foto

Rip Torn

  • nar. 6.2.1931 (85 let)
    Temple, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rip Torn, vlastním jménem Elmore Rual Torn se narodil 6. února 1931 v Templu, stát Texas jako syn Thelmy Mary a Elmore Ruala Tornových. "Rip" je rodinné jméno předávané v mužské linii Tornů z generace na generaci už po dlouhá léta. Ještě ve věku teenagera byl často přezdíván Skippy. Rip studoval na Texaské A&M University, kterou úspěšně zakončil v roce 1952. Mladý Rip byl velice naivní a po studiích se vydal “stopem” do Hollywoodu s jasným cílem, stát se filmovou hvězdou, vydělat peníze a koupit si ranč. Úspěch však nepřišel přes noc, proto musel vystřídat mnoho pracovních míst, aby se uživil.

V roce 1956 přišel jeho filmový debut ve snímku BABY DOLL. Torn se začal o herectví zajímat trochu hlouběji a odjel do New Yorku, kde studoval herectví ve hereckém studiu pod vedením Lee Strasberga. V New Yorku se věnoval i tanci. Své jméno konečně proslavil na konci padesátých let v televizních show. Jeho kariéra se začala rozjíždět. Torn dostával další a další nabídky, už I na významější role. Například ve filmu PAHOREK PORK CHOP (1959) si zahrál po boku Gregoryho Pecka.

V šedesátých letech ztvárnil mnoho charakterních rolí. Dokonce pro něj byla napsána I role právníka ve známé road movie EASY RIDER (1969), avšak Torn se dostal v jedné newyorské restauraci do menší výměny názorů s Dennisem Hopperem, který na Torna nakonec vytáhl nůž. Z tohoto důvodu byl Torn ve filmu nahrazen Jackem Nicholsonem.

Role Ripa Thorna byly především v dramatech. Asi jedna z jeho nejlepších byla role zpěváka ve filmu PAY DAY (1972). Další velkou roli měl vel filmu CROSS CREEK (1983), za kterou byl nominován na Oscara za nejlepší herecký výkon pro herce ve vedlejší roli.

Jako mnozí další herci, I Torn si zkusil režii. V roce 1988 představil světu svůj debut TELEFÓN, v němž se objevila v hlavní roli Woopi Goldberg. Film se však s úspěchem nesetkal, tak možná proto zůstal Rip u toho co umí.

Ani v devadesátých letech a v novém tisíciletí neměl Rip o rozmanité filmové role nouzi. Nemá význam je tu všechny vypisovat. Raději uvedu ještě několik zájímavostí o tomto herci. Je bratrancem herečky Sissy Spacek, kterou právě on přivedl k herectví. Byl čtyři roky ženatý s Ann Wedgeworth a měl s ní jedno dítě. Po rozvodu s ní si vzal herečku Geraldine Page, se kterou žil až do její smrti v roce 1987, spolu vychovali dceru a dva syny. V součastnosti žije s další herečkou Amy Wright, se kterou má dvě dcery.

Pavel "TheRaven" Pecháček

Herecká filmografie

2012 Bridge of Names
2011 Legend of Awesomest Maximus, The
3 Weeks to Daytona
2009 Afterlight, The
Boží květ
Slzy radosti
2008 Lucky Days
Srpen před bouří
Zlatí chlapci
2007 Pan Včelka
Proti proudu
Three Days to Vegas
2006 Marie Antoinetta
Studio 30 Rock (TV seriál)
Zoom: Akademie pro superhrdiny
2005 Forty Shades of Blue
Sestry
Tvoje, moje a naše
2004 Samá chvála
Starosti starosty
Vybíjená
2003 Lyon's Den, The (TV film)
Maniac Magee (TV film)
Předmět lásky
Ubaleno v Kansasu
2002 Muži v černém 2
2001 Freddyho úlet
Nine Hundred Nights
2000 Men in Black Alien Attack
Skvělí chlapi
Vražedné vidiny - Danielin příběh (TV film)
1999 Balloon Farm (TV film)
Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
Pomíjivá sláva (TV film)
Seasons of Love
1998 Herkules (TV seriál)
Superlék
Will a Grace (TV seriál)
1997 Almost Perfect Bank Robbery, The (TV film)
Ghost Stories (TV seriál)
Herkules
Ještě blbější
Muži v černém
1996 Mouse, The
Periskop nahoru a dolů
1995 Co si ušít do výbavy
Dopis vrahovi (TV film)
Kanadská slanina
She Stood Alone: The Tailhook Scandal (TV film)
V dobrém i zlém
1994 Heart of a Child (TV film)
Nebe a peklo (TV seriál)
1993 RoboCop 3
Where the Rivers Flow North
1992 Dead Ahead: The Exxon Valdez Disaster (TV film)
Mother's Right: The Elizabeth Morgan Story, A (TV film)
T Bone a Weasel (TV film)
Ve stínu gangu
1991 Columbo: Smrt bere jackpot (TV film)
Death Falls
Dolly - Vraždící duch
Chraň si svůj život
My Son Johnny (TV film)
Poslední trumf (TV film)
1990 Beautiful Dreamers
Dvě esa (TV film)
Kojak: Nikdo není tak slepý (TV film)
Za ranního rozbřesku (TV film)
1989 Seznam smrti
Sladké ptáče mládí (TV film)
Strach
Zwei Frauen
1988 Blind Curve
Dubnové ráno (TV film)
1987 Destination America (TV film)
Extrémní předsudek
J. Edgar Hoover (TV film)
King of Love, The (TV film)
Nadine
Žhavá laguna (TV film)
1986 Dream West (TV seriál)
Manhunt for Claude Dallas (TV film)
1985 Execution, The (TV film)
Pivo
The Atlanta Child Murders (TV seriál)
Vydařená dovolená
1984 Kočka na rozpálené plechové střeše (TV film)
Misunderstood
Okamžik záblesku
Písničkář
V žáru velkoměsta
When She Says No (TV film)
1983 Cross Creek
Scarab
1982 Modrá a šedá (TV seriál)
Pán šelem
Připoutejte se, prosím! 2
Stranger Is Watching, A
Ten, co nosí smůlu
1980 Heartland
One Trick Pony
Prezident a jeho rodina
Rape and Marriage: The Rideout Case (TV film)
Sophia Loren: Her Own Story (TV film)
1979 Blind Ambition (TV seriál)
Scooby-Doo jde do Hollywoodu (TV film)
Shining Season, A (TV film)
Svedení Joea Tynana
1978 Betrayal (TV film)
Steel Cowboy (TV film)
V kómatu
1977 Nasty Habits
Tajná akta FBI
1976 Birch Interval
Muž, který spadl na Zemi
Song of Myself
1975 Attack on Terror: The FBI vs. the Ku Klux Klan (TV film)
1974 Crazy Joe
1973 Cotter
Payday
President's Plane Is Missing, The (TV film)
1972 Černoch
1971 Montserrat (TV film)
1970 Maidstone
Obratník Raka
1969 Coming Apart
1968 Beyond the Law
Sol Madrid
1967 Krvavá pláž
1966 One Spy Too Many
Teď už jsi velký chlapec
1965 Cincinnati Kid
1963 Vlastní žena se nekritizuje
1962 Hrdinův ostrov
Sladký pták mládí
1961 Král králů
Twenty-Four Hours in a Woman's Life (TV film)
1959 Pahorek Pork Chop
1957 Time Limit
Tvář v davu
1956 Baby Doll
1955 The Alcoa Hour (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2000 Clint Eastwood: Dokument (TV film)
1996 Hindenburg, The (TV film)
James Dean: A Portrait (TV film)
1992 Fires of Kuwait
1976 On the Line
1972 One P.M.

TV pořady

2008 The Smoking Gun Presents: World's Dumbest (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace