foto

Ennio Morricone

  • nar. 10.11.1928 (87 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Co se člověku vybaví když se řekne spaghetti-western? Mnohým se jistě jako první vybaví nějaká notoricky známá melodie zkomponovaná tímto italským skladatelem.

Za svůj život složil hudbu k více než 500 filmům a seriálům. Westerny z tohoto množství tvořily pouhý zlomek, přesto právě tato hudba patří k nejznámějším.

Narodil se 10. listopadu 1928 v Římě. Studoval na konzervatoři Accademia Nazionale di Santa Cecilia trumpetu a skladbu u Goffreda Petrassiho. V roce 1962 začal skládat hudbu pro filmy. Od roku 1964 započal legendární spolupráci s režiséry Sergiem Leonem a Bernardem Bertoluccim. Mezi další režiséry se kterými spolupracoval patří Giuliano Montaldo, Gillo Pontecorvo, Giuseppe Patroni Griffi, Terrence Malick, Brian De Palma, Barry Levinson, Giuseppe Tornatore a další. Byl nominován na 5 Oscarů. Vyhrál přes 40 dalších cen a na dalších 22 byl nominován.

Kdyby se měly určit tři nejznámější melodie, nejspíš by to byly tyto: Man with a harmonica z filmu Tenkrát na západě, hudba k filmu Hodný, zlý a ošklivý a skladba Chi Mai z filmu Profesionál.

Jozef "jojo-Jozin" Krajňák

Skladatelská filmografie

2016 La Corrispondenza
Untouchables: Capone Rising, The
2015 En mai, fais ce qu'il te plaît
Osm hrozných
2013 Come un delfino - La serie (TV seriál)
L'enfant du Sahara
Nejvyšší nabídka
2012 Paolo Borsellino - I 57 giorni (TV film)
Sabato, domenica e lunedì (TV film)
2011 April Fools' Day
Come un delfino (TV seriál)
Labyrinth
Napoli milionaria (TV film)
Questi fantasmi (TV film)
Unexpected Hero
2010 Filumena Marturano (TV film)
Greatness, The
2009 Anna Frank (TV film)
Baaria
Ear, The
Pane e libertà (TV film)
2008 Démoni Petrohradu
Rezoluce 819 (TV film)
2007 Tutte le donne della mia vita
Ultimo dei Corleonesi, L' (TV film)
2006 Gino Bartali - L'intramontabile (TV film)
Giovanni Falcone, l'uomo che sfidò Cosa Nostra (TV film)
Neznámá
Provinciale, La (TV film)
Zločin
2005 Cuore nel pozzo, Il (TV film)
Člověk bez osudu
E ridendo l'uccise
Karol (TV film)
Kefalonie, 8. září 1943 (TV film)
Lucia (TV film)
2004 Guardiani delle nuvole
Ultimo 3 - L'infiltrato (TV film)
72 metrů
2003 Al cuore si comanda
Alla fine della notte
Dobrý papež (TV film)
Ics (TV film)
Luz prodigiosa, La
Maria Goretti (TV film)
Musashi (TV seriál)
2002 Černý anděl
Diario di Matilde Manzoni, Il
Perlasca (TV film)
Ripleyho hra
Threnody
Ultimo pistolero, L'
Un difetto di famiglia (TV film)
2001 Aida degli alberi
Chobotnice X (TV film)
Nana (TV film)
Ragion pura, La
2000 Canone inverso - making love
Maléna
Mezi nebem a zemí - Páter Pio (TV film)
Mise na Mars
Vatel
1999 Biblické příběhy: Ester (TV film)
Nanà (TV film)
Ultimo (TV film)
1998 Casa bruciata, La (TV film)
Fantom opery
Legenda o "1900"
Skandál Bulworth
Ultimo (TV film)
Věž prvorozeného (TV film)
1997 Biblické příběhy: Šalamoun (TV film)
Cartoni animati
Con rabbia e con amore
Čtvrtý král (TV film)
In fondo al cuore (TV film)
Lolita
U-Turn
1996 Biblické příběhy: Samson a Dalila (TV film)
Jak tvrdí Pereira
Lupa, La
Magi randagi, I
Ninfa plebea
Nostromo (TV seriál)
Sindrome di Stendhal, La
Vite strozzate
1995 Barone, Il (TV seriál)
Bible - Starý zákon: Josef (TV film)
Pasolini, un delitto italiano
Starman - Výrobce hvězd
Uomo proiettile, L'
1994 Bible - Starý zákon: Jákob (TV film)
Biblické příběhy: Genesis (TV film)
Chobotnice 7 (TV seriál)
Milostná aféra
Night and the Moment, The
Pouhá formalita
Skandální odhalení
Vlk
1993 Biblické příběhy: Abrahám (TV film)
Jona che visse nella balena
Lungo silenzio, Il
Missus (TV film)
Scorta, La
S nasazením života
Storia italiana, Una (TV film)
Španělské náměstí (TV seriál)
1992 Beyond Justice
Deutsches Mann geil! Die Geschichte von Ilona und Kurti
Chobotnice 6 (TV seriál)
Manželé a milenci
Město radosti
Nedokonalý podvod
1991 Bugsy
Domenica specialmente, La
Mio caro dottor Gräsler
Money
Thune, La
1990 Cacciatori di navi (TV film)
Hamlet
Chobotnice 5 (TV seriál)
Stav milosti
Tempo di uccidere
Tre colonne in cronaca
Únos lodi Achille Lauro (TV film)
Velký muž
Všem se daří dobře
Zapomenout na Palermo
1989 Endless Game, The (TV seriál)
Chobotnice 4 (TV seriál)
Oběti války
Promessi sposi, I (TV seriál)
Spoutej mě!
Tlusťoch a Chlapeček
Zákon pouště (TV seriál)
1988 Andělé moci (TV film)
Bio Ráj
Camillo Castiglioni oder die Moral der Haifische (TV film)
Cuore di mamma, Il
Lhostejní (TV seriál)
PTT jednotka: Operace Python Wolf (TV film)
Tajemství Sahary (TV seriál)
Time of Destiny, A
48 hodin v Paříži
1987 Chobotnice 3 (TV seriál)
Mosca addio
Muž se zlatými brýlemi
Neúplatní
Quartiere
Vrah vedle nás
1986 Benátská noc
Mise
PTT jednotka: Plíživé nebezpečí (TV film)
1985 Chobotnice 2 (TV seriál)
Pentito, Il
Ptačí klec 3: Svatba
Rudá Sonja
Via Mala (TV seriál)
V pasti
1984 Tenkrát v Americe
Voleurs de la nuit, Les
Wer war Edgar Allan? (TV film)
1983 Dobrodruh
Drsný chlapík
Hundra
Chiave, La
Nana
Příkaz k smrti
Sahara
Šarlatový a černý (TV film)
Tesoro de las cuatro coronas, El
1982 A Time to Die
Bílý pes
Blood Link
Butterfly
Marco Polo (TV seriál)
Porca vacca
Probuď se špione
Věc
1981 Bianco, rosso e Verdone
Buddy míří na Západ
Dáma s kaméliemi
Disubbidienza, La
Je to fajn
Profesionál
Tragédie směšného člověka
1980 Bankéřka
Klec bláznů II
Ladrone, Il
Modrooký bandita
Ostrov
Sacco bello, Un
Si salvi chi vuole
Sladké lži
Stark System
Uomini e no
Windows
1979 Dedicato al mare Egeo
Dobré zprávy
Giocattolo, Il
Humanoid
I... comme Icare
Louka
Luna
Operación Ogro
Orient-Express (TV seriál)
Pokrevní příbuzní
Výlet s Anitou
1978 Corleone
Dove vai in vacanza?
Englishman's Castle, An (TV film)
Invito allo sport (TV seriál)
Klec bláznů
Mani sporche, Le (TV film)
Nebeské dny
Noi lazzaroni (TV seriál)
One, Two, Two: 122, rue de Provence
Pedro Páramo
Prigioniero, Il (TV film)
Taková, jaká jsi
Vita venduta, Una
1977 Autostop za dva milióny
Gatto, Il
Holocaust 2000
Mostro, Il
Orka zabiják
Ricain, Le
Stato interessante
Vymítač ďábla 2: Kacíř
Železný šéf
1976 Agnese va a morire, L'
Alle origini della mafia (TV seriál)
Dědictví Ferramontiů
Drammi gotichi (TV film)
Paní z neděle
Per amore
René la canne
San Babilo - 20 hodin
Tatarská poušť
Todo modo
XX. století
1975 Attenti al buffone
Divina creatura
Faille, La
Chytrák a dva společníci
Labbra di lurido blu
Leonor
Libero, má lásko
Macchie solari
Per le antiche scale
Saló aneb 120 dnů sodomy
Soudce a jeho kat
Space: 1999 (TV seriál)
Storie di vita e malavita (Racket della prostituzione minorile)
Strach nad městem
The 'Human' Factor
Úctyhodní lidé
Ultimo treno della notte, L'
1974 Aféra profesora Murriho
Anticristo, L'
Cugina, La
Ďábelská trojice
Kytice z tisíce a jedné noci
Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Mojžíš (TV film)
Poslední dny Mussoliniho
Segreto, Il
Sorriso del grande tentatore, Il
Spasmo
1973 Alonzanfán
Crescete e moltiplicatevi
Giordano Bruno
Le serpent
Masakr v Římě
Mé jméno je Nikdo
Na každého jednou dojde!
Quando l'amore è sensualità
Revolver
Sepolta viva
Vlastnictví není již krádež
1972 Aféra z titulní stránky
Anche se volessi lavorare, che faccio?
Atentát v Paříži
Automobile, L' (TV film)
Banda J.S.: Cronaca criminale del Far West, La
Canterburské povídky
Co my máme společného s revolucí?
Cosa buffa, La
D'amore si muore
Deux saisons de la vie, Les
Figli chiedono perché, I
Fiorina la vacca
Forza 'G'
Chi l'ha vista morire?
Il diavolo nel cervello
Imputazione di omicidio per uno studente
I Nicotera (TV seriál)
Lui per lei
Mio caro assassino
Mistr a Markétka
Modrovous
Quando la preda è l'uomo
Quando le donne persero la coda
Samotář se vrací
Solange: Teror v dívčí škole
Taková zvláštní láska
Ultimo uomo di Sara, L'
Uomo da rispettare, Un
Vita, a volte, è molto dura, vero Provvidenza?, La
¡Viva la muerte... tua!
1971 Addio, fratello crudele
Bez motivu
Čtyři mouchy na šedém sametu
Dekameron
Dělnická třída jde do ráje
Devítiocasá kočka
Giornata nera per l'ariete
Giorno del giudizio, Il
Hlavu dolů
Incontro
Kořist
La corta notte delle bambole di vetro
La tarantola dal ventre nero
Maddalena
Occhi freddi della paura, Gli
Sacco a Vanzetti
Svědkové, kteří nepromluví (TV seriál)
Tre nel mille
Una Lucertola con la pelle di donna
Veruschka
Violenza: Quinto potere, La
Vyšetřování skončilo - zapomeňte
1870 (TV film)
1970 Brutální město
Cannibali, I
Dva mezci pro slečnu Sáru
Foto proibite di una signora per bene, Le
Giochi particolari
Giovanni ed Elviruccia
Hnízdo
Kalifka
Metello
Nejkrásnější manželka
Podivné vyšetřování
Pták s křišťálovým peřím: Přízrak teroru
Quando le donne avevano la coda
Uccidete il vitello grasso e arrostitelo
Vamos a matar, compañeros
Zpěvačka
1969 Alibi, L'
Armáda pěti mužů
Assoluto naturale, L'
Breve stagione, Una
Červený stan
Donna invisibile, La
Giotto
Gott mit uns
H2S
Intoccabili, Gli
Maminčino srdce
Metti una sera a cena
Monaca di Monza, La
Nevím o ní nic
Ostrov v ohni
Promiňte, pomilujeme se?
Ruba al prossimo tuo
Sai cosa faceva Stalin alle donne?
Sicilský klan
Stagione dei sensi, La
Špiónka beze jména
Tepepa
Vergogna schifosi
Zenabel
1943: un incontro (TV film)
1968 Comandamenti per un gangster
Corri, uomo, corri
Diabolik
Eat It
Ecce Homo
...e per tetto un cielo di stelle
Escalation
Galileo
Grazie, zia
Magnífico Tony Carrera, El
Nádherný listopad
Partner.
Roma come Chicago
Tenkrát na Západě
Teoréma
Tiché místo na venkově
Velký klid
Zbraně pro San Sebastian
Žoldnéř
1967 Ad ogni costo
Agente Z-55, misión Coleman
Arabella
A zítra potáhnete do pekla
Balík dolarů
Čarodějky
Čína je blízko
Dobrodruh
Faccia a faccia
Giardino delle delizie, Il
Harém
Lunghi giorni della vendetta, I
Matchless
Muž proti muži
Operace "Mladší bratr"
Ragazza e il generale, La
7 donne per i MacGregor
1966 Agent 505 - Todesfalle Beirut
Bitva o Alžír
Come imparai ad amare le donne
Crudeli, I
Dravci a vrabci
Hodný, zlý a ošklivý
Le Greco
Mi vedrai tornare
Navajo Joe
Probuď se a zabíjej
Ragazza del bersagliere, La
Sette pistole per i MacGregor
Sugar Colt
Uomo a metà, Un
Velká přestřelka
1965 Altissima pressione
Amanti d'oltretomba
Idoli controluce
Menage all'italiana
Monachine, Le
Non son degno di te
Pěsti v kapsách
Pistole pro Ringa
Pro pár dolarů navíc
Ringo se vrací
Se non avessi più te
Slalom
Thrilling
1964 Due evasi di Sing Sing, I
...e la donna creò l'uomo
In ginocchio da te
Maniaci, I
Marziani hanno dodici mani, I
Pistole non discutono, Le
Pro hrst dolarů
Před revolucí
Scoperta dell'America, La
1963 Basilischi, I
Duello nel Texas
Successo, Il
Tutto è musica
1962 Cuccagna, La
Diciottenni al sole
Motorizzati, I
Voglia matta, La
1961 Federale, Il
1959 Morte di un amico

Dokumentární

2009 Greek Western Tragedy, A
Indian Named Joe, An
Quatraro mysteriet (TV seriál)
2008 History of Dollars, A
2002 Carlo Giuliani, ragazzo
2001 Altro mondo è possibile, Un
1995 Schermo a tre punte, Lo
1983 Pelota
1982 Maija Plisetskaja
1980 Fantastic World of M.C. Escher, The
1978 Forza Italia!
1974 Sesso in confessionale
1972 Bianchi bandinelli e la Colonna Traiana
Guttoso e il 'Marat morto' di David
Uomo e la magia, L' (TV film)
1971 Oceano
1968 Poznámky k filmu o Indii (TV film)
1967 L'Italia vista dal cielo: Basilicata e Calabria
1966 Per Firenze (TV film)
1964 Malamondo, I
1962 Gli italiani e le vacanze

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(9 612)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace