foto

Matti Pellonpää

  • nar. 28.3.1951
    Helsinki, Finsko
  • zem. 13.7.1995 (44 let)
    Vaasa, Finsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Matti "Peltsi" Pellonpää byl finský herec a muzikant. Narodil se v Helsinkách v roce 1951. Začínal jako divadelní a rozhlasový herec. Později se hlavně soustředil na filmovou tvorbu. Věnoval se také hudbě v rockových kapelách ( zpěv a bicí ), jeho rock n´ rollový talent můžete ocenit například ve filmu CALAMARI UNION.

Byl dvorním hercem Aki Kaurismäkiho a jeho přítelem. Objevil se prakticky ve všech filmech Kaurismäkiho. Hrál především outsidery. Zajímavá role ho potkala ve filmu Jima Jarmusche NIGHT ON EARTH. Matti získal v roce 1992 cenu Felix za film LA VIE DE BOHEME (nejlepší mužský herecký výkon roku). V roce 1995 byl hostem na MMF v Karlových Varech.

Matti Pellonpää zemřel v roce 1995 na srdeční příhodu. Aki Kaurismäki věnoval svému příteli film MRAKY ODTÁHLY (1996). I po své smrti se Matti Pellonpää objevuje ve flimech Kaurismäkiho a to na fotografiích ( Mraky odtáhly - chlapec na fotce, Muž bez minulosti - fotografie nad barem ). V roce 1996 se dostal Matti Pellonpää ve Finsku na poštovní známku.

Lukáš "jarripekka" Teslík

Herecká filmografie

2012 Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
1998 Jak se neztratit v L.A.
1996 Mraky odtáhly
1995 Kivenpyörittäjän kylä
Sirpaleita (studentský film)
1994 Drž si šátek, Tatjano
Iron Horsemen
Leningradští kovbojové potkávají Mojžíše
Lentsu (TV seriál)
Pieniä valheita (TV film)
Pudonneita (TV seriál)
1993 Hobitit (TV seriál)
Hranice smrti
Chaplinesque
Konstan pylkkerö (TV seriál)
Pankkiherroja (TV seriál)
Sutki (TV film)
1992 Bohémský život
Papukaijamies
Shit Happens
1991 Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat
Noc na Zemi
Syysmuutto (TV film)
Taulukkomies
Zombie a vlak duchů
1990 Hyvät herrat (TV seriál)
Kiljusen herrasväen uudet seikkailut
Lentsu (TV seriál)
Räpsy ja Dolly eli Pariisi odottaa
Ruusun aika (TV seriál)
Sammakonpyytäjät
Valehtelu virkistää (TV seriál)
1989 Cha Cha Cha
Kumma juttu
Leningradští kovbojové dobývají Ameriku
Papírová hvězda
Špinavé ruce (TV film)
1988 Ariel
Isku suoneen (TV seriál)
1987 Hamlet podniká
1986 Doris
Kuningas lähtee Ranskaan
Näkemiin, hyvästi
Ottakaa juna kiinni (TV seriál)
Päätepysäkki (TV film)
Rocky VI
Stíny v ráji
1985 Calamari Union
Juhani on kuumeessa (TV film)
Viimeiset rotannahat
Ylösnousemus
1984 Aikalainen
Kello
Kivisydän (TV seriál)
Kivisydän (TV seriál)
Klaani - tarina Sammakoitten suvusta
Maho mies (TV film)
Rakkauselokuva
Yöjuttu: Merkitty (TV film)
1983 Huhtikuu on kuukausista julmin
Lemmen karu selli (TV film)
Onnentyttö (TV film)
Regina ja miehet
Yön sankari
Zločin a trest
1982 Jackpot 2
Vyvrhelové
1981 Kauhea murhamies Lalli (TV film)
Kummalliset (TV film)
Lhář
Pedon merkki
Taiteilija (studentský film)
Tatsia! Tatsia! (TV seriál)
1980 Juna (studentský film)
Teatterituokio: Iltamien jälkeen (TV film)
1979 Herätkää ja riemuitkaa! (TV film)
Pietarin miilu (TV film)
Ruskan jälkeen
1978 Karannut hevonen (TV film)
Sunnuntai (TV film)
Vonkalat (TV seriál)
1977 Viimeinen savotta
1976 Antti - člověk narozený na stromě
1975 Kesän maku
1973 Pohjantähti
1970 Akseli ja Elina
1969 Ampumarata
1964 Tuulensuun tuvassa (TV seriál)
1962 Chlapci

Dokumentární

2015 Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja (TV film) - a.z.
2013 Juice Leskinen & Grand Slam: Bluesia Pieksämäen asemalla
2011 Boheemi elää - a.z.
2008 Helsinki, ikuisesti - a.z.
1995 Jukopliut! Sakari Pälsin monta elämää (TV film)
1994 Kaurismäki & Kaurismäki (TV film)
1991 Missä on Musette?
1987 Sodankylän elokuvajuhlat
1986 Kaurismäki-ilmiö (TV film)
1985 Jotkut teistä ovat ehkä kuulleet minusta
1984 Autolla Eurooppaan
Missi - johdattelua idolianalyysiin (TV film)
Se minun töistäni - Matti Pellonpää (TV film)

TV pořady

1989 Viemäri-tv (TV pořad)
1988 Annan ja Vasilin rakkaus (TV pořad)
1987 Yölinja (TV pořad)
1979 Henkka on hiekkaa -show (TV pořad)
1977 Perjantaita (TV pořad)
1976 Päivä Helsingissä (TV pořad)
1975 Omat jutut (TV pořad)

Hudební videoklipy

1992 Leningrad Cowboys - Those Were the Days (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

1996 Alkoholiton(ik) (TV film)
1994 Viimeinen ilta (TV film)
1980 Totuus vai tehtävä (studentský film)

TV pořady

1989 Viemäri-tv (TV pořad)

Režijní filmografie

1994 Viimeinen ilta (TV film)
1980 Totuus vai tehtävä (studentský film)

Kameramanská filmografie

1980 Totuus vai tehtävä (studentský film)

Střihačská filmografie

1980 Totuus vai tehtävä (studentský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(68)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace