foto

Ian Somerhalder

  • nar. 8.12.1978 (37 let)
    Covington, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ian Joseph Somerhalder se narodil 8. prosince 1978 ve znamení střelce v Covingtonu v Louisianě. Jeho otec Robert, stavební podnikatel je francouzskoanglického původu a matka Edna má předky v Irsku a mezi severoamerickými indiány a vyrůstala na prasečí farmě v Mississippi. Má také sestru a bratra Boba.

Příjmení Somerhalder získal od adoptivního pradědečka. Jeho biologický pradědeček, zámožný anglický velkostatkář, jenž se jmenoval Hull, přivedl do jiného stavu jednu ze svých milenek, a proto zaplatil přistěhovaleckému pracovníkovi za to, že si tuto ženu vezme a jejímu dítěti dá jméno Somerhalder. Jeho rodiče se rozvedli, když bylo Ianovi 13. Vyrůstal s matkou, kterou popisuje jako velice duchovně založenou, navštěvující katolickou školu.

Ian započal svou kariéru jako model již v 10 letech za podpory své matky. Procestoval téměř půlku světa, ještě předtím než mu bylo 18, dostal se do New Yorku, Paříže, Londýna a Milána. Stal se modelem takových značek jako jsou Calvin Klein, American Eagle Outfitters, Dolce & Gabbana, Gucci, Versace a Guess. Přestože se i nadále věnoval modelingu v modelingové agentuře DNA Models, začal také s herectvím.

Jeho první velká role byla ve filmu PRAVIDLA VÁŠNĚ režiséra Rogera Avaryho, natočeného podle stejnojmenného románového bestselleru spisovatele Breta Eastona Ellise. Stal se jedním z hlavních herců v první řadě veleúspěšného seriálu ZTRACENI (postava Booneho Carlyla). Objevil se také např. v seriálu SMALLVILLE, kde si zahrál postavu Adama Knighta, mrtvého člověka, jenž je udržován naživu pomocí speciální drogy, dále v seriálech: KRIMINÁLKA LAS VEGAS, KRIMINÁLKA MIAMI, ZÁKON A POŘÁDEK, ZNOVU NA SVĚTĚ a další. Znovu se k roli Booneho Carlyla v seriálu ZTRACENI vrátil jako host v druhé i třetí sérii.

V listopadu 2000 se Ian jako vůbec první mužská celebrita stal Nejkrásnějším mužem měsíce na webových stránkách mostbeautifulman.com. V březnu 2006 vyhlásila agentura DNA Models Top 10 mužských modelů, mezi kterými figuruje i sám Ian.

Nina "Ninuska" Bednarzová

Herecká filmografie

2016 Cradlewood
2014 Anomálie
2013 Caught on Tape
2010 How to Make Love to a Woman
Lost: The Final Journey (TV film)
2009 Fireball (TV film)
Probuzení
Turnaj zabijáků
Upíří deníky (TV seriál)
2008 Ztracené město (TV film)
Ztracený svědek
2007 Marco Polo (TV film)
Řekni, že mě miluješ (TV seriál)
2006 Lost: Revelation (TV film)
Puls
Sensation of Sight, The
TV: The Movie
2005 Ztraceni: Cesta (TV film)
2004 Fearless (TV film)
Old Man and the Studio, The
V rukách nepřítele
Ztraceni (TV seriál)
2002 Kriminálka Miami (TV seriál)
Pravidla vášně
Proměny v srdcích
2001 Anatomy of a Hate Crime (TV film)
Dům života
Smallville (TV seriál)
2000 Young Americans (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Znovu na světě (TV seriál)
1998 Celebrity
1996 Policie z New Orleans (TV seriál)

Dokumentární

2014 Roky nebezpečného života (TV seriál)
2005 Destination: Lost (TV film)

TV pořady

2014 Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
Teen Choice Awards 2014 (TV pořad)
2014 Young Hollywood Awards (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2013 Queen Latifah Show, The (TV pořad)
Teen Choice Awards 2013 (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2012 Evening Urgant (TV pořad)
People's Choice Awards 2012 (TV pořad)
Teen Choice Awards 2012 (TV pořad)
2011 Teen Choice 2011 (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace