foto

Kati Outinen

  • nar. 17.8.1961 (54 let)
    Helsinky, Finsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Finská herečka Anna Katriina Outinen se narodila 17. 8. 1961 v Helsinkách. Studium na Vysoké škole dramatických umění v Helsinkách zakončila v roce 1984 a poté se několik let věnovala divadelnímu herectví. Na filmovém plátně se objevila poprvé v roce 1980 v generační výpovědi o finské mládeži režiséra Tapia Suominena TÄÄLTÄ TULLAAN, ELÄMÄ!.

Kati Outinen je oblíbenou hlavní představitelkou filmů režiséra Akiho Kaurismäkiho. Zvláštní rysy ve tváři jako by ji předurčovaly k rolím žen trpících, osamělých, izolovaných od okolního světa, ale také žen silných, schopných vzepřít se neblahému osudu. Svou přirozenou krásou dokonale zapadá do Kaurismäkiho ničím nepřikrášlených výpovědí o prázdnotě a neutěšenosti lidského života. Jejich prvním společným projektem byl film STÍNY V RÁJI (1986), v němž se skvěle zhostila role nemluvné, úsečné prodavačky Ilony, která hledá štěstí ve vztahu s podobně nesmělým a nespolečenským popelářem Nikanderem, jehož ztvárnil další Kaurismäkiho filmový souputník Matti Pellonpää. Následovaly snímky HAMLET LIIKEMAAILMASSA (1987), THE MATCH FACTORY GIRL (1990) – minimalistická studie života jedné obyčejné dívky z továrny na sirky, netradiční road-movie DRŽ SI ŠÁTEK, TATJANO! (1994), problémem nezaměstnanosti se zabývající MRAKY ODTÁHLY (1996) a poslední němý film 20. století JUHA (1999). V roce 2002 vznikl mezinárodně uznávaný MUŽ BEZ MINULOSTI, který byl nominován na Oscara a získal několik ocenění na festivalu v Cannes, včetně individuální ceny pro Kati Outinen za nejlepší ženský herecký výkon. Naposledy se jejich filmové cesty spojily při natáčení filmu SVĚTLA V SOUMRAKU (2006).

Outinen spolupracuje také s jinými režiséry, hrála například ve snímcích POPULÄRMUSIK FRAN VITTULA (2004), TUMMIEN PERHOSTEN KOTI (2008) či v hororu SAUNA (2008).

Lenka "lena60" Kolářová

Herecká filmografie

2013 Klauni
Láska, soudruhu
2012 Odhalený přístav
2011 Le Havre
2009 Dům košaté lásky
Havukka-ahon ajattelija
Missä on missä?
2008 Domov šedých motýlů
Sauna
Suojelijat (TV seriál)
2007 Muuttopäivä (studentský film)
2006 Avida
Světla v soumraku
2005 Eläville ja kuolleille
Tahdon asia (TV seriál)
2004 Mélyen örzött titkok
Populärmusik från Vittula
55 min. puheaikaa (TV film)
2002 Dalších deset minut
Dogs Have No Hell
Dream, Dream, Dream (TV film)
Hurja joukko (TV seriál)
Muž bez minulosti
Nude, Descending...
2001 Ampiaispaini
Benner & Benner (TV seriál)
2000 Ilmalaiva Finlandia (TV film)
Pako punaisten päämajasta (TV film)
Rytmihäiriöitä
1999 Erakkorapu (TV film)
Hra na špióny
Jatkoaika (TV seriál)
Juha
1998 Eros ja Psykhe
Säädyllinen murhenäytelmä
Vägsjälar (TV seriál)
Zugvögel - ... einmal nach Inari
1997 Joulukalenteri (TV seriál)
Juhannustarinoita
Kallion kuningas (TV film)
Sairaan kaunis maailma
1996 Juna
Mraky odtáhly
Välittäjä
1994 Drž si šátek, Tatjano
Kaikki pelissä
1991 Isänmaan kaikuja (TV seriál)
1990 Děvče ze sirkárny
Täysin syytön (TV film)
1989 Špinavé ruce (TV film)
1987 Hamlet podniká
1986 Kuningas lähtee Ranskaan
Paperienkelit (TV film)
Stíny v ráji
1985 Painija (TV film)
1984 Aikalainen
Päivää, herra Kivi
1981 Debyytti (TV film)
Prinsessa joka nukkui 100 vuotta
1980 Živote, tady jsem!

Dokumentární

2016 Taiteilijan työ
2014 Æ ofan í æ
O násilí - vyp.
2011 Marian Ilmestys
2008 Helsinki, ikuisesti - a.z.
2003 Il était une fois... (TV seriál)
2002 Sotalapsen tarina (TV film)
2001 Aki Kaurismäki (TV film)
Esko Nikkari - köyhän miehen Brando (TV film)
1994 Kaurismäki & Kaurismäki (TV film)
1986 Kaurismäki-ilmiö (TV film)

TV pořady

2015 Jussi Gaala 2015 (TV pořad) - a.z.
2007 Mansikkapaikka (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
1993 Haastattelijana Mirja Pyykkö (TV pořad)
1989 Kalliolle kukkulalle (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1999 Salatut elämät (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(86)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace