foto

Eva Jiroušková

  • nar. 2.5.1931
    Praha, Československo
  • zem. 8.1.2015 (83 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eva Jiroušková pochází z Prahy, od dětství se aktivně věnovala tanci, absolvovala dramatické oddělení na konzervatoři, následně pak studovala herectví na DAMU. Její první divadelní angažmá v Divadle J. Průchy trvalo dvacet let (1951-1971). Ztvárnila zde celou řadu zásadních dívčích a ženských postav domácího i světového repertoáru (Maryša, Romeo a Julie, Hamlet, RUR atd.) Také další její angažmá trvalo dvacet let (1971-1991), a sice v Divadle E. F. Buriana, kde hrála až do jeho zrušení. Zde vynikla například ve hře Sedm žen na krku.

Eva Jiroušková se před kamerou objevila ještě jako studentka, menší role venkovských dívek ji provázely celá padesátá léta. Z dodnes známých filmů ji můžeme zaznamenat například ve filmu CÍSAŘŮV PEKAŘ – PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951). Poté se přehrála do rolí manželek a maminek, takové úkoly dostala například ve filmech ŽIŽKOVSKÁ ROMANCE (1958) nebo FLÁM (1966), kde hrála po boku Vladimíra Menšíka. V 60. letech však hrála minimálně, zmenšila se i velikost jejích rolí. Naproti tomu normalizační kinematografie ji poctila větším počtem hereckých příležitostí, byť nadále v menších rolích, v komediích i dramatech. Vidět jsme ji mohli například jako doktorku Tuchlovou v komedii HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU? (1974), hrála také v seriálech, například v NEMOCNICI NA KRAJI MĚSTA (1977). Po roli polesné ve filmu ZA TRNKOVÝM KEŘEM (1980) se opět na delší dobu odmlčela, znovu se pak objevila ve filmech ve KRÁVA (1993) nebo FANY (1995). Zatím naposledy se Eva Jiroušková připomněla menší rolí v televizním seriálu HORÁKOVI (2006).

Nedílnou součástí práce Evy Jirouškové bylo také působení v rozhlase, účinkovala v rozhlasových hrách. Pracuje také v dabingu, namluvila například Monicu Vittiovou, uplatnila se ale také v animovaných filmech. Eva Jiroušková byla dvakrát vdaná, koncem 50. let byla v titulcích k filmům uváděná pod jménem svého druhého manžela jako Eva Jiroušková-Rokosová.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2009 Vyprávěj (TV seriál)
2006 Horákovi (TV seriál)
2005 Eden (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Kameňák 2
Kousek nebe
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2002 Černá slečna, slečna Černá (TV film)
2000 Vlci ve městě (TV film)
1999 Z pekla štěstí
1995 Fany
1992 Kráva
1991 Útěk do vězení (TV film)
1989 Jmenuji se po tátovi (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Útěk ze seriálu (TV film)
Zkouška kvality (TV film)
1986 Pohádka o lidské duši (TV film)
Území strachu (TV film)
1985 Drahý Bedřichu (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Václava Kašpara den pátý (TV film)
1980 Za trnkovým keřem
1979 Příbuzenstvo (TV film)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 Beethoven - všední dny jednoho života
Cukrárna (TV film)
Poslední exil (TV film)
První housle (TV film)
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
Pomerančový kluk
1974 Hodíme se k sobě, miláčku...?
Muž z Londýna
Noc oranžových ohňů
Ohnivý máj (TV film)
1973 Počkám, až zabiješ
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Aféry mé ženy
...a pozdravuji vlaštovky
Pohár za první poločas (TV film)
Rodeo
1971 Hlavní přelíčení (TV film)
Klíč
Zlý dům (TV film)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)
Višňový sad (divadelní záznam)
1966 Flám
1963 Naděje
1961 Ledové moře volá
1960 Práče
1959 Král Šumavy
1958 Žižkovská romance
1956 Proti všem
1955 Rudá záře nad Kladnem
1954 Na konci města
1953 Komedianti
1952 Usměvavá zem
1951 Císařův pekař a pekařův císař
1950 Malý partyzán
Vstanou noví bojovníci

TV pořady

2009 Dobrý dabing ještě žije (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace