Reklama

Reklama

Lawrence Schiller

Lawrence Schiller

nar. 28.12.1936 (87 let)
New York City, New York, USA

Biografie

Ačkoli mu nehoda v dětství způsobila zhoršené vidění na jedno oko, stal se Lawrence Schiller posedlým fotografem. Zachytil některé z nejslavnějších snímků z oblasti zábavního a filmového průmyslu. Schiller pracoval v mnoha funkcích jako režisér, autor a hollywoodský fotograf. Svým dobrodružným a neotřelým pohledem zaujal další hollywoodské legendy. Marilyn Monroe však zůstane podstatnou součástí jeho kariéry. Schiller pracoval pro časopisy LIFE, Paris Match, Time, Newsweek, Stern a režíroval sedm filmů.

Lawrence Schiller se narodil v roce 1936 v newyorském Brooklynu a vyrůstal u San Diega v Kalifornii. Během studia na Pepperdine College se jeho fotografie objevily v časopisech Life, Sport, Playboy, Glamour a Saturday Evening Post. Schillerovy zájmy a ambice brzy přerostly v profesi tištěného novináře, který dokumentoval významné příběhy pro časopisy po celém světě. Jeho proslulé snímky Roberta F. Kennedyho, Richarda Nixona, Bette Davis, Barbry Streisand, Marilyn Monroe, Muhammada Aliho a Madame Nhu jsou mimo jiné důkazem jeho vytrvalosti, vynalézavosti a šarmu, stejně jako jeho technické zdatnosti.

Schiller se přesunul k filmům, když režíroval část filmu Butch Cassidy a Sundance Kid s Paulem Newmanem a Robertem Redfordem a Billie zpívá blues s Dianou Ross. Jeho střihová režie filmu The Man Who Skied Down Everest vynesla producentovi Oscara za nejlepší hraný dokumentární film. Snad nic v Schillerově kariéře se však neukázalo být pozoruhodnějším, než jeho spolupráce s Normanem Mailerem – přátelství, které nemá v americké literární historii obdoby. Téměř pětatřicet let spolu úzce spolupracovali na knihách „Marilyn“, „The Faith of Graffiti“, „Americké tajemství“, „Into the Mirror“ a „Katova píseň“, za kterou Mailer získal Pulitzerovu cenu.

Schiller se začlenil do takzvaného „týmu snů“, který obhajoval O.J. Simpsona, a díky svému jedinečnému zasvěcenému pohledu na případ napsal (spolu s Jamesem Willwerthem) bestseller New York Times „American Tragedy“. Schiller byl konzultantem zpravodajské stanice NBC News, Nadace knihovny Johna F. Kennedyho a studia Annie Leibovitz a mnoha dalších fotografických archivů. Psal pro The New Yorker, The Daily Beast a další publikace.

Po smrti Normana Mailera v roce 2008 byl Schiller jmenován prezidentem a spoluzakladatelem Norman Mailer Center and Writer's Colony v Provincetownu ve státě Massachusetts. Později působil jako konzultant a poradce různých pozůstalostí a trustů v oblasti zpeněžování a uchovávání odkazu významných osobností americké historie.

Ajm "griph" Mýmr

Režisér

Producent

Filmy
2000

American Tragedy (TV film)

 

Dokonalá vražda, dokonalé město (TV film)

1992

Double Jeopardy (TV film)

1989

Margarita Bourke Whiteová (TV film)

1985

Vražda z důvodu šílenství (TV film)

1982

Katova píseň (TV film)

1981

Child Bride of Short Creek (TV film)

1980

Marilyn: Nedopovězený příběh (TV film)

1978

Křídla z Kitty Hawk (TV film)

Reklama

Reklama

1975

Hey, I'm Alive! (TV film)

Dokumentární
1971

The American Dreamer

Spisovatel

Filmy
2000

American Tragedy (TV film) - kniha

 

Dokonalá vražda, dokonalé město (TV film) - kniha

Herec

Scenárista

Dokumentární
1971

The American Dreamer

Host

Reklama

Reklama