foto

Jamie Foxx

  • nar. 13.12.1967 (48 let)
    Terrell, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento rodák z Texasu se původně jmenoval Eric Morlon Bishop. Jeho matka jej porodila v nízkém věku a o malého Erica se dvakrát dobře nestarala (sama navíc žila u adoptivních rodičů). Erica proto adoptovala jeho nevlastní babička, takže, ač to zní spíše jako zápletka z pera šíleného scénáristy, je Ericova matka zároveň i jeho sestrou a jeho babička zároveň jeho matkou. Už ve škole projevoval velký komediální talent. Malého Erica nechávala učitelka žákům často předvést nějakou scénku, pokud se celou hodinu chovali slušně. Mimochodem, něco podobného mohl provádět i Jim Carrey. Na střední škole Eric vynikal ve dvou věcech. Byl to fotbal a bavení svého okolí. Měl dokonce i vlastní show The Afternoon with Eric Bishop.

V roce 1989, kdy se vydal "dobýt" Los Angeles, se mu po vystřídání mnoha klubových vystoupení jako "stand-up" komik, podařilo na delší dobu zakotvit v show Keenena Ivoryho Wayanse In Living Color. V této době si také změnil své jméno na umělecký pseudonym Jamie Foxx. Ve Wayansově show se musel ke svému překvapení naučit určité disciplíně, na které Wayans tvrdě trval. Foxxovi to vysvětlil tím, že jako Afroameričani si nemohou povolit uzdu a musí se za každou cenu snažit být nejlepší, protože na jejich místo čekají zástupy dalších.

Svůj filmový debut absolvoval v komedii Barryho Levinsona HRAČKY (1990). Větší, ale přesto malou roli si zahrál v komedii PROČ KOČKA NENÍ PES? (1996). O rok později si zahrál v hrubozrné komedii LÁSKA NA ČERNO (1997), která mu však k vyšším metám nijak nedopomohla a tak se i nadále držel jako výborný komik v televizních show a stále čekal na opravdovou velkou nabídku.

Pokud se někdo, koho doposud znáte jako komika převtělí do role, na kterou u něj nejste zvyklí můžete pak velmi příjemně překvapeni. Jako příklad by mohl sloužit Robin Williams, který si v Insomnii zahrál vraha nebo Jim Carrey, který ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, zase zhrzeného milence. A přesně tento typ změny přinesl Foxxovi obrovskou popularitu. Režisér Oliver Stone přišel za Foxxem a nabídnul mu roli ve sportovním dramatu VÍTĚZOVÉ A PORAŽENÍ (1999). Foxx si zde zahrál mladého fotbalového nováčka Willieho Beamana, který se na plac dostává čistou náhodou, oslní a rychle nabitá sláva mu začne likvidovat nejen rodinný život, ale i týmovou soudržnost. Role arogantního narcise se Foxxovi opravdu povedla. Režisér Antoine Fuqua pak světu, díky akční komediii VNADIDLO (2000), ukázal, že ve Foxxovi je i talent pro akčního hrdinu.

Že je opravdu charakterním hercem, dokázal dvakrát po sobě ve filmech Michala Manna. Poprvé to bylo v životopisném dramatu ALI (2000), kde skvěle sekundoval Wiilu Smithovi jako jeho osobní přítel a manažer v jedné osobě. Že se nezalekne i takových hereckých hvězd jako byli i Al Pacino a Will Smith, pak dokázal v Mannově thrilleru COLLATERAL (2004), kde si zahrál taxikáře, který celou noc vozí po městě nájemného zabijáka Toma Cruise, od oběti k oběti.

Ray Charles - legendární jazzový hudebník, kterému na plátně propůjčil svůj hlas i tvář právě Jamie Foxx, se stal doposud největší Foxxovým hereckým úspěchem. Za drama Taylora Hackforda RAY (2005) si Foxx odnesl nejen Zlatý glóbus, ale jako druhý herec tmavé pleti v historii (po Denzelu Washingtonovi) i Oscara za hlavní roli. Momentálně si užívá zasloužené slávy i uznání. Je jenom na něm kam dál se vydá. Dává si pevné zásady, kterých se drží a to mu slouží ke cti...

Jiří "Isherwood" Valášek

Herecká filmografie

2017 Baby Driver
Robin Hood: Origins
Sleepless
Untitled Martin Luther King Jr. Project
2016 Why Should White Guys Have All the Fun?
2014 Amazing Spider-Man 2
Annie
Rio 2
Šéfové na zabití 2
Všechny cesty vedou do hrobu
2013 Útok na Bílý dům
2012 Nespoutaný Django
2011 Brain Storm, The
Rio
Šéfové na zabití
2010 I'm Still Here
Malice N Wonderland
Na doraz
Na sv. Valentýna
2009 Ctihodný občan
Sólista
2007 Království
2006 Dreamgirls
Miami Vice
2005 Mariňák
Stealth: Přísně tajná mise
2004 Collateral
Překročit všechna pravidla
Ray
Vykoupení (TV film)
2003 Hráči
Jamie Foxx Unleashed: Lost, Stolen and Leaked! (divadelní záznam)
2001 Ali
Date from Hell
2000 Vnadidlo
1999 Blázniví únosci
Vítězové a poražení
1998 Klub hráčů
1997 Láska na černo
1996 C-Bear and Jamal (TV seriál)
Proč kočka není pes?
Show Jamieho Foxxe (TV seriál)
Velký švindl
1993 Jamie Foxx: Straight from the Foxxhole (divadelní záznam)
1992 Hračky
1990 In Living Color (TV seriál)

Dokumentární

2016 Dying Laughing
2014 Hrdinové a padouši: Svět úžasného Spider-mana (TV film)
2013 Black Rose That Grew Through Concrete, A
CinemAbility
2011 Phunny Business: A Black Comedy
2010 A Man's Story
Thunder Soul
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
Bring Your 'A' Game
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
Kids' Inaugural: We Are the Future (koncert)
2007 Beef 4
Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Genius - Pocta Ray Charlesovi (TV film)
2002 Driven (TV seriál)
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
It's Black Entertainment (TV film)
2001 Making of 'Ali', The (TV film)
2000 All Jokes Aside
1999 Full Contact: The Making of 'Any Given Sunday' (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2015 (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 CIRCUS HALLIGALLI (TV pořad)
Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
The Queen Latifah Show (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
GGN: Snoop Dogg's Double G News Network (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 BET Awards 2009 (TV pořad)
Grammy Awards 2009 (TV pořad)
Lopez Tonight (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
2008 MTV Video Music Awards 2008 (TV pořad)
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2007 (TV pořad)
Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
Jamie Foxx: I Might Need Security (TV pořad)
Módní policie (TV pořad)
Muhammad Ali's All-Star 60th Birthday Celebration! (TV pořad)
Straight Clownin' (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2001 (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Teen Choice Awards 2000, The (TV pořad)
1999 Total Request Live (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Kevin Gates feat. Trey Songz, Ty Dolla $ign, & Jamie Foxx - Jam (hudební videoklip)
2013 Pharrell Williams: Happy (hudební videoklip)
2009 Jamie Foxx feat. T-Pain - Blame It (hudební videoklip)
2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)
Kanye West ft. Jamie Foxx - Gold Digger (hudební videoklip)
2002 Aaliyah - Miss You (Aaliyah Tribute) (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

2011 Brain Storm, The
2003 Jamie Foxx Unleashed: Lost, Stolen and Leaked! (divadelní záznam)
1996 Show Jamieho Foxxe (TV seriál)
1993 Jamie Foxx: Straight from the Foxxhole (divadelní záznam)

TV pořady

2011 In the Flow with Affion Crockett (TV pořad)
2008 Z gangsterů džentlmeni (TV pořad)
2002 Jamie Foxx: I Might Need Security (TV pořad)

Režijní filmografie

2013 ...And She Was My Eve
2011 Night Tales (TV film)
2009 Nite Tales: The Series (TV seriál)
1996 Show Jamieho Foxxe (TV seriál)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(436)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace