foto

Kari Väänänen

  • nar. 17.9.1953 (62 let)
    Ivalo, Finsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Finský herec, který se často objevuje ve filmech Aki Kaurismäkiho (například hrál ve filmech MRAKY ODTÁHLY, LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ DOBÝVAJÍ AMERIKU, LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ POTKÁVAJÍ MOJŽÍŠE, BOHÉMSKÝ ŽIVOT). Kromě herectví se věnuje také řežii divadelních her.

Kari hrál také ve filmu STAR WRECK, což je finská parodie na Star Trek. Ve filmu Jima Jarmusche NOC NA ZEMI se objevil po boku Matti Pellonpääho a Sakari Kuosmanena.

Získal tři ceny ( Jussi Award pro nejlepšího herce v roce 1983- film Jon a v roce 2005 za film Juoksuhaudantie, nejlepší herec ve vedlejší roli, Venla Awards v roce 2008 v kategorii drama).

Je dvakrát rozvedený a má tři děti.

Lukáš "jarripekka" Teslík

Herecká filmografie

2015 Me Rosvolat
2013 Arnes Nachlass (TV film)
2012 Saunavieras
2011 Nechte moje lidi jít!
2009 Dům košaté lásky
Havukka-ahon ajattelija
Toinen jalka haudasta
2008 Suojelijat (TV seriál)
2007 Legenda o Vánocích
Taivaan tulet (TV seriál)
V2 - Jäätynyt enkeli
2006 Lehmän vuosi (TV seriál)
Miehen mitta (studentský film)
Onni von Sopanen
Rock'n Roll Never Dies
2005 Star Wreck VI: In the Pirkinning
Tahdon asia (TV seriál)
2004 Capone (TV film)
Harmaa Alue (studentský film)
Honey Baby
Juoksuhaudantie
Sairaskertomuksia (TV seriál)
2003 Tie Eedeniin (TV seriál)
Vieraalla maalla
2002 Jurismia! (TV seriál)
Kymmenen riivinrautaa
2001 Heikuraisen nauru (TV film)
Klassikko
Korkeajännitystä - eli sähköä kotiinkuljetettuna (TV seriál)
Seitsemän (TV seriál)
2000 Bad Luck Love
Kylmäverisesti sinun (TV seriál)
Lakeuden kutsu
Parhaat vuodet (TV seriál)
Taivas tiellä (studentský film)
Touha po Jackovi
1999 Häjyt
Hra na špióny
Kaverille ei jätetä (TV seriál)
Pieni Pala Jumalaa (TV seriál)
Rukajärven tie
Tunteen palo (TV seriál)
1998 Ansa ja Oiva (TV seriál)
Lääkärit tulessa (TV seriál)
Team Ahma (TV seriál)
Zugvögel - ... einmal nach Inari
1997 Kadonnut näky (TV seriál)
Koverhar - lihanleikkaajan kolme päivää (studentský film)
Tichá vesnice
1996 Ihmeidentekijät (TV seriál)
Ilman kavaluutta (TV seriál)
Kadonnut veljeni (TV seriál)
Kadonnut veljeni (TV seriál)
Mahdottoman tavallinen Jorma Laine (TV seriál)
Mraky odtáhly
Sambólico
1994 Akkaa päälle (TV seriál)
Iron Horsemen
Leningradští kovbojové potkávají Mojžíše
Viimeinen ilta (TV film)
1993 Goodbye Gibraltar
Hobitit (TV seriál)
Hranice smrti
Ripa ruostuu
Venäläinen ystävä (TV film)
1992 Bohémský život
Kuvia kuolemasta
Mestari
Papukaijamies
1991 Noc na Zemi
Zombie a vlak duchů
1990 Amazon
Räpsy ja Dolly eli Pariisi odottaa
1989 Cha Cha Cha
Leningradští kovbojové dobývají Ameriku
Papírová hvězda
Špinavé ruce (TV film)
1988 Isku suoneen (TV seriál)
Kukunor
Oudot jutut (TV seriál)
Yötyö (TV film)
1987 Älä itke Iines
Hamlet podniká
Helsinki Napoli All Night Long
Sik sak (studentský film)
Siriuksen vieraat (TV film)
1986 Harmagedon - Erään maailman loppu
Kuningas lähtee Ranskaan
Lumikuningatar
Näkemiin, hyvästi
1985 Calamari Union
Neznámý voják
Rosso
Viimeiset rotannahat
Ylösnousemus
1984 Klaani - tarina Sammakoitten suvusta
1983 Apinan vuosi
Jon
1982 Balladi Sallista
Kuoleman hellä kosketus (TV film)
1981 Läpimurto (studentský film)
Pedon merkki
Soitannollinen ilta Viipurissa 1918 (TV film)
1980 Teatterituokio: Iltamien jälkeen (TV film)
1978 Nuorallatanssijan kuolema eli kuinka Pete Q sai siivet (divadelní záznam)
Vonkalat (TV seriál)

Dokumentární

2011 Boheemi elää
Paluu Sodankylään
2010 Kari Väänänen - kotona taas (TV film)
2008 Helsinki, ikuisesti - a.z.
2007 Näin tehtiin Joulutarina (TV film)
2004 Isälle Göstalta (koncert)
2003 Sininen laulu - Suomen taiteiden tarina (TV film)
1997 Ei vanhene koskaan (TV seriál)
Vedenalainen Islanti
1996 Urpon ja Turpon salaisuus
1994 Kaurismäki & Kaurismäki (TV film)
1991 Missä on Musette?
Molle - ohjaajamuotokuva akateemikko Rauni Mollbergista (TV film) - a.z.
1988 Aino (TV film)
1987 Keskiyön auringon kuvat (TV film) - a.z.
1986 Laulu
1982 Ramses ja unet

TV pořady

2015 Loirinuotiolla (TV pořad)
2012 Juhannusjuna (TV pořad)
2009 Puoli seitsemän (TV pořad)
10 kirjaa rakkaudesta (TV pořad)
2008 Strada (TV pořad)
10 kirjaa lapsuudesta (TV pořad)
2007 100 vuotta, 100 minuuttia (TV pořad)
2006 Jussi Gaala 2006 (TV pořad)
Läpiveto (TV pořad)
2004 Arto Nyberg (TV pořad)
1999 Kokkisota (TV pořad)
1989 Viemäri-tv (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2009 Havukka-ahon ajattelija
2007 Taivaan tulet (TV seriál)
2001 Klassikko
1997 Tichá vesnice
1994 Kirjailija kirjoittaa (studentský film)
1985 Rosso

TV pořady

1989 Viemäri-tv (TV pořad)

Režijní filmografie

2009 Havukka-ahon ajattelija
2007 Taivaan tulet (TV seriál)
2001 Klassikko
1997 Tichá vesnice
1996 Alkoholiton(ik) (TV film)
1994 Kirjailija kirjoittaa (studentský film)
1993 Sutki (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace