foto

Ben Chaplin

  • nar. 31.7.1970 (46 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ačkoliv tomu nasvědčuje jméno Chaplin, Ben Chaplin ze slavné rodiny nepochází. Tento pseudonym si zvolil za své umělecké jméno podle jména matky. Narodil se jako Benedict John Greenwood v Londýně matce Cytnhii, která učila divadelní hru a otci Peteru Greenwoodovi, který byl inženýr a také učitel. V Británii vystudoval školu Guillhall School of Music and Drama a začal hrát v divadle. První úspěchy v počátcích kariéry zaznamenal ve Williamsově dramatu "Skleněný zvěřinec" po boku Zoe Wanamakerové v Londýnském divadle "West End", díky kterému byl nominován na Cenu Laurence Oliviera.

Od počátku 90. let hraje v televizi a filmech a v roce 1993 účinkoval v psychologické adaptaci SOUMRAK DNE po boku Anthony Hopkinse a Emmy Thompsonové. Výraznější pozornost veřejnosti však Chaplin poprvé získal o 2 roky později za výkon Mathewa Maloneho v první sérii sitcomu GAME ON!. V roce 1996 dostává šanci ve větší roli v romantické komedii PROČ KOČKA NENÍ PES?, kde si zahrál s Umou Thurman, Jammie Foxem a Janenane Garofalovou.

Větší zlom v kariéře Bena Chaplina však představuje jeho obsazení ve filmu režírovaném Terrencem Malickem a nominovaném na 7 oscarů TENKÁ ČERVENÁ LINIE, kde si zahrál poměrně výraznější roli než doposud a sekundoval významným hereckým osobnostem jako například Seanu Pennovi, Adrienu Brodymu, George Clooneymu, Johnu Travoltovi, Woody Harrelsonovi, Nicku Noltemu, nebo Johnu Cusackovi. Po tomto filmu se stal Ben Chaplin už divákům velmi povědomým hercem a jeho filmové obsazení se zásadně změnilo.

Po roce 2000 natočil mnoho filmů, kde už byl obsazován povětšinou jen do hlavních rolí jako napřiklad v thrilleru ĎÁBEL PŘICHÁZÍ po boku Winony Ryder, nebo s Nicole Kidman v komedii NEVĚSTA PŘES INTERNET, v krimi VZOREC PRO VRAŽDU se Sandrou Bullock, nebo dokonce v Asijském koprodukčním filmu THE TOUCH.

S Terrencem Malickem se pak opět setkal ve filmu NOVÝ SVĚT v poněkud menší, ale neméně významné roli, kde se také setkal s herci jako Colin Farrell nebo Christian Bale. Z novější a relativně úspěšné tvorby můžeme Bena Chaplina vidět například v Anglickém dramatu CHROMOFOBIE po boku Penelope Cruz a Raplpha Fiennese.

Michael "MiCM" -

Herecká filmografie

Filmy

2016 Legenda o Tarzanovi
2015 Little Boy
Popelka
2014 Válečný manuál
2013 Naše noviny slouží dvakrát (TV film)
2011 Twixt
2010 Londýnský gangster
Ways to Live Forever
2009 Dorian Gray
2008 Já a Orson Welles
2007 Já a moje příšera
2006 Dva týdny
2005 Chromofobie
Nový svět
2004 Krása na scéně
2002 Tian mai chuan qi
Vzorec pro vraždu
2001 Nevěsta přes internet
2000 Ďábel přichází
1998 Tenká červená linie
1997 Agnieszka Holland On the Set (TV film)
On the Set of 'Washington Square' (TV film)
Washingtonovo náměstí
1996 Proč kočka není pes?
1995 Červencová slavnost
1994 Few Short Journeys of the Heart, A (TV film)
1993 Soumrak dne
1992 Bye Bye Baby (TV film)
1962 They Hanged My Saintly Billy

TV seriály

2017 Apple Tree Yard (TV seriál)
2015 Ničemové (TV seriál)
The Book of Negroes (TV seriál)
2014 The Secrets (TV seriál)
2013 Dates (TV seriál)
Doll & Em (TV seriál)
Moonfleet (TV seriál)
2012 Na věky věků (TV seriál)
2011 Mad Dogs (TV seriál)
1995 Game On! (TV seriál)
Resort to Murder (TV seriál)
1994 Class Act (TV seriál)
1993 The Return of the Borrowers (TV seriál)
1992 Between the Lines (TV seriál)
Borrowers, The (TV seriál)
1979 Minder (TV seriál)

Dokumentární

2008 My Fake Baby (TV film)
2002 Rosy-Fingered Dawn: a Film on Terrence Malick

TV pořady

1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace