Sarajevo
1954 Paura, La
1951 Decision Before Dawn
1950 Chladné srdce
1948 Morituri

Dokumentární

2011 German Grusel - Die Edgar Wallace-Serie (TV film) - a.z.
2008 Ježíš Kristus Spasitel
2005 Filmlegenden. Deutsch (TV film) - a.z.
2000 Klaus Kinski - Ich bin kein Schauspieler
1999 Můj milovaný nepřítel
Nina Hagen = Punk + Glory
Please Kill Mr. Kinski
1987 Location Africa (TV film)
1982 Břímě snů
1979 Making of 'Nosferatu', The
1968 Western, Italian Style (TV film)

TV pořady

1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1973 Je später der Abend ... (TV pořad)
1963 Weltspiegel (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(155)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace